Факт или мит: Сьомгата от развъдници е токсична

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Това е ФАКТ.

Изяждането на порция сьомга ви зарежда с голяма доза желязо, цинк, омега-3 мастни киселини, ниацин, витамини В12 и 6, и изобилие от други важни хранителни вещества. Ако ядете сьомга от развъдници, обаче, вероятно вие поглъщате и множество замърсители като антибиотици, хормони, полихлорирани бифенили (PCBs), диоксини, невротоксини и пестициди.

salmon

Безразсъдното развъждане на сьомга

Отглеждащите сьомгата фермери я заразяват със замърсени рибени масла и фураж и лекуват сьомгата с антибиотици, за да се гарантира здравето й. Тези прекомерно употребявани антибиотици и токсини ни се предават с всяка хапка.

Изследване откри, че северно атлантическата сьомга, отглеждана в развъдници съдържа цели осем пъти по-голяма концентрация на замърсители в себе си от хванатата в морето сьомга. Списанието Journal of Nutrition съобщава, че отглежданата в развъдници сьомга съдържа 10 пъти повече полихлорирани бифенили (PCBs) от дивата, а според изследвания, проведени от Работната група за защита на природата (Environmental Working Group), рибата от развъдници продавана в американските магазини съдържа 16 пъти по-висока концентрация на замърсители, включваща  диоксини и PCBs. Диоксините са доказани канцерогени за хората, а жените в високи концентрации на PCBs са в повишен риск от раждане на дете с неврологични проблеми.

Дива сьомга срещу отглеждана в развъдници сьомга

Хубаво е да си живееш свободно, особено от гледна точка на хранителните вещества. Дивата сьомга има 32% по-малко калории и наполовина мазнините на отглежданата в развъдници сьомга. Ако ядете дива сьомга, вие си набавяте повече калций, желязо, калий, цинк и протеини, и по-малко натрий. Рибата от развъдниците, от друга страна съдържа три пъти повече наситени мазнини и два пъти повече про-възпалителни омега-6 мастни киселини. Дивата сьомга е изложена на по-малко токсини, защото си набавя храната от разнообразни океански източници (0.17 части на милиард спрямо 1.88 части на милиард!).

Проблемът с яденето на дива сьомга е, че нашите ресурси намаляват. Според скорошна статия във вестник Washington Post, всяка година уловът на сьомга е около 1 милиард килограма. Разделете това количество на 7-те милиарда души, населяващи Земята и ви се пада по една мизерна порция сьомга на година!

Ако ви се налага да ядете сьомга от развъдници…

От 2004 година насам фермерите, отглеждащи риба се предполага, че правят продуктите си по-екологично чисти. През последното десетилетие фондът World Wildlife Fund работеше наред с рибната индустрия, за да изготви набор от стандарти, които отглеждащите сьомга фермери трябва да следват, за да получат разрешително от Съвета за стопанисване на аквакултури (ASC). Деветдесет и една страници, съдържащи 100 стандарта на ASC бяха оповестени миналия юни. Към днешна дата, 15 развъдника на сьомга са обещали да покрият тези стандарти до 2020 година.

Междувременно, опитвайте се да ядете колкото се може повече дива сьомга. А ако ви се наложи да ядете отглеждана в рибарници сьомга (ползите от която в момента все още надвишават рисковете), то непременно махайте кожата, която абсорбира най-много замърсители.

Даника Колинс

Източник: http://undergroundhealthreporter.com/fact-or-myth-is-farmed-salmon-toxic#axzz2v1f55aNw

Снимка: rongraulamvuon.com 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *