Странен трик „отмива” деменцията от мозъка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Влошаването на познавателната функция не идва от нищото и просто ей така ненадейно. Нито пък деменцията.

Тези опустошителни заболявания често са причинени от бавното натрупване на токсини дълбоко в мозъка.

Тези увреждащи мозъка частици се промъкват незабелязано, разстройват функцията му и с времето нарушават жизненоважните връзки между невроните, така че те повече не могат да изпращат ефективно сигнали едни на други.

Защо симптомите на Алцхаймер се обострят през зимата

Хроничното лишаване от сън може да причини увреждане на мозъка

Докато спим, мозъкът ни се „събужда”.

Именно тогава нашите спомени и информацията, която сме поели през деня се организират и консолидират. Някои неврални връзки се заздравяват, това са спомените, които ние определено ще запазим (спомняме), докато други биват окастрени, защото не са особено полезни.

Друго нещо, което мозъкът ни прави е, че се чисти сам от токсините.

Има свободни радикали и протеини, които се наслагват през деня, съвсем нормално е да ги има след като са вторични продукти от метаболизирането на кислорода в тялото. И освобождаването от токсините става чрез глимфатичната система. Когато глиалните клетки създават тръба, през която да преминава цереброспиналната течност, тогава се получава повишен поток от нея, който се влива и изхвърля токсините от тялото.

Най-важно е премахването на амилоид-бета протеините, които са фактор в развиването на болестта на Алцхаймер.

Откритие за мозъка разкрива тайна за предпазване от Алцхаймер

Още нещо, положителната реакция на така наречените LC (locus coeruleus) неврони е загуба. Обратната връзка помага на мозъка да се защитава от увреждане, така че тези неврони губят способността да генерират такива реакции.

Трябва да споменем също факта, че мозъкът ще се нуждае от повече енергия, защото влага повече усилия от необходимото.

И така, какво се случва когато не спим достатъчно? Всичко споменато се изменя. Токсините се натрупват и могат да причинят увреждане или дори убиват неврони, което въздейства на паметта, познавателната функция и водят до повишена мозъчна атрофия. И разбира се ни поставя в риск от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и деменция.

Тези увреждащи мозъка частици се промъкват незабелязано, разстройват функцията му и с времето нарушават жизненоважните връзки между невроните, така че те повече не могат да изпращат ефективно сигнали едни на други.

Самотата – изненадващ рисков фактор за деменция

Ето плашещата част. Тези отпадни протеини е възможно да се натрупват в мозъка ВИ и в този момент. И твърде е вероятно вие дори да не забелязвате това, докато не стане твърде късно.

Но не се паникьосвайте. Защото днес имам ефикасно решение, което може да ви помогне да изпреварите това увреждане, снижавайки риска си от деменция и познавателно влошаване.

Нови изследвания (статията е от 21 ноември 2019 г.) разкриват начин, чрез който на практика да „отмивате” тези токсични частици от мозъка си.

Ако сте в ранните етапи на нарушения на познавателната функция, следното лесно решение може да ви помогне да…

  • БЛОКИРАТЕ увреждането,
  • СПРЕТЕ развитието му,
  • ПРЕМАХНЕТЕ загубата на паметта си, и да
  • ПРЕДОТВРАТИТЕ превръщането на влошаването в деменция.

А ако още не страдате от болестта, същият този „изплакващ мозъка” трик може да ви помогне никога да не трябва да се изправяте пред такива страдания.

Здравите стомах и черва са равни на здрав мозък

Тайната на съня за „кристално чист” мозък

Мозъкът има вградена в себе си пречистваща система.

В дадени моменти… при определени заболявания… той изпраща вълна от „пречистващи течности” през себе си.

Тези цереброспинални течности се вливат в главния и гръбначния мозък и отмиват увредените протеини, които запушват невралните мрежи. Става дума за отмиване на отпадни продукти като бета амилоидни плаки, които често са червен флаг за бъдещо влошаване на познавателната функция и за деменция.

Но ето нещо важно. Този пречистващ мозъка процес действа само в определени моменти. По-конкретно той тече докато вие спите. А дори и тогава, той не протича през цялото време.

Това вътрешно промиване се случва единствено по време на много СПЕЦИФИЧНА форма на съня, която се нарича сън на бавни вълни или делта сън. Това е особено важна фаза, при която всичко – дишането, сърдечния ритъм, кръвотока и активността на мозъчните клетки – или всички тези процеси се забавят драстично.

Изхвърлете токсините в съня си, спасете мозъка си

Именно тогава се случва възстановяването и подмладяването на мозъка. И новото изследване разкрива, че именно тогава мозъкът освобождава тази пречистваща вълна от цереброспинални течности.

Сканирането на мозъка показва, че всеки импулс на мозъчната активност при бавни вълни изпраща тези борещи се с деменцията течности в кухините на мозъка, запълвайки тези пространства. След като попаднат там, те обгръщат токсините, отмиват ги и се оттичат навън.

Дотук добре. Но има проблем. Когато човек е по-млад, той може да си набавя по няколко часа сън на ниски вълни. Но след 65 години, хората успяват да си набавят по 30 или по-малко минути такъв сън.

Да, точно когато този вид сън ви трябва най-много… вие получавате най-малко от него. И тогава рискът ви от деменция може да удари тавана.

9 начина за повишаване на фибрите в храната

Преборете деменцията с… ХРАНА

Но имам за вас и добра новина.

Има лесен начин да си набавяте повече от този пречистващ и борещ се с деменцията сън на бавни вълни. Странен трик, който действа толкова добре, колкото е и странен.

Яжте повече фибри. Наистина.

Първо на първо, фибрите помагат като цяло на съня. Но изследвания показват, че те също така помагат конкретно на съня на бавни вълни.

Избягвайте да прекалявате със зърнените храни и си набавяйте повече фибри от плодове като ябълки, круши и горски плодове, както и от зеленчуци като артишок, моркови, червено цвекло и броколи. И не забравяйте да добавяте в храната си и борещите деменцията бобови храни и ядки.

от Алис Джейкъб

Прочетете още по темата:

Металните молекули в мозъка, причиняващи Алцхаймер (не, не са алуминий!)

Могат ли вирусоподобни протеини да причиняват Алцхаймер?

Изненадваща и лесно отстранима причина за Алцхаймер, Паркинсон и АЛС

Магическите одеала с тежести при безсъние, тревожност и какво ли още не

Късното лягане може рязко да повиши риска ви от диабет тип 2

Регенерирането на 6 телесни тъкани чрез храна възможно

Фибрите са едно от най-мощните оръжия, с които разполагаме за да сме здрави

Искате да живеете по-дълго? Яжте повече богати на фибри храни

Източници:

https://healthiertalk.com/dementia-toxins-cleansed/

https://www.quora.com/Does-sleep-deprivation-cause-brain-damage

Снимка: braindrain3.wordpress.com/

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *