Швейцарски учени откриха бариера, която държи рака под контрол

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Активините са протеини, участващи в редица важни биологични функции, включително в регулирането на менструалния цикъл, клетъчните пролиферация, диференциация, апоптоза, метаболизъм, хомеостаза, имунния отговор, заздравяването на раните и ендокринната функция. (Статията е от 6 май, 2019 година).

Активин В е един от активин-протеините. Той свързва и активира рецептор, наречен ALK7 – който е член на супер семейството на рецепторите на тумурния растежен фактор бета (TGFß). Когато бъде активиран, ALK7 задейства ефект на доминото от молекулярни и биохимични реакции („сигнализираща пътека”), което води до различни промени в цялата клетка.

Отстранете рака с вилицата си

Сега, екип изследователи, представляващи челния отряд на лабораторията на Дъглас Ханахан във Федералното политехническо училище на Лозана (EPFL) откриха, че активин В и ALK7, бързо провокирани от раковите клетки могат да формират „бариера”, която не само ги препятства от формирането на нови тумори, но и от метастазиране. Проектът бе оглавен от Яковос П. Майкъл, много продуктивен учен в лабораторията на Ханахан.

Изследователите изучаваха сингнализиращата пътека на ALK7 при мишки, имащи или панкреатични невроендокринни тумори или рак на гърдата. Учените откриха, че когато рецептора бива активиран от активин В, раковите клетки умират в процес, наречен апоптоза (термин, ознчаващ задействане на клетъчната смърт). И обратното, блокирането на активацията на ALK7 позволява на раковите клетки да избягват смъртта си и успешно да се метастазират в различни органи, като черния дроб, белите дробове и мозъка. И начинът, по който раковите клетки избягват „бариерата” на активин B/ALK7 е или чрез даунрегулиране (потискане) на активин В и/или чрез даунрегулирането (потискане) на ALK7.

Пречисти затлъстелия си черен дроб, пренастрой метаболизма си и задействай топенето на тлъстините

„Това изследване налага идеята, че апоптозата е важна бариера за туморгенезата и че избягването й от страна на раковите клетки е ключова особено важна способност на раковите клетки при злокачествените тумори и метастазите”, казва Ханахан.

Освен това, настоящото изследване също така разкрива, че наличието на ALK7 корелира с удълженото оцеляване без връщането на болестта (по-дългото време на повторното й проявяване) при пациенти с различни видове рак, включително рак на гърдата. Особено, сравнително по-високите нива на ALK7 експресията също така бяха свързани с по-дълъг период преди метастазите да станат видими при пациенти с рак на гърдата.

Това изследване представя недооценената роля на защитната активин B/ALK7 „бариера”, която задейства апоптоза в активиращите ALK7 клетки, които следователно не са „упълномощени” да се размножават в конкретна микро-тъканна среда, потопена в своя лиганд (молекула, която се свързвa с друга (обикновено по-голяма) молекула).

„Изясняването на това как раковите клетки успяват да преодоляват различните „контролно-пропускателни пунктове за безопасност”, заложени от природата за предпазване от злокачествени образувания е важна стъпка към разбирането на туморната биология и патогенезата на заболяванията”, казва Яковос Майкъл.

Набавяйте си сами брезов сок за детоксикация и общо добро здраве, правете си чай, тинктура, вино

###

Лабораторията на Професор Ханахан е част от Швейцарския институт за експериментално изследване на рака (ISREC) в рамките на Училището по науки за живота (School of Life Sciences в EPFL). ISREC@EPFL е част от Швейцарския раков център Леман (Swiss Cancer Center Léman (SCCL), който е мултидисциплинарен съюз, занимаващ се с фундаментални, транслационни и клинични изследвания на рака. Основатели на SCCL са Университетската болница на Лозана (Lausanne University Hospital (CHUV), Болниците на Университета на Женева (Geneva University Hospitals (HUG), университетите на Лозана (UNIL) и на Женева (UNIGE), и Федералното политехническо училище на Лозана EPFL.

Други сътрудници

Швейцарския институт по биоинформатика
Университета на Берн

Прочетете още:

“Крос кроул” техника укрепва нервната система и развитието на мозъка

6 факта доказват, че зелените храни са отлично лекарство

Моринга чудодейно подмладява и предпазва от рак

Направете калция в тялото си полезен като наред с витамин D пиете и витамин К2

Изследвания доказват ползите за здравето, предоставяни от тамяна и смирната

Скритата сила на нарцисите в битката срещу рака

Източник:

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-05/epfd-abt050619.php,

Снимка: News-Medical.Net

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *