Как си набавям витамин D през зимата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Всички знаем, че слънчевата светлина лекува, ако не получаваме достатъчно витамин D в храната си, нали? Нека не избързваме… слънчевата светлина не винаги е достатъчна.

sunny vitamin D

Проблемът е, че дори и когато е слънчево, вие може да не получавате достатъчно витамин D. В едно изследване от град Калгари – едно от най-слънчевите места в Канада – недостиг на витамин D е измерен при почти всички жители… представете си – при 97 процента от тях!

А в Австралия, едно от най-слънчевите места на земята, изследване за остеопороза откри, че повече от 43 процента от хората имат ниски нива на витамин D през зимата.

Скорошно изследване, взето от престижните Архиви на вътрешната медицина (Archives of Internal Medicine) показва, че поразителните три от всеки четири американци не получават достатъчно витамин D. Жалко, защото витамин D може би е най-добрата ви защита срещу модерния свят. Например:

  • Високите нива на витамин D могат да снижат процента на ВСИЧКИ видове рак със 77%
  • Хората с най-високите нива витамин D се разболяват с 43% по-малко от сърдечни заболявания
  • Мъжете с най-високите нива на витамин D заболяват по-малко от рак на кожата
  • Жените с високи нива на витамин D имат 20% по-малка загуба на костна маса и фрактури
  • Хората с високи нива на витамин D имат 20% по-малко заболявания на венците
  • При хората с най-много витамин D заболеваемостта от диабет е с 55% по-ниска

А витамин D също така подобрява и настроението.

Междувременно, недостигът на витамин D се свързва с остеопороза (метаболитно заболяване на костите), повишени телесни мазнини, необясними болки в мускулите, влошена функция на белите дробове, респираторни инфекции и дори подтиснат сексуален нагон.

Така че, ако слънчевата светлина е недостатъчна (или ако не получавате достатъчно такава), как да си осигурите достатъчно витамин D? Разбира се, можете да си го набавите, като ядете говеждо, яйца и дори масло от черен дроб на треска, но моите два предпочитани източника са:

Гъби Знаете ли, че гъбите са единственият зеленчук в света, който съдържа витамин D? И в същото време май има толкова много различни видове гъби, колкото са и начините да ги ядем.

Ето списък от често срешани гъби и техните нива на витамин D…

Вид гъба:Пачи крак, сурова, цялаКладница, сурова, нарязанаКафяви, италиански, кремини, сурови целиЕноки, сурова, нарязана или цялаПечурки, сурови, цели
Мкг витамин Dна чаша гъби:2,80.60,0750,0750,125

 

Вид гъби:Шийтакее суроваШийтаке сушениМръчкула суроваМайтаке  сурова, на кубчетаНекултивирани кафяви печурки сурови на кубчетаНекултивирани кафяви печурки нарязани на филийки
Мкг витамин D   на чаша гъби:0,451,53,419,60,2250,425

Люцерна Люцерната е един от най-богатите източници на витамини, която човек може да си набави от растение, с високи нива на витамини A, E и K. А кълновете от люцерна съдържат 150 процента повече аминокиселини от царевицата и пшеницата.

Във всяка унция (1.25 чаша) листа от люцерна има 6,675 мкг витамин D. Можете да ги ядете сурови, в сандвичи, на салата или задушени като спанака.

Но аз мисля, че най-добрият начин да сготвите листата люцерна е като ги задушите на водна баня в кошничка над вряща вода, докато омекнат. Те са чудесна гарнитура.

Бъдете здрави,

Д-р Ал Сиърс

Източник: Internet, Al Sears, How I Get My Winter Vitamin D? February 2011

Снимка: www.fitforme.co.uk

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *