Яйца за здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Обратно на онова, което четем непрекъснато, не холестеролът причинява сърдечните заболявания. Напротив, холестеролът е нещото, което сърдечното заболяване отразява. Така че номерът тук е да поддържаме холестерола си в здравословни граници – не да се опитваме да го елиминираме, сякаш е нашият най-голям враг. Той е важна и естествена част от тялото. Тази разлика е много важна.

EGGS_5_large

Чували ли сте, че съединение в яйцата, наречено фосфатидилхолин помага да се държи холестерола разтворим в тялото и ви предпазва от абсорбирането на твърде големи количества от него? Така че ролята, която яйцата играят е да поддържат холестерола ви здравословен.

Чел съм много изследвания в подкрепа на това. Едно от най-добрите е от Харвард. В него се проследяват 118000 мъже и жени в продължение на 14 години. Изследването не открива ‘никакви доказателства за цялостно и значимо свързване на яденето на яйца с риска от инсулт нито при мъжете нито при жените.’

Всъщност, в едно друго изследване хората, които ядели четири или повече яйца на седмица имали по-нисък холестеролен серум от онези, които ядели по-малко от едно яйце на седмица.

Идеалната храна

Има и други причини за спасяването на толкова атакуваните яйца. Яйцата са идеална храна. Протеините от яйцата се усвояват много по-добре от протеините в месото, рибата или всяка друга храна, която ядете. Ето защо всички останали храни се сравняват с идеалния протеинов рейтинг на яйцето в 100 гр.

Протеинови рейтинги
ХРАНА ПРОТЕИНОВ РАЙТИНГ
Яйца (цели) 100
Яйца (белтък) 88
Пиле/Пуйка 79
Риба 70
Нетлъстоговеждо  69
Краве мляко 60
Бял ориз 56
Пълнозърнеста пшеница 49
Соя 47

Яйцата, също така, съдържат всички аминокиселини, от които се нуждаете, както и много витамини и минерали. В тях има витамин А, рибофлавин (витамин В2), фолиева киселина (витамин В9), витамин В6, витамин В12, холин, желязо, калций, фосфор, калий и други.

Като ядете яйца ще получите по-високи нива на витамините B12, A, E и C, които да циркулират в тялото ви. Ще подобрите нервната си система, ще имате по-добра кожа и ще получите повече защита срещу заболяванията.

Още полезна информация за яйцата очаквайте в следващия материал по темата.

Разядка с яйца 

Нарежете на ситно 6 твърдо сварени яйца. Добавете 1 голяма глава ситно нарязан лук (1 връзка пресен лук) или няколко по-малки глави – лукът трябва да е равно количество с яйцата. Объркайте добре като прибавите 3 с.л. зехтин, сол и черен пипер по желание.

Източник: Al Sears, Eggs for your Health, November, 2010

Снимка: highroost.com

 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...