Скритата сила на нарцисите в битката срещу рака

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Изследване, публикувано в списание Structure откриха, че естествен екстракт от нарциси има убиващи рака свойства. Изследването описва молекулярния механизъм, чрез който екстрактът би могъл да задейства смъртта на раковите клетки.

Като гледате красивите нарциси може изобщо да не предположите каква сила за унищожаването на рака се крие в тях, според откритието на учените.

В последните изследвания, ръководени от Денис Лафонтен от Факултета по науките в  Université Libre de Bruxelles (ULB) в Белгия, се проведоха изпитания на противораковите свойства на естествен екстракт от нарциси, наречен хемантамин.

Хемантаминът (HAE) е естествен алкалоид — той е натурално химическо съединение в растенията, което има силно физиологично действие върху хората.

Изследвания доказват ползите за здравето, предоставяни от тамяна и смирната

Както обясняват Лафонтен и неговият екип, екстрактът от нарциси показва, че е полезен в битката срещу рака; по-раншни ин витро изследвания — проведени както от екипа на Лафонтен, така и от други изследователи — доказаха, че HAE има противоракови действия за преодоляването на резистентността на раковите клетки към апоптоза или клетъчната им смърт.

В новото изследване, учените — от РНК молекулярната биологична лаборатория във Факултета по науките и Центъра за ракови изследвания на ULB — разкиха, че HAE активира „пътека за анти-туморно наблюдение”. Резултатите осветяват механизма, чрез който растенията от семейство, познато като Amaryllidaceae алкалоиди се борят с рака.

Растенията от рода Amaryllidaceae са сред 20-те „най-важни лечебни растителни семейства” заради съдържащите се в тях фармакологично активни съединение.

Артемизинин & желязо убиват 98% от раковите клетки за 16 часа

Лишаване на раковите клетки от протеини

Както обясняват изследователите в изследването си, раковите клетки се нуждаят от протеинов синтез, за да растат и да се развиват. Клетъчните органели, познати като рибозоми са особено важни за синтезирането на протеини — всъщност, рибозомите често биват описвани като „микромашини за направата на протеини”.

Ето защо, рибозомите са в известен смисъл ахилесовата пета на раковите клетки; злокачествените клетки са особено чувствителни на терапиите, които спират правилното функциониране на рибозомите.

В доклада си Лафонтен и неговите колеги посочват, че HAE спира производството на протеини, въздействайки на тези рибозоми. Екстрактът изглежда блокира производството на рибозоми в така нареченото ядърце — нещо сродно на „рибозомна фабрика”.

Така причиненият стрес върху ядрата задейства верижна реакция, чиято кулминация е елиминирането на раковите клетки: тя активира пътеката за наблюдение на тумора, което стабилизира протеин, наречен p53, който от своя страна води до клетъчна смърт.

Ракът намери своя криптонит в… лайката

Значимост на откритието, бъдещи изследвания

Според авторите, това е първият път когато изследване предоставя молекулярно описание за противораковите свойства на нарцисите, растение, използвано в народната медицина още в древна Гърция.

Позовавайки се на алкалоидите Amaryllidaceae, авторите на изследването обясняват, „Техните биологични действия не са ограничени само до противоракови свойства, а включват потенциални антихолинестеразни, противодействащи на маларията, антивирусни и противовъзпалителни действия”.

Силният аналгетичен морфин, както и хининът (който се използва срещу малария) и ефедринът (използван в лечението на астма) всички са част от същото семейство, в което попада и HAE.

Семената на черния кимион са толкова лековити, че непременно трябва да ги /включите в деня си

Авторите заключават, „Ние предоставяме обосновка за създаването на молекули с подобрени възможности и снижена токсичност”.

Ето защо, изследователите сега са се насочили към изследването на четири Amaryllidaceae алкалоиди в опит да открият най-обещаващото съединение, което може да бъде разработено в добре обоснована форма за противоракова терапия.

И макар че информацията е от февруари-март 2018 година, надеждите, че на хоризонта има възможност за лекуване на рака с натурално средство са живи.

Прочетете още:

Лек на руски изследовател изтребва недостъпните за химиотерапия ракови клетки

Белият трън е обещаваща билка в лечението на рак на черния дроб

Минералът бор се бори с раковите клетки, 5 начина

Ензимът бромелаин в ананасите унищожава рака

Витамин В17: Убиецът на рак, който самосиндикално може да прекатури американската медицинска империя

Източник:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321069.php

Снимка: New Atlas

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *