Цитрусови плодове за справяне с високия холестерол

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

citrus-lower-statins

Смъртоносните странични ефекти на статините – лекарствата за снижаване на холестерола са вече добре известни…

И не само това, те са в голяма степен неефективни за хората, които всъщност никога не са имали инфаркт.

Така че ако сте в добро общо здраве, защо да се поставяте под риска да развиете диабет, болестта на Паркинсон или рак на гърдата след като можете да контролирате здравето си естествено?

Ако наистина имате притеснения за нивото на холестерола и за здравето на сърцето си има далеч по-безопасни начини за снижаване на риска. Няколко от тях ще намерите на щандовете за плодове и зеленчуци… като ябълките отдавна са признати за натурален статин.

Все повече изследователи обаче проучват и връзката между цитрусовите плодове и нивата на холестерола.

А доказателствата се трупат: тези сочни лакомства имат снижаващи холестерола ползи и са безопасна сладка алтернатива за избягването на смъртоносните статини…

Лекарствата за снижаване на холестерола ни тровят на клетъчно ниво

Бергамот: екзотичен натурален статин

Може да не сте запознати с бергамотовия портокал, но вероятно сте се наслаждавали на вкусния цитрусов аромат на чая Earl Grey.

Бергамотът е кръстоска между севилски портокал и крушовиден лимон и изглежда по-скоро като голям лимон, отколкото като портокал.

Киселият бергамот не можете да го ядете като останалите цитруси, но можете да го използвате в дресинги или за овкусяване на ястия от морски дарове, печива и дори кисело мляко.

Изследвани са две съединения в бергамота – брутиеридин и мелтидин. И двете са естествени антиоксиданти и имат подобни на статините действия…

В изследване през 2013 година, публикувано в списанието International Journal of Cardiology, учените отбелязаха значително снижаване на вредния LDL холестерол когато участниците пили по 1000 мг екстракт от бергамот всеки ден в продължение на месец.

bergamot

Когато тези пациенти намалили приема си на статини наполовина, нивата им на холестерола не се повишил.

Ако силният цитрусов вкус на бергамота не ви харесва, можете да си закупите екстракт от бергамот на капсули.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Статините крадат зрението!

Ако не пиете статини, опитайте червен грейпфрут

През 2006 година израелски изследователи изследват група от 57 пациенти с висок холестерол в кръвта, всичките наскоро преживели коронарен байпас и чиито нива на липидите не се повлиявали от статини.

Пациентите, които добавяли червен или обикновен грейпфрут в храната си един месец, показали снижение на нивата на липиди в кръвта. Употребата на червен грейпфрут водел до по-впечатляващи резултати.

При участниците, които изобщо не ядели грейпфрут нямало промяна.

Лесно е да добавяте грейпфрут в храната си. Това е чудесен начин да събуждате сетивата си сутрин. Добавяйте малко захар, ако искате.

Предупреждение: Ако вече пиете статини, не е препоръчително да ядете грейпфрут. Яденето на грейпфрут всъщност може да усили вредните странични ефекти на статините.

След бета блокерите идват статините или основни принципи за оптимално здраве

По портокал на ден…

Всички цитрусови плодове съдържат хранително вещество, наречено d-лимонин. То придава на всички тях приятния аромат.

Кората на лимоните и портокалите съдържат особено високо количество d-лимонин. Това малко познато хранително вещество има способността да разтваря съдържащите липиди камъни в жлъчката и да снижава холестерола естествено.

Яденето на портокали или пиенето на лимонада с парченца в нея са добри начини да си набавяме от това съединение. Можете да го взимате и като хранителна добавка.

Други начини да се насладим на цитрусови плодове

Възможностите за това са безкрайни.

Добавяйте ги в плодова или зелена салата

Направете гуакамоле с пресен сок от лайм

Захаросайте кори от цитруси: Нарежете кората на дълги ленти и я задушете в захар и вода докато омекне. Нарежете я на едро и я използвайте в печива или топете парченцата в стопен черен шоколад.

И не забравяйте и цитруси като мандарините и помелото.

от Джойс Холман

Още по темата:

Открийте витамин Р и как той ви предпазва от рак

Лайм и безбройните му ползи за здравето

Незаменими течности: Домашна цитрусова напитка с електролити при стомашен грип, обезводняване и за презареждане на тялото

Плод, ефикасен колкото статините

Източник:

https://easyhealthoptions.com/using-citrus-power-manage-cholesterol/

Снимки: Pinterest; Fragrantica

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *