Най-вредните съвети на диетолозите? 5-те топ претенденти…

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

calories_999706_484372868313689_137480187_n

Историята на полезната питателна храна е изпъстрена с абсурди.

Хората биват съветвани да правят какви ли не странни неща, които са в противовес със здравия разум.

Някои от тези неща са не само безполезни, но и потенциално вредни.

Най-лошата част… е че много от тези погрешни съвети все още методично се насаждат сред населението.

Ето топ петте твърдения, оспорващи си първото място за най-вреден съвет относно храненето в историята.

1. Изхвърляйте жълтъците (най-хранителната част) на яйцата

Яйцата са сред най-питателните храни на планетата.

Само помислете… хранителните вещества в цялото яйце съдържат всички градивни елементи, необходими за превръщането на една единствена оплодена клетка в живо пиленце.

Има само един проблем… жълтъците също така имат високо съдържание на холестерол.

Тъй като жълтъците имат високо съдържание на холестерол, хората повярваха, че те ще повишат холестерола в кръвта. Поради тази причина, повечето диетолози често ни препоръчват да ограничаваме консумацията си на яйца до 2-6 цели яйца на седмица.

Обаче, повечето от тях казват, че можем да ядем повече от това количество яйца… стига да изхвърляме жълтъците.

Това е почти най-лошото нещо, което можете да направите, защото именно в жълтъците се съдържат почти всички хранителни вещества. Белтъците съдържат изключително само протеини.

Много изследвания са посветени на консумацията на целите яйца и холестерола в кръвта… са показали, че при 70% от хората яйцата нямат никакво въздействие върху нивата на холестерола.

При останалите 30% от хората (наречени хипер-реагиращи), жълтъците повишават HDL (полезния) холестерол и преобразуват частиците в LDL (вредния) холестерол в големи и пухкави частици… които не са вредни.

Всъщност, много изследвания, някои от които включват стотици хиляди хора, са посветени на консумацията на цели яйца по отношение на риска от сърдечно заболяване при здрави хора като не откриват никаква връзка между двете.

Освен това, да не забравяме че яйцата предоставят много невероятни ползи.

– Те съдържат големи количества протеини с високо качество, здравословни мазнини, минерали и антиоксиданти… почти всички хранителни вещества от които се нуждае тялото.

– Те са с много високо съдържание на холин, хранително вещество в мозъка, което е в недостиг при 90% от хората.

– Те съдържат лутеин и зеаксантин, мощни антиоксиданти, които силно защитават очите, снижавайки риска от различни очни заболявания.

Яйцата са също така сред най-полезните за отслабване храни, които човек може да яде. Заменянето на закуска, включваща зърнени храни с яйца може да повиши засищането ви и да ви накара да ядете по-малко, помагайки ви да сваляте килограми.

И на всичкото отгоре, яйцата са евтини, лесно се приготвят и имат чудесен вкус.

Наистина… целите яйца са почти идеалната храна в природата. Изхвърлянето на жълтъка е абсолютно най-лошото нещо, което можете да правите.

Извод: Жълтъците са сред най-питателните храни на планетата. Холестеролът в тях не повишава вредния холестерол в кръвта, нито повишава риска от сърдечно заболяване.

2. Всеки трябва да яде храна с ниско съдържание на мазнини и с високо съдържание на въглехидрати… дори и диабетиците

Универсалният съвет за ядене на храна с ниско съдържание на мазнини така и не се основава върху истинската наука.

Първоначално той се основаваше на няколко зле проведени изследвания, експерименти с животни и погрешни политически решения.

Макар че нямаше никакви доказателства, че наситените мазнини причиняват сърдечни заболявания по онова време (и все още няма), някои учени бяха убедени, че те са вредни и че храната с ниско съдържание на мазнини предотвратява сърдечните заболявания.

Такава е официалната позиция на правителствата и здравните организации на статуквото в целия свят от десетилетия насам. В същото време, процентите на затлъстяване и на диабет тип 2 скочиха до небето.

Оттогава… бяха проведени много широкомащабни изследвания в изучаване на храната с ниско съдържание на мазнини.

Най-голямото и най-скъпо изследване на хранителен режим на хранене в историята, The Women’s Health Initiative, раздели на произволен принцип 48835 жени в две групи… едната ядеше храна с ниско съдържание на мазнини, а другата продължи да следва стандартния западен начин на хранене.

След 7.5-8 години имаше само 0.4 кг (!) разлика в тежестта и нямаше снижаване на сърдечните заболявания или рака.

Много други изследвания доведоха до същото заключение… храната, която все още се препоръчва повсеместно просто не действа.

Истината е, че храната с ниско съдържание на мазнини е трагичен провал. Почти всеки път когато тя е сравнявана с друг вид храна в изследване тя губи.

Дори диабетиците биват съветвани да следват този тип диета… на стратегия като им се казва, че „повишаването на въглехидратите вдига захарта”, като тя облагодетелства не друг а фармацевтичните компании.

Прост биохимичен факт е че въглехидратите повишават кръвната захар. Това поддържа пациентите с диабет зависими от лекарствата за сваляне на кръвната захар.

Макар че диетите с ниско съдържание на мазнини може да са ОК за здравите хора, те са истинска катастрофа за хората със затлъстяване, метаболитен синдром и диабет тип 2.

Всъщност, няколко изследвания показват, че пазенето на диета с ниско съдържание на мазнини може да въздейства неблагоприятно на някои ключови рискови фактори за метаболитен синдром и сърдечно заболяване. Те могат да повишат триглицеридите, да снижат полезния HDL холестерол и да повишат дребните, плътни и вредни частици на вредния LDL холестерола.

Време е статуквото да прекрати абсурдната мания за ниското съдържание на мазнини в храната и да се извини за всички ужасни увреждания, които тя причинява от десетилетия.

Извод: Режимът на хранене с харани с ниско съдържание на мазнини е жалък провал. Той се проваля във всяко сериозно изследване, но все още се препоръчва от правителствата и здравните организации по целия свят.

3. Калориите са си калории… качеството на храната е по-малко важно

Прекомерното фокусиране върху калориите е една от най-големите грешки в историята на храненето.

Това е митът, че калорийната стойност на храните е най-важна, а не храните, от които идват калориите.

Истината е… че калориите са важни, но това не означава, че ние трябва да ги броим или дори съзнателно да им обръщаме внимание. Хората са били най-здрави и най-слаби далеч преди да са знаели за съществуването на калориите.

Важно е да се разбере, че различните храни имат различно въздействие върху хормоните и върху мозъчните центрове, които контролират какво, кога и колко ние ядем… както и броя калории, които изгаряме.

Ето два примера защо калориите НЕ са важни:

– Протеини: Яденето на храна с високо съдържание на протеини може да подсили метаболизма с 80-100 калории на ден и значително да снижи апетита и ненаситния глад. Протеиновите калории имат различно въздействие от калориите от въглехидратите и мазнините

– Ситост: Много изследвания показват, че различните храни имат различно въздействие върху усещането за ситост. Човек се нуждае от много по-малко калории от яйца или варени картофи в сравнение с калории от понички и сладолед, за да се чувства заситен

Има още много примери за храни и макроелементи със силно различаващо се въздействие върху глада и хормоните.

Митът, че калориите са единственото което е важно за теглото (и здравето) е напълно неверен.

Извод: Идеята, че калориите са по-важни от качеството на храната е огромна грешка. Различните храни пряко засягат хормоните и центровете в мозъка, които контролират хранителните ни навици.

4. Използвайте полиненаситени растителни олиа за готвене

Редовно ни съветват да консумираме олиа от семена и зеленчуци, които са с високо съдържание на полиненаситени мазнини.

Тези олиа, включващи соевото, царевичното, рапичното и памучното, доказват в някои изследвания, че снижават нивата на холестерола.

Обаче… ако нещо снижава холестерола, това не означава непременно, че самото то предпазва от сърдечни заболявания.

Холестеролът е рисков фактор, но именно сериозните неща (като инфарктите и смъртта) са истински важните.

Всъщност има редица изследвания, показващи че въпреки снижаването на холестерола, тези олиа могат да повишат риска от сърдечно заболяване.

Освен това, тези олиа са вредни поради редица други причини.

Те бъкат от полиненаситени мазнини… но повечето от тези мазнини са омега-6.

Хората трябва да ядат омега-6 и омега-3 мастни киселини в определено съотношение, което в момента е съвсем разбалансирано, защото хората ядат толкова много от тези олиа.

Яденето на храни с високо съдържание на омега-6 мазнини и с ниско съдържание на омега-3 мазнини може да допринесе за възникването на възпаление в тялото, а възпалението е един от ключовите причинители на почти всички хронични заболявания в западния свят.

Тези мастни киселини също така проникват в клетъчните мембрани, но полиненаситените мазнини могат да реагират на кислорода и да задействат верижни реакции със свободните радикали в клетъчните мембрани, и това може да увреди важните молекули като протеините или ДНК-то.

Освен това… онова, което повечето хора не осъзнават е, че поради начина, по който тези олиа се обработват (който включва висока температура и токсичния разтворител хексан), те са пълни с транс-мазнини.

Всъщност, изследване на рапични и соеви олиа, продавани в САЩ откри, че 0.56 до 4.2% от мастните киселини в тях са транс-мазнини!

Много така наречени „експерти” всъщност казват на хората да готвят с тези олиа… което е ужасна идея, защото полиненаситените мазнини са чувствителни към топлината и много лесно се развалят.

Извод: Хората биват съветвани да консумират олиа, които са заредени с омега-6 мастни киселини и транс-мазнини. Тези олиа са много вредни, но въпреки това се препоръчват от много диетолози на статуквото.

5. Замествайте натуралното масло с обработен, бъкащ от транс-мазнини маргарин

Диетологията на статуквото разбира погрешно много неща.

Обаче… ужасяващият съвет за заместването на натуралното масло с обработен маргарин може би е най-лошият.

Сериозно… само погледнете списъка със съставките на маргарина.

Това нещо не е храна, то е комбинация от химикали, която изглежда като и има вкус на храна.

Маргаринът, съвсем не изненадващо, повишава риска от сърдечни заболявания за разлика от маслото.

Същото може да се каже за растителните олиа… множество изследвания показват, че те допринасят за сърдечните заболявания и убиват хора.

Изследванията показват, че тези обработени мазнини и олиа повишават риска от сърдечни заболявания, така че е разумно да ги избягваме, ако не искаме да развием сърдечно заболяване.

Не е трудно да се досетим, нали?

Е, явно не е така… здравните организации на статуквото въпреки това ни казват да ги ядем, макар че тези изследвания са известни от много години.

Те просто не искат да разберат. Когато заместваме традиционни храни като маслото и месото с обработени псевдохрани, ние затлъстяваме и се разболяваме.

Колко лекари, диетолози, титуловани експерти и десетилетия работа са необходими, за да се разбере това?

Крис Гaнърс

 

Източник:

http://eatlocalgrown.com/article/12863-the-worst-nutrition-advice-in-history-here-s-top-5-contenders.html

Снимка: www.facebook.com

Прочетете още по темата:

Какво те искат НИКОГА да не разберете за истинското масло

Becel НАИСТИНА ли спасява сърцето?

Отървете се от умопомрачението, наречено маргарин!

Забранената храна, която парира рака

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *