Разкрита: Основната причина за умората

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Отвъд CoQ10 и L-карнитин:

Недостигът на тази малко позната „здравословна захар” е в основата на умората — чрез нея можете да изградите запас от енергия във всяка една клетка в тялото и да се отървете от умората. Доказано е в клинични изследвания.

ribosa-fatigue

Ако ви е писнало да сте уморени, тогава това е една от най-вълнуващите статии които можете да прочетете.

Ето защо:

Учените откриха определен вид захар, която може да ви помогне да ограничите първопричината за досадната умора. И освен това, тази необикновена захар може да ви помогне дори и ако страдате от инвалидизираща умора от години…

… дори и да не можете да се качвате по стълбите или да отидете до пощенската кутия без да се задъхате…

… или дори и ако пиете стимулиращи енергията средства като CoQ10 и L-карнитин, но без кой знае какво подобрение.

И така, коя е тази необичайна захар? Нарича се рибоза. Рибозата е необичайна, защото има само пет въглеродни атома в химическата си структура, съпоставени с шестте въглеродни атоми в обикновените захари като глюкоза, сукроза и фруктоза. Тези 6-върлеродни захарни атома вдигат нивата на кръвната захар и карат тялото да произвежда инсулин.

За разлика от захарите с шест въглеродни атома, захарта с 5-въглеродни атома – рибоза не повишава нивата на кръвната захар, нито кара тялото да произвежда инсулин. Вместо това тя помага на тялото да гори повече захар и да ограничава основната причина, причиняваща умората.

Защо рибозата има такова удивително действие? Ами всичко е свързано с това как тялото произвежда енергия и как липсата на производство на енергия е основната причина за умората.

Основната причина за умората

Както може би знаете, клетките ви съдържат малки „енергийни заводи”, наречени митохондрии. Тези електроцентрали произвеждат енергийната молекула, наречена ATP (аденозин трифосфат). ATP е източникът на всичката енергия в тялото. Колкото повече ATP произвеждат клетките, толкова повече енергия имате.

Обратното, когато нивата ви на ATP са ниски, вие се чувствате уморени и мудни понеже нямате достатъчно енергия. За да възстановите енергията си и да се избавите от умората, клетките ви трябва да произвеждат повече ATP.

Но ироничното е че клетките ви се нуждаят от ATP, за да правят ATP. Колкото по-малко ATP имате, толкова по-малко ATP могат да правят клетките ви. Това е порочен кръг. В резултат от него, нивата ви на ATP никога не се възстановяват до оптимални нива, дори и при много почивка. И затова сте уморени през цялото време!

Изградете енергиен запас във всяка клетка на тялото си

За щастие, рибозата помага за възстановяването на ATP до оптималните нива. Как? Ами рибозата доста улеснява клетките в производството на ATP. Това е така, защото рибозата е действителен градивен елемент на ATP (аденозин трифосфат). Всъщност, ако погледнете химическата структура на ATP, ще видите, че това е молекула рибоза, свързана с две други молекули.

Рибозата обикновено е изградена от глюкозата в клетките. Но клетките не преобразуват рибозата направо в ATP. Вместо това, клетките правят това единствено когато тялото ви се нуждае от енергия. И неизползваната рибоза се складира в клетките ви като запас.

За да разберете как действа тя си представете парите в спестовния ви влог. Колкото по-големи са спестяванията ви, толкова повече пари можете да теглите за употреба. По подобен начин, колкото повече рибоза е складирана в клетките ви, толкова повече ATP и енергия могат да произвеждат клетките ви.

Ето как можете да ограничите у основната причина за умората си. Трябва само да изградите голям запас рибоза в клетките си, така че те да получават непрестанен приток на рибоза за да правят ATP.

Доказано е в клинични изследвания, че рибозата действа

Рибозата наистина ли е ефикасна в ограничаването на умората? Според изследванията, отговорът е ДА! Например, в животинско изследване учените използвали лабораторни плъхове, на които прищипали кръвоносните съдове, за да забавят кръвотока им и да лишат сърцата им от кислород. Това от своя страна причинило рязко спадане на нивата на ATP. Учените след това разделили плъховете в две групи: едната получавала рибоза, другата не получавала.

Резултат: Плъховете в контролната група продължавали да имат сериозен спад в нивата си на ATP. Обратното, плъховете, пиещи рибоза възвърнали нивата си на ATP до нормалните в рамките на 24 часа!

В друго животинско изследване учените откриха, че рибозата ускорява възстановяването на уморените мускули с до 430%. Те откриха също така, че дори и малки количества рибоза помагат на клетките да запазват енергията.

В изследване на Lancet с участието на 20 мъже, изследователите откриха, че онези от тях, които пиели рибоза били способни да правят много по-натоварващи упражнения преди да се изморят.

Прочетете още по темата: Прогонете умората и хроничната болка за 12 дни

В клинично изследване д-р Джейкъб Тейтилбаум, медицински директор на центровете по фибромиалгия и умора, сформирал група от 36 пациенти, страдащи от умора и дал на всеки от тях малко шишенце рибоза. После им казал да приемат рибозата ежедневно докато шишенцето се изпразни. Резултатът? Пациентите изпитали драматично подобрение на енергийните си нива. Освен това, те съобщили също така, че спят по-добре… мислят по-ясно… и се радват на по-добро здраве.

Оттогава насам д-р Тейтилбаум препоръчва рибоза на всички свои пациенти, страдащи от умора. И е наблюдавал забележителни резултати сред тях.

В казус, публикуван в списанието Pharmacotherapy, ветеринарна лекарка била принудена да се откаже от любимата си практика поради инвалидизираща умора. Чувствала се депресирана и безпомощна. Така че когато чула за рибозата, тя решила веднага да я изпробва. Какво станало ли? Тя се върнала в кабинета си след 3 седмици и започнала да работи нормално без да изпитва каквато и да било умора.

Но… понеже била много скептична като човек, тя не повярвала, че „захар” може да има такова драматично въздействие върху заболяването й. Така че спряла да пие рибоза. След две седмици инвалидизиращата умора се върнала. И тя отново трябвало да спре да работи. Но като възобновила пиенето на хранителна добавка с рибоза, умората изчезнала след няколко дни.

Ето колко ефикасна е рибозата в лечението на умората и в стимулирането на енергията. Но рибозата прави много повече. Тя също така…

Укрепва сърдечните мускули и подобрява сърдечните функции

Виждате ли, сърцето ви изпомпва голям обем кръв всяка секунда. Това изразходва много енергия. Тази енергия идва от аденозин трифосфата, произвеждан от клетките на сърцето.

Проблемът е че когато сърцето е отслабено, може би поради остаряване или след операция, клетките на сърцето повече не могат да произвеждат достатъчно ATP и енергия. Без достатъчно енергия, сърдечните мускули се уморяват и гладуват за още повече енергия. Ето защо хората със слаби сърца са толкова уморени през цялото време. Наистина, не е необичайно пациентите ми със сърдечни заболявания да не могат да отидат дори до пощенската си кутия без така да се задъхат, че им се налага да поседнат.

Добрата новина е че е възможно сърдечните мускули да бъдат укрепени и издръжливостта да се подобри с рибоза. Вижте следните изследвания:

В немско изследване, изследователите работят с група пациенти със сърдечни проблеми и ги свързват към ехокардиографи, за да изследват функциите на сърцето. След това те дават на пациентите рибоза или плацебо в продължение на 3 седмици. След 3 седмици те отново изследват сърдечните функции на пациентите.

Какво откриват? Пациентите, които взимали рибоза показали повишена енергия в сърцата си. Сърцата им се пълнели с и изпомпвали кръвта по-нормално в сравнение със сърцата на пациентите в контролната група. Не само това, ами групата, пиеща рибоза съобщила също така, че се радва на живот с по-добро качество.

Но изследователите не спрели дотук. Те накарали пациентите да тичат по ходеща пътека, за да видят колко добре се справят. В сравнение с контролната група, пиещите рибоза пациенти можели да тичат много по-дълго време преди да покажат признаци на умора. Удивително!

В друго изследване, изследователите сформирали група от пациенти със сърдечни проблеми и ги изследвали на стационарни колела. Резултат: Пациентите, които пиели рибоза се представили по-добре от контролната група. И освен това, пациентите пиещи рибоза показали че имат по-силни сърца измерено по количеството кръв което те изпомпвали!

В друго изследване, изследователите давали рибоза на пациенти с увреждане на сърцето. И открили нещо удивително. Пациентите показали подобрен кръвоток, подобрен прием на кислород и по-голяма способност за физическа активност.

И в друго изследване, изследователите давали рибоза на група от 143 пациенти, които преди това били подложени на операция за поставяне на байпас. Пациентите показали много по-добра способност на сърцето да изпомпва в сравнение с пациентите с операция за байпас но непиещи рибоза.

Мисля, че вече започвате да разбирате как рибозата наистина може да ви помогне да поддържате сърцето си здраво, да подобрявате издръжливостта си и да ограничавате опустошителната умора. И между другото, няма неблагоприятни ефекти от пиенето на рибоза.

Впрегнете рибозата да работи за вас… и да атакува досадната умора

Представете си повече да не се събуждате уморени, нито да прекарате и един ден повече ходейки напосоки като зомби. Представете си да можете отново да правите всички неща, които обичате и да можете да си играете безпроблемно с внуците. Ето това ви обещава животът, ако пиете рибоза.

Но ето и спънката: рибозата не се съдържа в нито една храна. Така че единственият начин да повишите нивата си на рибоза е като пиете хранителна добавка, съдържаща рибоза (като Corvalen, например).

Прочетете още по темата: Умората: Пет възможни причини

Ако искате да ограничите умората… или просто да имате повече енергия всеки ден, намерете хранителна добавка, съдържаща 100% рибоза, която да дава на клетките ви голяма доза рибоза за енергия и изличаване на умората.

Колкото повече енергия произвеждат клетките ви, толкова по-здраво ще е цялото ви тяло като се започне от сърцето през мозъка и мускулите и се стигне до костите, защото така ще зареждате тялото си с рибоза, която да произвежда енергия и да ограничава умората.

Ако в момента разчитате на кофеин за освежаване и поддържане на тонуса, можете лесно да харчите по няколко долара на ден за кафе. Но с рибозата няма да си набавяте изкуственото ободряване на кофеина, което отшумява след няколко часа. Вие ще си набавяте истинска трайна енергия направо от клетките на собственото си тяло.

И колкото повече енергия произвеждат клетките ви, толкова по-здраво ще е цялото ви тяло… от сърцето до мозъка, мускулите и костите.

Преди да започнете да пиете хранителна добавка, съдържаща рибоза непременно се консултирайте с личния си лекар или със специалист.

Франк Шаленбергер, МД

 

Източник:

http://www.advancedbionutritionals.com/Products/Corvalen.htm

Снимка: www.topsante.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *