Пшеницата, невротоксин за масово поразяване

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

wheat 1c4f1f53ad1fe8970d3266c6b52bc6ca

8 причини НИКОГА да не хапнем пшеница отново

Много от нас знаем, че бялото брашно е нездравословно, защото хранителните вещества са изхвърлени от него след химическото му избелване. Обаче, днес продължава да се шири схващането, че продуктите от пълнозърнеста пшеница са питателни и заслужават централно място в здравословния начин на хранене. За жалост, това е много далеч от истината.

Според д-р Марша Алварес, специалист по храненето на хора със затлъстяване, „днешните пшенични зърна могат със сигурност да се смятат за корен на всичкото зло в света на храната, след като те причиняват толкова много документирани здравословни проблеми сред толкова много хора в целия свят”.

Следват осем причини защо би било мъдро да изключите пшеницата напълно от храната си.

Съвременните сортове пшеница често биват съчетани с токсични химикали

През шейсетте години на миналия век агрономите експериментираха с кръстосването на множество видове пшеница, за да постигнат по-високи добиви. Макар че това доведе до повече храна за много хора, особено в страни от третия свят, получената пшеница далеч не прилича на полезното за здравето жито на предците ни.

Един пример е пшеницата Clearfield, която се отглежда често по сверозападното крайбрежие на Тихия океан. Семената и зародишите на този сорт пшеница са третирани с натриев азид, промишлен токсичен химикал. Наред с химичните мутагени, различните сортове пшеница са подлагани на техники на облъчване, за да се причинят мутации.

Според д-р Уилям Дейвис, автор на революционната книга Wheat Belly (Пшенично коремче), тези методи може да са дори още по-опасни за здравето ни от генетичните модификации.

Пшеницата е удавена в пестициди от семената до складирането й

Обичайна практика в конвенционалните операции на отглеждане на пшеницата е семената да се накисват с инсектициди преди още да бъдат посадени. След това, докато пшеничните филизи растат, те (понякога многократно) са третирани с пестициди, инсектициди и фунгициди.

Много от използваните обичайни пестициди е открито, че имат имитиращи естрогена свойства, което може да доведе до хормонални разстройства и може да постави основа за рак на гърдата (и за други хормонално причинени видове рак), ендометриоза и ранен пубертет при децата.

Когато се ожъне пшеницата и е готова за складиране, силозите за съхранението й се пръскат с инсектициди. Пшеницата се пръска отново с „предпазващи” химикали след като е в силозите. Ако се открият насекоми в достатъчно от пробите от силозите, то тогава те се дезинфекцират с токсични газове. Освен това, някои фермери третират житото си с регулатори за растеж на растенията.

Сушенето на висока температура унищожава цялата оцеляла хранителна стойност

Пшеницата често се суши на много висока температура, която на практика изпича и прави негодни за ядене повечето от протеините и премахва хранителната стойност, която първоначално все още е останала в пшеницата. Онова, което остава е в голяма степен лишено от хранителните вещества, които често се приписват на пълнозърнестата пшеница. Хранителните вещества, рекламирани в даден пшеничен продукт често се прибавят синтетично отново в нея – а синтетичните хранителни вещества трудно се усвояват и използват от тялото.

Цьолиакия и чувствителност към глутена – много хора може да не знаят, че проблемът е в глутена

Приблизително един процент от населението страда от заболяването, познато като цьолиакия – автоимунна реакция към глутена, протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика и ръжта. За тези хора консумацията на глутен води до тежко възпаление, което уврежда лигавицата на тънките черва. Това прави тялото неспособно да усвоява основните хранителни вещества, от които то се нуждае, за да функционира.

Наред с онези, които страдат от цьолиакия, до 30 процента от хората в света се изчислява, че имат някаква чувствителност към глутена. Това може да е много трудно за диагнозиране, защото понякога се бърка с умора, синдром на дразнимото черво или неконкретно храносмилателно заболяване.

Пшеницата пристрастява

Глутенът е протеин, състоящ се от две части: глутенин и глиадин. Глутенинът придава еластичност на пшеничните продукти (като тестото за пица). Глиадинът имитира ефектите които опиатите имат върху мозъчните рецептори. Това стимулира апетита и създава силно желание за поглъщането на повече глутен.

Именно тази склонност към пристрастяване, отчасти, кара производителите да включват пшеница в много обработени храни и в други продукти, знаейки, че хората ще продължават да ги купуват.

Пшеницата има невротоксични свойства

През седемдесетте години на миналия век психиатрите откриха, че премахването на пшеницата от хранителния режим на пациентите с шизофрения води до драматично подобрение на симптомите им. Те също така откриха, че симптомите се влошават когато пшеницата бъде включена отново в храната на пациентите. Този феномен след време бе проследен до наличието на глиадин, който освен че е пристрастяващ, може да доведе до множество неврологични усложнения.

Някои от тях включват свръхчувствителност и пристъпи при пациенти с разстройство на дефицит на внимание и хиперактивност, усилва маниите при биполярни пациенти и влошава пристрастеността към храна при хора с разстройства в храненето. Глиадинът в пшеницата също така се свързва с периферна невропатия и с глутенова енцефалопатия (форма на деменция).

Пшеницата може да причини рязко покачване на кръвната захар, както и напълняване

Освен че глутенът е пристрастяваща субстанция, действието на пшеницата върху кръвната захар е това, което причинява покачването на процентите на хората с наднормено тегло и затлъстяване в западния свят. Сложният въглехидрат, съдържащ се в пшеницата се нарича амилопектин А. Амилопектин А е лесно смилаем въглехидрат и кара кръвната захар бързо да се покачва когато е консумиран.

Поради това яденето на пшеница може да доведе до много от същите ефекти като яденето на захар, включително инсулинова резистентност, качване на килограми и тлъстини около талията. То може да доведе и до храносмилателни разстройства, като подуване на стомаха и синдром на дразнимото черво.

Консумацията на пшеница води до причиняващо заболявания хронично възпаление

Понеже пшеницата причинява бързи и сериозни покачвания на кръвната захар, тя може (в голяма степен подобно на захарта) да доведе до възпалителна реакция. Ако възпалението се остави нелекувано и стане хронично, то може да проправи път към редица заболявания, които засягат множество телесни системи, включително автоимунни заболявания като артрит, киселинен рефлукс, екзема и дори различни видове рак.

Също така, съдържащият се в пшеницата глиадин има проникващ ефект върху чревната бариера, което може да позволи на лектините в пшеницата да влизат в кръвта. Това може също така да причини възпаление и многото и разнообразни заболявания, които го придружават.

Като цяло, дори и да не сте чувствителни към глутена, избягването на пшеницата е просто проява на здрав разум.

~The Alternative Daily

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/8-reasons-never-eat-wheat/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N140620

Снимка: www.jdmmonetizationservices.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *