Просото не съдържа глутен и е здравословна храна

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Millet+Hope+Bars

Може би си мислите, че просото е просто съставка в храната за птици, но то всъщност е чудесна зърнена храна, която не съдържа глутен и която може да се окаже храната от която се нуждаете, за да подобрите храненето си.

Просото не съдържа глутен и е зърнена храна, която предпазва от камъни в жлъчката и снижава риска от рак на гърдата…

Просото е стимулираща алкалността на тялото храна, която лесно се храносмила  Типичната съвременна храна е пълна с храни като месо и млечни продукти, които повишават киселинността на кръвта. Изследванията показват, че яденето на много провокиращи киселинност храни може потенциално да увреди органите и дори да повиши риска от диабет. Но можете да спомогнете за анулирането на отрицателното действие на киселините върху тялото като балансирате храната си с храни като просото, които повишават алкалната среда в тялото. Тези алкални храни помагат за поддържане здравето на органите и за здравословно тегло на тялото.

  • Народът хунза – който живее далече в подножието на Хималаите и е известен с отличното си здраве и дълголетие – използват просото като една от основните си храни.
  • Просото хидратира стомашно-чревната система.
  • Просото действа като полезна пребиотична микрофлора.
  • В просото има високи нива на серотонин, „хормона на щастието”. Серотонинът подобрява настроението, регулира здравословния модел на съня, снижава апетита, подобрява паметта и регулира стареенето.
  • Просото съдържа много фибри и малко захар. Поради това то е с нисък гликемичен индекс и доказано води до по-ниски нива на кръвната захар от пшеницата или ориза. Просото не съдържа глутен.
  • Магнезият в просото снижава последиците от мигрените и инфарктите.
  • Просото съдържа ниацин (витамин В3) който спомага за снижаването на холестерола.
  • Консумацията на просо намалява триглицеридите и С-реактивния протеин и може да е полезна за предпазване от сърдечносъдови заболявания.
  • Просото е с високо съдържание на антиоксиданти.
  • Просото има високо съдържание на протеин.

Жизнено важни хранителни вещества

Просото съдържа и други много важни хранителни вещества като мед, фосфор, магнезий и манган. Всъщност, именно съдържанието на магнезий го прави толкова ценно за здравето на сърцето. В изследвания магнезият е показал, че сваля високото кръвно налягане и снижава риска от сърдечен удар. Магнезият е показал също, че смекчава въздействието на астмата и намалява появата на мигрени.

Съдържанието на фосфор в просото е важно за здравето на костите и клетките. Фосфорът е жизнено важен компонент за формирането на минералната матрица на костите. Той също така е много важна част от нуклеиновите киселини, които функционират като градивни елементи на генетични код.

Заслужава си да споменем и че просото е добър източник на фибри, които играят роля в предпазването от множество здравословни проблеми.

Снижаване на риска от заболявания

Според заключенията на изследването Black Women’s Health Study, публикувано в списанието Diabetes Care, храненето с богати на магнезий и калций, пълноценни зърнени храни снижава риска от диабет тип 2 с 31 процента. Изследването разглежда и ползите от хранителния прием на самия магнезий и откри допълнителен спад от 19 процента на риска от развиване на диабет тип 2.

Предпазване от камъни в жлъчния мехур

Резултатите от изследването Nurses Health Study, публикувано в списанието American Journal of Gastroenterology, показват снижаване с 13% на риска от камъни в жлъчния мехур при жени, консумиращи големи количества храни, богати на разтворими и неразтворими фибри. Жените, които консумирали основно неразтворими фибри имали 17 процента по-нисък.

Снижен риск от рак на гърдата

Заключенията на изследването UK Women’s Cohort Study показват, че жените в менопауза значително снижават риска си от рак на гърдата когато ядат храна богата на фибри като плодове и пълноценни зърнени храни като просото. Жените, които ядели поне по 30 грама фибри дневно снижавали наполовина риска си да се разболеят от рак на гърдата в сравнение с жените, които ядели само по 20 грама или по-малко фибри на ден.

Силата на несъдържащите глутен пълноценни зърнени храни

Макар че технически е семе, от кулинарна гледна точка просото се счита за зърнена храна. Структурата и консистенцията на просото зависи от метода на готвене, който избирате. То може да набъбне като ориза или да е кремообразно и гладко като картофите. Най-хубавото е че просото не съдържа глутен, така че е идеално за хората, които са чувствителни към глутен – както и за всички, които искат да избягват потенциално вредните ефекти на глутена.

Можете да използвате просото в каша за закуска, или да го слагате в рецепти за печива. То е подходящо и като добавка в стър-фрай ястия, както и в ястия на фурна.

Яжте умерено

Както с всичко в живота, умереността винаги е най-добра. Макар че просото не съдържа познати алергени, то съдържа гойтрогени (вещества, разстройващи функцията на щитовидната жлеза).   Възможно е големите количества гойтрогени да потиснат дейността на щитовидната жлеза и да доведат до появата на гуша. Ако страдате от проблеми с щитовидната жлеза, мъдро е да говорите с лекар първо.

Каква е вашата любима употреба на просото като храна?

Здрави всеки ден

 

 

Източници:

http://www.thealternativedaily.com/millet-a-gluten-free-grain-that-prevents-gallstones-and-reduces-risk-of-breast-cancer/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N150318

http://www.hope-bars.com/list-of-health-benefits-all-in-one/

Снимка: www.hope-bars.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *