Набавяйте си сами брезов сок за детоксикация и общо добро здраве, правете си чай, тинктура, вино

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

birch-water-own

След като вече ви запознахме с безценните ползи за здравето, предоставяни от брезовата вода в статията Манията по брезовата вода е напълно резонна, вижте защо, от която статия става ясно и защо тази напитка се превръща в любима на много хора, вие вероятно ще сте очаровани да научите, че сами можете да си я набавяте. Поради нарастващата й популярност, брезовата вода се предлага в супермаркетите и в магазините за здравословни храни, но вие също така можете сами да си я набавяте, ако живеете в район, в който растат брези. А те растат почти навсякъде в северното полукълбо.

Кога да извличаме сока

Ако около вас растат брези, вие можете да извличате мъзгата по всяко време когато температурата на въздуха е над точката на замръзване обикновено между март и ранния ноември, в зависимост от това къде живеете и колко студена е била зимата.

На какво трябва да обръщате внимание

Има множество видове брези и те всичките могат да се използват и лесно се разпознават по бялата и сивата им кора. Най-често срещани са белите брези и сребърните брези. Търсете дървета, които са с диаметър поне 25 см и които имат здрав вид. Дърветата с много клони обикновено предоставят най-добрият приток на сок.

Източване на сока

Първите пролетни дни когато температурите са около и над 10 градуса през март и април, когато брезите се събуждат от зимния си сън са идеални за набавянето на сок от бреза. Сокът тече най-добре през деня – по обед – особено когато е топло и трябва да избирате топлата, огряна от слънцето страна на дървото.
Извличането на сока не е нещо сложно, всъщност, това се прави доста лесно, при положение, че разполагате с необходимото оборудване. Трябват ви бургия с неголям диаметър и контейнер, в който да тече сока, както и пластмасова тръба или канелка за чешма.

Когато сте готови, просто изберете точка в дървото на около 90 см от земята. След това пробийте под ъгъл от под приблизително 30 градуса нагоре дупка с дълбочина от 3.6 см в дървото. След пробиването на дупката през нея почти незабавно ще потече сок, който изглежда като вода. Сега ви остава само да закрепите маркуча или канелката.

Когато сокът започне да тече от тръбичката или канелката, сложете съда, в който ще събирате сока под нея. Непременно покривайте контейнера, за да избегнете попадането на насекоми в сока. За напълването на контейнер с вместимост около 4 литра може да са ви необходими няколко часа или дори цял ден. Можете да точите сок докато той тече безпрепятствено, а после в даден момент той ще помътнее или ще започне съвсем бавно да се процежда.

Можете също така да направите разрез върху клон с формите V или Y и да прикрепите бутилка директно към прореза в клона на дървото с тънко въже или с по-здрава връв, или можете да вкарате маркуч в дупката в дървото, който да стига до бутилката или контейнера, които също сте завързали за клона. В зависимост от дървото, напълването на контейнера може да отнеме няколко часа или дори да се наложи да го оставите да се пълни през нощта.

Как да използваме сока 

И след целия този тежък труд, идва забавната част. Можете да опитате сока още докато тече от дървото. Макар че той има вкуса на вода, ще забележите и леки нотки на сладост и свеж вкус, който прави брезовата вода чудесна за пиене. Тя не остава свежа дълго, така че трябва да я държите в хладилника и да я изпиете в рамките на няколко дни, ако искате все още да се наслаждавате на свежия й вкус. Ако я оставите на стайна температура тя ще започне да ферментира дори още по-бързо. Можете да я пиете чиста, или да добавяте джинджифил и куркума в нея, за да си приготвяте особено здравословен тоник или да я използвате вместо обикновена вода за направата на билков чай.. Можете също така да я замразявате на ледени кубчета и след това да я използвате в сокове и алкохолни напитки, най-вече водка. Всъщност в Украйна правят водка от сока на брезата – брезьовка или брезова водка.

Сокът на брезата вероятно е най-полезен (мъзгата от бреза съдържа около 2% захар) в началото на сезона на източването и тогава вие можете лесно да точите по около 2 до 7 литра на ден. Прореза или дупката в брезата ще заздравее естествено, така че вие не увреждате дървото като точите сок. Можете да точите сок от всички видове брези и от всички видове клен, както и от всички видове орехови дървета, а също и от ябълкови и черешови дървета. Ако попаднете на прясно отсечено дърво, можете да извлечете сок и от него.

Какво да правим с мъзгата от бреза

birch-wine

Вино от брезова мъзга

Можете да си приготвяте и вино от сока/мъзгата на бреза.

Сокът на брезата има почти същия вкус като водата – но на най-свежата вода, която сте вкусвали със съвсем леко загатване за сладост. Както казахме, този сок не остава свеж дълго – около четири дни в хладилника – така че го използвайте възможно най-бързо. Ето как можете да си направите виното

4.5 литра сок от бреза
200 мл концентрат от сок от бяло грозде
сока от два лимона
1.2 кг бяла захар
пакетче мая за бяло вино
хранителна мая – следвайте указанията в/у опаковката

Леко затоплете сока от бреза в захлупена тенджера до 75 градуса и го оставете на тази температура 20 минути. Махнете от огъня и добавете захарта с разбъркване, докато тя напълно се разтопи. Захлупете и оставете да изстине. Прелейте виното в съд (кофа) за ферментация и добавете лимоновия сок, концентрата от гроздов сок, маята и хранителната мая.

Дръжте съда плътно затворен пет дни, след това с помощта на сифон налейте виното в дамаджана, затапете с барботьор и оставете виното да ферментира около два месеца. Прецедете в друга дамаджана и бутилирайте когато е готово и бистро.  Много внимавайте да използвате стерилни съдове, както и бутилките да са добре запечатани, понеже това вино много лесно се разваля.

Вкусът? Лек, сух, плодов и леко пикантен.

Тинктура от брезова мъзга

Можете също така да си купувате брезова тинктура, която се приготвя от листата на бреза и се подправя с органичен лимонов сок. Светлите пресни листа на брезата през пролетта съдържат много динамични съставки, стигащи до листата от корените им. Младите листа от контролирани райони в природата, ако се обработят внимателно, ще запазят естествените флавоноиди, сапонини и танини. Тази тинктура е прекрасна за детоксикацията на тялото през пролетта и през есента.

Чай от брезови листа

Можете да пиете чай от листата на бреза като варите листа от бреза във вода няколко минути както и можете да си закупите такъв чай онлайн.

Но все пак не берете листа от брези, растящи в града или покрай оживени пътища. Най-добре е да си набавяте сока или листата от дървета, които растат сред природата. Това е така понеже брезите усвояват повече от 50 процента от частиците прах – свързвани с дихателните проблеми – от уличното движение, което е много повече от другите дървета. Ето защо в големите градове е добре да се садят брези за поддържането на по-чист въздух в тях.

Източници:

http://www.naturallivingideas.com/birch-water-benefits/

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2012/feb/01/how-to-make-birch-sap-wine

http://www.fengshuilondon.net/health/birch-tree-juice-health-benefits-of-birch-sap
Снимка: Худеем нескучно с Diets.ru! – LiveJournal; Twitter

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *