5 причини да обичаш алое вера – лечебната суперхрана

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Aloe-vera

Клеопатра и Нефертити, две египетски царици, са използвали алое вера в грижите за красотата си и да поддържат кожата си мека и еластична.

Педаний Диоскорид (около 40-90 г. от н.е.) е гръцки лекар, ботаник и фармацевт, който възхвалява полезните свойства на алое вера в 5-томна енциклопедия за билковата медицина и други субстанции.

Гай Плиний Секунд (23-79 г. от н.е.), известен като Плиний Стари, е римски автор, натуралист и философ, споменава терапевтичната стойност на алое вера в природонаучното си съчинение „Естествена история”.

Всъщност, в ранната история на Египет растението било въздигнато до богоподобен статут и рисунки потвърждават значението му за онези култура и време. Александър Велики и Христофор Колумб използват алое в лечението на раните на войниците, а местните жители на Америка високо ценели алое вера, наричайки го “растението за изгаряния” и “мистериозното растение”.

Употребата на алое вера в традиционната медицина включва лечение на колики, заболявания на кожата, глисти, инфекции и запек. Днес алое е един от малкото билкови лекове, които се използват широко в западната цивилизация във фармацевтичната, козметична и хранителна индустрия. Всъщност, производството на екстракти от алое вера е една от най-големите индустрии в света.

Малко история

Понякога наричано “растение чудо”, алое вера е нискостеблен храст, който прилича на кактус, но е всъщност сукулентно растение с дебели и сочни листа и принадлежи към семейство Асфоделови. То расте само в горещ и сух климат – като единственият му естествен враг е сланата. От повече от 300-те различни вида алое вера само пет са полезни на човека.

Исторически, алое вера започва да губи лечебната си сила, след като бъде транспортирано в други места. Тъй като месестите части на това растение са най-полезни когато то в свежо, износът намалява ефикасността му и в Европа и Северна Америка то е заменено със синтетични лекарства.

През петдесетте години на миналия век технологиите за топлинна преработка са неуспешни, защото увреждат деликатните растителни масла. Обаче, през седемдесетте години техниките на обработка напредват и вече успяват да стабилизират гела вътре в листата посредством метода на студеното пресоване. Открит е и метод за отделяне на кората и на алоина. След тези нововъведения се отваря нова врата за търговското разпространение на алое вера.

Много силно наситено с хранителни вещества

Какво има в това покрито с шипове зелено съкровище, което е така примамливо за култури в целия свят от както свят светува? Може би сте чували, че алое вера е чудесен лек при изгаряния и че всеки трябва да отглежда това растение в кухнята си. Макар че може и да е така, това е само върха на айсберга що се отнася до наистина невероятните лечебни свойства на това интересно растение с дебели и сочни листа.

aloe-vera-benefitsЛистата на растението алое вера са пълни с гел, съдържащ над 75 хранителни вещества, 20 различни минерала сред които калций, хром, мед, желязо, магнезий, манган, калий, фосфор, натрий и цинк, 12 витамина – витамин А, В1, В2, В3, В5, В6, В12, С и Е, 8 аминокиселини и 200 активни ензима.

Ето само пет причини защо трябва да обичате тази невероятна лечебна суперхрана:

Рани

Неофициално, алое вера обикновено се казва, че няма равно на себе си в способността си да спомага за облекчаването на изгаряния или за заздравяването на порязвания. Редица изследвания също така доказват, че алое вера наистина ускорява зарастването на раните и помага и в растежа на нови клетки. Алое вера съдържа и мощен антибактериален компонент, който спомага в предпазването от инфекции.

Скорошен доклад, публикуван в Списанието за дерматологична хирургия и онкология (Journal of Dermatologic Surgery and Oncology) съобщава, че използването на алое вера като част от пост-оперативното лечение скъсява времето за оздравяване. Осемнайсет пациенти преминали естетична лицева операция за премахване на акне, лекувани от едната страна на лицето със стандартен гел и превръзка, а от другата с гел от алое вера и превръзка. Страната, лекувана с гел от алое вера заздравяла 72 часа по-бързо от другата страна; впечатляващо доказателство за оздравителните способности на растението.

Ако отглеждате алое вера или държите у дома си гел от алое вера, те ще се докажат като ценна част от аптечката ви за бърза помощ в лечението на рани.

Храносмилане

Тъй като алое вера съдържа множество аминокиселини, ензими, минерали и витамини растението се доближава по състав далеч повече от всяко друго растение до дублирането на биохимическите вещества в човешкото тяло. Силните му лечебни и прочистващи свойства спомагат за разграждането на остатъците от храната и за прочистването на червата.

Редовното пиене на сок от алое вера може да спомогне за облекчаване на запека, предпазване от диария и поддържане на редовното изхождане, както и за облекчаване симптомите на колит, синдрома на дразнимото черво и възпалението на стомаха като цяло.

Списанието The British Journal of General Practice отбелязва, че алое вера намалява раздразнението и насърчава заздравяването на язви в тънките черва и стомаха. Освен това, алое вера помага за заселването на тънките черва с полезни бактерии, които са особено важни за здравословното храносмилане и асимилиране на хранителните вещества.

Артрит

Алое вера стимулира имунната система и действа като мощно противовъзпалително и обезболяващо средство. Ревматоидният артрит е болезнено заболяване, което води до скованост, отичане, зачервяване и болки. Конвенционалното лечение на това заболяване може да включва комбинация от стероиди, противовъзпалителни лекарства, кортизонови инжекции или нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Макар че тези възможности могат и да снижат симптомите на артрита, те не възстановяват увредените тъкани. Те също така имат множество отрицателни странични ефекти. Алое вера доказано е високо ефективно растение в подмладяването на клетките, и доказано е ефикасен лек за многото страдащи от болезненото заболяване артрит. Алое вера може да се използва локално или да се пие на капсули според конкретните нужди.

Рак

Всяка година повече от 12 милиона души в света биват диагнозирани с рак, като от друга страна почти 8 милиона умират от рак всяка година. Скорошно и мощно движение за предпазване от и лечение на рака показа значението на съ-адювантните (съпътстващите) терапии. Една от комбинациите включва мед и алое вера.

В изследване на плъхове с тумори, алое вера снижава туморната маса, докато медът спира растежа на раковите клетки. Италианско изследване, публикувано през 2009 година откри, че лечението с алое вера наред с химиотерапията е по-ефикасно от само химиотерапията в лечението на рак на белите дробове, червата и стомаха. Изследователите отбелязват, че животът на пациентите, комбиниращи алое вера с химиотерапия е с по-добро качество и те преживяват по-малко странични ефекти, отколкото при използването само на химиотерапия. 

Имунна система

Повечето хора, живеещи в Америка страдат от потисната имунна система. Западният начин на хранене, наред със силно стресиращия начин на живот карат имунната система да изнемогва. Алое вера предлага много под формата на имунна подкрепа.

Полизахаридите в сока от алое вера стимулират белите кръвни телца в имунната система и подсилват ефикасността им в атакуването на вирусите. Алоето също така съдържа множество мощни антиоксиданти, които помагат за обезвреждането на свободните радикали, известни с това, че снижават имунната функция

Ползите, както от вътрешното, така и от външното приложение на алое вера са изследвани обстойно. Приемането вътрешно на алое вера с добро качество осигурява прилив на повече от 100 антивирусни, противогъбични и антибактериални хранителни вещества, които помагат за предпазването от настинки, грип, инфекции и гъбични проблеми.

Качествено алое вера

Разпространението на алое вера е в голяма степен нерегулирано и поради това е важно да се уверите, че си набавяте най-доброто възможно качество. Някои продукти са преминали сериозна обработка, която е унищожила ефикасността им. Търсете печат за одобрение на Международния научен съвет по алоето (International Aloe Science Council) върху продуктите с алое вера.

Забележка: Както при всяка друга билкова хранителна добавка, ние ви съветваме да говорите с личния си лекар преди да използвате алое.

~The Alternative Daily

Източник: The Alternative Daily, 5 Reasons to Love Aloe Vera – The Medicinal Superfood, 14 February 2014

http://www.thealternativedaily.com/5-reasons-love-aloe-vera-medicinal-superfood/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N140214

Снимки:  mr-ginseng.com ; www.consciouslycorrect.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *