Уелнес през зимата: Сезонни тайни за повече здраве и енергия

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

В средата на зимата подсилването на имунитета, предпазването на сърцето и поддържането на висок дух са основни моменти в грижата за здравето ни по това време на годината.

winter-wellness

И именно през зимата ние се нуждаем от завишени уелнес (терминът уелнес обикновено се използва в значението здравословен баланс на ума, тялото и духа, който води до цялостно усещане за добро физическо състояние и благополучие), енергия и жизненост според традиционната китайска медицина (ТКМ). Това повишено ниво на здравето може да се постигне като следваме почитаните от векове практики, които ни свързват с природата, подхранвайки тялото, ума и духа с енергиите на всеки сезон.

През зимата това означава да забавим крачката, като в същото време добре подхраним тялото си, обличаме  се топло и сме добре отпочинали. Това ни позволява да посадим семенцата за предстощото прераждане през пролетта. Докато природата забавя ход и спи зимен сън през зимата, процесите на трансформация и растеж вече са започнали вътре в нея.

      Зимна медитация

Спокойствието на зимата предлага идеално време за ретроспекция, медитация и размисли. Но за да ги правим ние първо трябва да забавим ход като използваме практики за тялото и ума, релаксация или най-добре, редовна медитация. Този процес на забавяне естествено води до изплуването на нещата, скрити под повърхността на ежедневните ни занимания: проблеми, мисли или модели, които може би избягваме със заетост. Позволете на тези проблеми просто да изплуват, да се разгърнат и след това просто да изчезнат като успокоите ума си с релаксация, медитация и/или практики за дишане.

      Инструкции за медитация

Един древен метод на медитация, който е както лесен, така и дълбок, се нарича шамата или ‘носещ спокойствие’. Шамата е главен елемент, както за начинаещи, така и за напреднали медитиращи. Намерете тихо местенце където да седнете и изберете малък предмет като камъче, който да сложите на земята пред себе си, на място където да ви е удобно да го съзерцавате. Фокусирайте очи и дишане върху камъчето. Мислите неизменно ще се появяват, но вие просто осъзнавайте съществуването им и след това  се освобождавайте от тях като им позволявате да изчезват с всяко издишане. Когато умът ви се отнесе, леко насочете вниманието си отново към дишането си и към камъчето, визуализирайки как всяко вдишване и издишване се движи към и от камъчето. Дори и извършвана само по 10 минути на ден подобен вид медитация доказано подобрява редица маркери на физическото, психическо и емоционално здраве. Този вид лекарство за ума/сърцето е неразделна част от лечението на тялото.

      Зимните органи

Според ТКМ зимата се свързва с елемента вода и влияе върху здравето на бъбреците, пикочния мехур, надбъбречната жлеза, костите (включително костния мозък) и зъбите. Бъбреците за основният източник на жизненост, енергия и вътрешна топлина. Енергията се извлича от този източник в моменти на стрес или когато тялото се нуждае от лечение. През студените месеци е жизнено важно да поддържаме бъбреците и надбъбречната жлеза здрави чрез правилна храна, хранителни добавки и добра хидратация, както и с енергизиращи практики като йога и тай чи. Тези усилия поддържат тялото заредено с топлина и с нужните му хранителни вещества.

      Побеждаване на САР

Зимата е неактивен, студен и влажен сезон; в ТКМ тя се свързва с чувства като страх и депресия. В западната медицина много хора биват диагнозирани със сезонно афективно разстройство (САР), специфична форма на депресия/безспокойство, които се появяват през по-мрачните месеци и се свързват с липсата на слънчева светлина и на витамин D3. Жените страдат от това състояние по-често от мъжете, и затова те са по-уязвими на лошо настроение, липса на енергия и напълняване.

Освен вземането на витамин D3 като хранителна добавка, аз препоръчвам дръпването на завесите през деня, за да влиза светлината безпрепятствено. Излизайте на енергични разходки (на слънце, ако е възможно) за подобряване на циркулацията на кръвта. Освен това, практикуването на медитация като описаната по-горе е доказало в клинични изследвания, че действа толкова добре, ако не и по-добре от фармацевтичните лекарства за безпокойство или депресия.

      Топли питателни храни

Според ТКМ е важно да се избягва яденето на твърде много сурови храни през зимата, защото те имат склонността да охлаждат тялото и могат да изтощят силата на храносмилателната система или способността за усвояване на храната. Вместо това, наблегнете на загряващи храни, готвени по-дълго време на по-ниска температура.

Храните, които ни сгряват вътрешно включват супи, яхнии, агнешко, пилешко, яйца, кореноплодни зеленчуци, зелени листни зеленчуци, бял боб, черен боб, орехи, черен сусам, пълнозърнести храни и морски водорасли. Тези храни подсилват бъбреците, повдигат емоциите, подхранват тялото, поддържат топлината в тялото и ви помагат да пестите енергията. Дехидратацията също е проблем през зимата, тъй като студът винаги извлича влагата. Пийте топла вода, тя е по-хидратираща от студената. Стремете се да изпивате по 8 до 10 чаши на ден.

      Хранителните добавки през зимата

Растителните лекарства и хранителните вещества, които стимулират имунитета през зимата са важни за предпазването от настинки и грип. Висококачествените медицински гъби (кориолус, рейши, агарикус, кордицепс, умбелатус, майтаке) са силни имунни модулатори, каквито са и витамин С, цинк, и витамин D3. Други силни имуностимулатори включват модифицирания цитрусов пектин и една тибетска билкова формула, подкрепена от повече от три десетилетия на клинични изследвания. Пречистеният хонокиол (екстракт от кората на магнолия) е отличен за стимулирането на настроението и имунитета, а една цялостна храносмилателна формула поддържа доброто храносмилане и осигурява оптимално подхранване и топлина в цялото тяло. Други, често използвани билки в ТКМ през зимата включват тонизиращите корени като джинджифил и галанга поради техните затоплящи, заземяващи и усилващи свойства.

      Най-добрите практики

Акупунктура, ки гонг (прецизни упражнения за подобряване протичането на жизнената енергия през тялото), конкретни хранителни препоръки и целеви билкови формули всичките са много полезни през зимата. Те спомагат за освобождаването на застоялата енергия, породена от липсата на движение и от студеното време, като в същото време подсилват имунитета, повишават жизнеността и поддържат топлината в тялото ви. Практикуващите ТКМ също препоръчват да се спи възможно най-много през зимата за зареждане на бъбреците със сила и за възстановяване на крайно необходимата на тялото енергия. Ако си лягате рани и ставате след като слънцето е изгряло, това ще помогне да запазите топлината и жизнеността си.

      Вродено изцеление

ТКМ отразява естествената връзка с природата, като всеки сезон предоставя възможности за трансформация, изцеление и растеж. Зимният сезон дава възможност за по-дълбоко самонаблюдение и хранене, позволяващо на идеите и намеренията да се развиват вътре в нас преди да разцъфтят през пролетта. Така че поддържайте тялото си топло, хидратирано и нахранено. И най-вече, опитайте се да си осигурите допълнително време и място за забавяне на темпото, почивайте и медитирайте в този красив сезон на спокойствието.

от Айзък Илайъс

Източник: Easy Health Options, Winter Wellness: Seasonal Vitality Secrets for Greater Health and Energy, 8 February 2013

Снимка: susansmithjones.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *