Факт или мит: По-здравословно ли е храната ни да не съдържа глутен?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

gluten-free

Това е МИТ

Освен ако не сте диагнозирани с цьолиакия или чувствителност към глутен, изключването на глутена от хранителния ви режим не е по-здравословен избор, поне не и според експертите. В крайна сметка, газираните напитки са безглутенова храна, а определено не са здравословни! Телата ни са устроени да обработват глутен и да коригират проблема, ако малко прекалим с приема му. Според д-р Спенсър Надолски, медицински редактор в сайта Examine.com, „… притесненията относно глутена са преекспонирани, понеже червата са устроени така, че да се възстановяват от тези стресори.” Макар че хората, страдащи от цьолиакия са предупреждавани да избягват глутен, хората, които не са чувствителни към глутена не трябва да следват безглутенова диета.

Следването на безглутенова диета може да се окаже сурово изпитание за здравето ви

Спазването на стриктна безглутенова диета може да ограничи приема на витамини, минерали и фибри в тялото. Много безглутенови хлябове се правят с далеч по-вредни, рафинирани нишестета и може да съдържат зърнени растения, консерванти и добавки, които връщат глутена като съставка.

Несъдържащите глутен храни може също така да съдържат повече калории и тежки метали. Изследване на клиниката Мейо показа, че хората на безглутенова диета имат по-високи нива на тежки метали, включително на арсен, олово, живак и кадмий в кръвта си от очакваното, макар и не в нива, представляващи сериозна заплаха за здравето, според изследователите.

Прочетете още: Ето как белият хляб и картофите разболяват от рак

Изследователите наскоро изразиха загриженост по време на Седмицата на храносмилателните заболявания, ежегоден конгрес, посветен на храносмилателните разстройства, че твърде много деца ядат безглутенова храна без да се нуждаят от това, като по този начин ненужно и дори вредно се ограничава приема им на хранителни вещества. Друго изследване, представено на конгреса показа, че между 2009 и 2014 година само 0.72% от изследваните 22000 души имали цьолиакия, но 1.1% от хората избягвали глутен… ненужно предпазване, според експертите по храносмилането.

Оставете собственото си тяло да ви насочва. Обръщайте внимание на това кои храни ви причиняват храносмилателен дискомфорт и кои храни карат стомаха и червата ви да се чувстват добре, без разбира се да прекалявате с нито една храна. Тялото на всеки човек е различно. Устоявайте на изкушението да се хвърляте в поредната модна тенденция, ако тялото ви не извлича конкретна и подчертана полза от това.

от Даника Колинс

Още по темата:

Как да убием Кандида и да балансираме стомашната флора за седмица

10 стратегии за излекуване на автоимунно заболяване

Просото не съдържа глутен и е здравословна храна

Връзката глутен-рак

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/fact-or-myth-is-gluten-free-healthier/

Снимка: kimberlysnyder.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *