Витамин D ни помага да отслабваме

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Витамин D е важен микронутриент с основни ползи за здравето, включително подобрен имунитет и по-здрави кости.

Натрупват се все повече доказателства, че той ни помага да отслабваме.

Настоящата статия разглежда изчерпателно въздействието на витамин D върху свалянето на килограми.

Какво е витамин D?

Витамин D е мастно разтворим витамин, който можете да си набавяте от богати на витамин D храни или с помощта на хранителни добавки. Тялото ви също така го произвежда когато се излагате на слънце.

Витамин D е особено важен за поддържането на здрави кости и зъби, той пази имунната система здрава и улеснява усвояването на калция и фосфора.

Понеже витамин D не се съдържа естествено в много храни, повечето лекари препоръчват излагане на слънце всеки ден за поне 5 до 30 минути или прием на хранителна добавка за набавянето на препоръчителната дневна доза от of 600 МЕ (15 мкг). Разбира се, при здравословни проблеми препоръчителната дневна доза рязко се повишава.

Пазете се от измамата, свързана с витамин D

Обаче, ако живеете далеч от екватора, естествено ви не можете да си набавяте препоръчителната доза единствено чрез излагане на слънце. В някои географски ширини кожата може да произвежда много малко витамин D в продължение до шест месеца от годината. Да не говорим, че за целта голяма част от тялото трябва да бъде открита, както и че при възрастните хора кожата вече не е така услужлива, че да зарежда тялото, както го е правила на млади години

За жалост почти 50% от хората в света имат ниски нива на витамин D.

Тези в риск от недостиг включват:

  • По-възрастните хора
  • Кърмачетата
  • Тъмнокожите
  • Хората с ограничен достъп до слънчева светлина

Затлъстяването е още един рисков фактор за недостиг. Има все повече доказателства, сочещи че набавянето на достатъчно витамин D спомага отслабването.

Обощение: Витамин D е мастно разтворим витамин, който можете да си набавяте чрез излагане на слънце, храна или хранителни добавки. Почти 50% от хората имат ниско съдържание на витамин D в тялото си.

Ако пиете витамин D, трябва да взимате и… магнезий

Хората с наднормено тегло по правило имат по-ниски нива на витамин D

Изследвания показват, че по-високият индекс на телесна маса и по-високият процент на тлъстини в тялото се свързват с по-ниски нива на витамин D в тялото.

Няколко различни теории се опитват да обяснят връзката между ниските нива на витамин D и затлъстяването.

Някои от тях твърдят, че хората със затлъстяване по принцип ядат по-малко богати на витамин D храни, и обясняват връзката по този начин.

Витамин облекчава симптомите на синдрома на дразнимото черво

Други посочват различията в поведението, отбелязвайки че хората със затлъстяване не излагат кожата си достатъчно на слънце и затова не усвояват достатъчно витамин D от него.

Допълнителен фактор е необходимостта от определени ензими, нужни за преобразуването на витамин D в активната му форма, а нивата на тези ензими се различават в хората със затлъстяване в сравнение с хората, които не страдат от заболяването.

Обаче, изследване от 2012 година отбелязва, че след нормализирането на нивата на витамин D в хора със затлъстяване съобразно размера на тялото им, разликата в нивата при тях и хората без затлъстяване изчезват.

Това показва, че нуждите ви от витамин D зависят от размера на тялото ви, което означава, че хората със затлъстяване се нуждаят от повече витамин D от хората с нормално тегло, за да достигнат същите нива в кръвта си. Това спомага обяснението защо хората със затлъстяване е по-вероятно да имат недостиг на витамин D.

Интересното е, че отслабването също може да повлияе на нивата ви на витамин D.

На теория, снижаването в размера на тялото би означавало снижаване на необходимостта ви от витамин D. Но, понеже количеството му в тялото ви остава същото когато отслабвате, нивата ви всъщност ще се повишат.

Отключете супер силата на витамин D за побеждаване на автоимунни заболявания

И степента на отслабване може да засегне доколко нивата на витамин D се повишават.

Изследване откри, че дори малкото свалени килограми водят до умерено покачване на нивата на витамин D в кръвта.

Освен това, участниците, които свалили поне 15% от теглото си имали почти трикратно увеличение в сравнение с отчетените проценти при участниците, които свалили 5–10% от теглото си.

Освен това, има доказателства, които показват, че повишаването на витамин D в кръвта може да снижи телесните тлъстини и да подсили отслабването.

Обощение: Затлъстяването е рисков фактор за недостиг на витамин D. Това вероятно е така, защото дневната доза витамин D зависи от големината на тялото.

По-високите нива витамин D спомагат отслабването

Доказателства показват, че приемът на достатъчно витамин D може да подсили отслабването и да снижи телесните тлъстини.

Стойност от поне 20 ng/mL (50 nmol/L) се счита за точното ниво в кръвта за подсилване на здравето на костите и за цялостното здраве.

В изследване, продължило една година, в което участвали 218 жени с наднормено тегло и затлъстяване всички те били подложени на диета с ограничен брой калории и правели упражнения. Половината получавали хранителна добавка с витамин D, останалите пиели плацебо.

Предупреждение: Захарта спира усвояването от тялото на тези 5 важни хранителни вещества

В края на изследването учените открили, че жените, които засищали нуждата си от витамин D отслабнали повече като свалили средно по 3.2 кг повече от жените, чието ниво в кръвта не било на адекватното ниво.

В друго изследване давали на жени с наднормено тегло и затлъстяване хранителни добавки с витамин D в продължение на 12 седмици. В края на изследването жените не отбелязали никакво отслабване, но открили, че повишаването на нивата на витамин D снижавало телесните тлъстини.

Витамин D също така може да се свърже със снижаване на напълняването.

Изследване на повече от 4600 възрастни жени откри, че по-високите нива на витамин D са свързани с по-малко напълняване между изследванията през периода от 4.5 години на изследването.

Накратко, повишаването на приема ви на витамин D може да стимулира отслабването, макар че са необходими още изследвания преди достигането до твърди заключения.

Обощение: Набавянето на адекватни количества витамин D може да подсили отслабването, да снижи телесните тлъстини и да ограничи напълняването.

Как витамин D побеждава болестите

Как витамин D спомага отслабването?

Няколко теории се опитват да обяснят въздействието на витамин D върху отслабването.

Изследванията показват, че витамин D може потенциално да снижи формирането на нови мастни клетки в тялото.

Той може също така да потисне складирането на мастни клетки и по този начин ефективно да снижи натрупването на тлъстини.

Освен това, витамин D може да повиши нивата на серотонин, невротрансмитер, който въздейства върху всичко от настроението до регулирането на съня.

Серотонинът може да играе роля в контролирането на апетита и може да повиши ситостта, снижава телесното тегло и намалява приема на калории.

И накрая, по-високите нива витамин D може да се свържат с по-високи нива на тестостерон, който може да задейства процеса на отслабване.

При изследване от 2011 година изследователите давали на 165 мъже или хранителни добавки с витамин D или плацебо в продължение на една година. То откри, че участниците, които получавали хранителните добавки изпитали по-голямо повишение на нивата на тестостерон от контролната група.

Няколко изследвания показват, че по-високите нива на тестостерон снижават телесните тлъстини и помагат за устойчиво дългосрочно отслабване.

Тестостеронът прави това като подсилва метаболизма, карайки тялото да гори повече калории след хранене. Той може също така да блокира формирането на нови мастни клетки в тялото.

Обощение: Витамин D спомага отслабването като изменя складирането и формирането на мастни клетки и повишава нивата на серотонин и тестостерон.

Остеопорозата е лечима, 5-те най-важни хранителни вещества за това

От колко витамин D се нуждаем?

Препоръчителната доза за хора на възраст от 19 до 70 години е поне 600 МЕ (15 мкг) витамин D на ден.

Обаче, пиенето на хранителни добавки с витамин D може да не се основава на „един и същи подход към всеки”, понеже някои изследвания показват, че дозата трябва да се определя спрямо тежестта на тялото.

Изследване коригира нивата на витамин D спрямо размера на тялото и учените изчислиха, че са необходими количества от 70–80 МЕ/кг) за поддържане на адекватни нива.

В зависимост от телесното тегло това количество може да е значително по-високо от определената горна граница от 4000 МЕ (100 мкг) витамин D на ден.

От друга страна се съобщава за дози от до 10000 МЕ (250 мкг) на ден без да се съобщава за каквито и да било странични ефекти.

Въпреки това, хранителните добавки с витамин D могат да причинят токсичност, ако се приемат в големи количества. Най-добре се консултирайте със своя лекар преди да надвишите горната граница от 4000 МЕ (100 мкг) витамин D на ден.

Обощение: В момента препоръчителната дневна доза витамин D е по поне 600 МЕ (15 мкг) на ден. Обаче, някои изследвания показват, че тя трябва да се основава на големината на тялото – с дози от 70-80 МЕ/кг) на ден.

7 признака за недостиг на витамин D

Извод

Очевидно е, че има тясно взаимодействие между съдържанието на витамин D в тялото и телесното тегло.

Набавянето на достатъчно витамин D поддържа нивата на хормоните ви под контрол и помага за подсилването на отслабването и снижаването на телесните тлъстини.

От своя страна, свалянето на килограми може да повиши нивата ви на витамин D и да ви помогне да доведете до максимум другите ползи, извличани от този витамин като подържа костите ви здрави кости и ви предпазва от болести.

Ако не се излагате достатъчно на слънце или сте в риск от недостиг, може да е добра идея да помислите за взимане на хранителна добавка с витамин D.

Пиенето на хранителна добавка с витамин D може да ви помогне да поддържате теглото си под контрол и да оптимизирате цялостното си здраве.

Преди да започнете да пиете витамин D, за да стимулирате отслабването си, първо си направете изследване за нивата на витамина в тялото ви. Винаги се консултирайте със своя лекар или със специалист относно дозите, които трябва да приемате. Здрави всеки ден

Още по темата:

Недостигът на витамин D причинява 12 често срещани заболявания

Какво те искат НИКОГА да не разберете за истинското масло

Диета при затлъстяване, свалете 15 кг за 15 дни, задръжте резултата

Откриха вирус на затлъстяването и диабета

Омега-7 – поредната перла сред омега киселините – ви пази от метаболитен синдром

Източник:

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-weight-loss#section6
Снимка: SHEfinds

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *