Дали този паразит не живее в тялото ви?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

kitty litter

Паразитът Toxoplasma gondii, който причинява токсоплазмоза, живее в телата на около 60 милиона американци. Дълго се считаше, че той е относително безвреден за хората с нормално функционираща имунна система, до скоро.

Изследване, проведено наскоро в Карловия университет в Прага, Чехия, свързва този едноклетъчен протозонен паразит с възможни поведенчески промени при хората.

Паразитът Toxoplasma gondii може да се предаде при ядене на сурово месо, пиене на замърсена вода или при контакт с екскременти на котки. Той живее естествено в плъхове, а репродуктивните му цикли протичат в телата на домашните котки. В лабораторията, изследователите откриха, че този паразит може да се свърже с рецепторите на допамин в мозъка.

Шели Адамо, биоложка в университета Далхаузи в Халифакс, Нова Скотия, казва „твърде вероятно и приемливо е, че при наличието на вещество, влияещо върху допамина, то би могло да въздейства върху поведението на хората”.

Изследователите по-рано са ставали свидетели на това как Toxoplasma gondii, въздейства върху поведението на плъхове, които са неговите обичайни гостоприемници. Адамо обяснява, „паразитът расте в гризача, но трябва някак да попадне в котка, за да се възпроизведе. Когато даден плъх е инфектиран, паразитът по някакъв начин кара плъховете да бъдат привлечени от котешка урина, при положение, че обикновено те я отбягват”.

Авторът на изследването, Ярослав Флегр пише, че хората, заразени с Toxoplasma gondii са „по-малко алтруистични” и могат да имат по-бавно време за реагиране от другите. Той пише също, че жените, изследвани защото имат този паразит са със „слаби инстинкти за самосъхранение и казват, че ‘дипломацията не им е силна страна”.

Докладът показва, че този паразит може също да засили или дори да причини тежка шизофрения и да доведе до други промени в характера. Адамо признава, че е много трудно да се извлекат категорични изводи от изследването на връзката паразит-гостоприемник, особено при хората, така че, макар че са нужни още изследвания, е трудно те да се получат извън средата им когато паразитите са изолирани в лаборатория.

За намаляване на риска да пипнете Toxoplasma gondii, избягвайте яденето на сурови меса, мийте плодовете и зеленчуците много добре и винаги слагайте ръкавици, когато почиствате котешката тоалетна. Ако се притеснявате, че можете да имате паразита, посетете натуропат, за да обсъдите възможностите за прочистване и детоксикация подходящи за именно във вашия случай.

~The Alternative Daily

Източник: The Alternative Daily, Is This Parasite Living in You? 14 January 2014

http://www.thealternativedaily.com/parasite-living/

Снимка: www.nannymcfur.ca

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *