Не съвсем сладката истина за меда

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

raw honey

Макар че статията е за меда, продаван в САЩ, добре е да се замислим какво купуваме от магазините в България и във всяка друга страна по света. Внимателно избирайте меда, който използвате, като е най-добре да си набавяте натурален мед от местен производител:

12 медоносни пчели се трудят през целия си живот, за да направят една  чаена лъжичка чист мед. Това е къртовски труд. Но си струва. Крайният продукт е една от най-здравословните субстанции на планетата.

Медът убива бактерии, вируси и дори плесени. Той снижава холестерола и възпалението като цяло—два от водещите фактори за сърдечни заболявания в Съединените щати.

Но има и тъмна страна. Не се оставяйте сладкото пластмасово меченце в магазина да ви подведе.

Виждали сте етикетите, на които пише ‘чист мед Клас-А’. Пригответе се за изненада… Защото този надпис обикновено не означава нищо.

Повечето мед крие големи тайни, излагащи здравето ви на риск и това би следвало да ви вбеси. И така, какви точно са опасностите? Трябва ли да се откажете от меда завинаги?  И ако не го направите, кой е видът мед безопасен за ядене?

Нека погледнем нещата по-отблизо…

Кратко и ясно, повечето мед, продаван в Съединените щати не е истински.

Проби от повече от 60 вида мед показват, че 76 процента от меда, купуван в американските магазини всъщност не е мед. Той дори не съдържа цветен прашец.

Така че какво е това нещо, което купувате като „по-здравословен” заместител на захарта?

То е още един обработен продукт, лишен от хранителна стойност. Обработката на меда премахва цветния прашец, антиоксидантите и хранителните вещества от него. Остава само сладък сироп.

Производителите на мед казват, че премахването на цветния прашец удължава срока на годност на продукта и прави невъзможно проследяването откъде е меда. Те също така казват, че бистрият мед просто има по-търговски привлекателен вид.

Не е за вярване, че те също така добавят подсладители и царевичен сироп, за да намалят разходите и да получат по-сладък продукт.

Отново става дума за битката е между „срока на годност” и „здравето”. Хранителната промишленост не се интересува дали продуктът е вреден, стига да има печеливш срок на годност. (Какво невежество, като се има предвид, че медът е храна, която не се разваля! – бел. ЗВД)

И което е още по-лошо, китайският мед – който може да е пълен с антибиотици – прониква нелегално в част от меда в Съединените щати.

Добрата новина е, че медът има огромна лечебна сила, ако ядете правилния продукт…

Повечето органичен мед като този от Бразилия съдържа много цветен прашец. Това означава, че той не е бил свръх пастьоризиран и всъщност ще ви предостави някакъв вид хранителни вещества.

Но има още по-добър начин, ако искате да извлечете най-много ползи.

Търсете натурален мед

Истинският натурален и органичен мед е най-здравословният ви избор в магазина за хранителни стоки.

Лесно е да различите натуралния от обработения мед. Натуралният мед е мътен и твърд на стайна температура. Това е медът с антибактериални, противовирусни и противогъбични свойства.

Той е пълен с В витамини, магнезий, калций и калий. Той спомага предпазването от кашлица и настинки. Изследванията показват, че натуралният мед дори намалява симптомите на алергия с 60 процента.

И така, кой вид препоръчваме? Медът от манука. Той идва от Нова Зеландия и съдържа най-високото количество метилглиоксал, лечебното съединение, съдържащо се в повечето видове мед. Медът от манука е толкова силен, че всъщност се счита за лечебен клас мед.

За разлика от лекарствата, изписвани с рецепта, антибиотичните свойства на мануката не водят до създаването на резистентни към антибиотиците супербактерии. Това не означава, че можете да изяждате по едно бурканче. Помнете, медът все пак е сладък подсладител. Взимайте само по чаена лъжичка суров мед за подслаждане на душата след обилно хранене. Повярвайте ни, той е много сладък.

Натуралният мед съдържа и рискове. Ако сте силно алергични към цветния прашец, суровият мед може да предизвика силна алергична реакция. Непременно купувайте натуален мед от органичен източник, за да снижите риска от хранително отравяне.

Пробвайте да слагате натурален мед в чая за сладост и като допълнителна доза антиоксиданти. Ако искате да го разтопите малко, сложете затворения буркан с мед в съд с гореща вода от чешмата. Но не прекалено гореща, за да не се унищожат полезните хранителни вещества в меда. Винаги купувайте органични местни видове мед, а когато можете, мед от манука.

Източник: Institute for Natural Healing, The Not-So-Sweet Truth About Honey

http://institutefornaturalhealing.com/2013/11/the-not-so-sweet-truth-about-honey/#Continue

Снимка: ireport.cnn.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *