Ирония на съдбата, радиационни боровинки от България в Токио?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

blueberries

Откриха, че органичен италиански мармалад съдържа радиация от чернобилската авария отпреди десетилетия – как ли Фукушима влияе върху храната ни днес? И дали това не е трик за отвличане на вниманието от скорошните поражения там? И какаво означава това за нас, след като боровинките се казва, че са набрани в България? Ако е вярно, какво ядем, пием и дишаме и кой трябва да се погрижи за безопасността на населението? Изследват ли се почвите, водите и продуктите… и колко меродавни са тези изследвания… Ако от 27 години всеки ден от различни продукти консумираме радиация, която се е настанила в региона, блазя ни! А да сте чули или прочели нещо в медиите за много реалната, надвиснала опасност във Фукушима…

(NaturalNews) Повече от 5000 буркана с мармалад от органични боровинки, направен в Италия са засечени и върнати от управата на Токио в Япония след като множество партиди от сладкото се оказаха положителни за недопустими нива на радиоактивен цезий-137. Според японският новинарски източник Shukan Asahi, боровинките, използвани в марката мармалад Fiordifrutta с произход от България, са заразени с радиация не от скорошни събития като Фукушима, а по-скоро от добилата печална слава ядрена авария в Чернобил през 1986 г.

Това шокиращо разкритие бе направено след като държавни служители започнаха да проследяват източника на заразените плодове, измерени че съдържат по цели 164 бекерела (Bq) на килограм цезий-137, според вестника. Намиращи се на 1300 км разстояние местата, където са отгледани заразените боровинки някак са влезли в контакт с остатъчна радиация от инцидент, случил се преди близо 30 години, което илюстрира опустошително дълготрайните последици от ядрените катастрофи.

Популярна стока в Токио, мармаладът Fiordifrutta е иначе хранителен продукт с висока стойност, който не съдържа обработени захари, сертифициран е като органичен и на етикета му е отбелязано че не съдържа ГМО. Той също така обикновено се класира като един от най-вкусните мармалади на пазара и изглежда като нещото, което човек би намерил в уважаваните магазини за здравословни храни. Всичко това е още по-обезпокоително, защото съдържанието на мармалада някак е било заразено с невидимата отрова, която вероятно ще стане дори още по-често срещана в резултат от Фукушима.

„Реалността е, че замърсяването на околната среда, причинено от ядрената авария в Чернобил преди 27 години все още тегне над нас”, се казва в груб превод на английски на съобщението, пубикувано в Shukan Asahi.

Много малко от внасяните храни се изследват за радиация, така че нивата на заразяване могат да са далече по-високи

Вестникът признава, че само много малка част, по-малко от 10 процента, от внасяната храна в страната се изследва за радиация. Това означава, че може да има много повече засегнати продукти от мармалада, който милиони консумират, неподозирайки нищо. И след като САЩ и много страни в Европа имат по-ниски стандарти за радиация за храните, то вероятността за такива храни в Япония е дори по-голяма.

„Нормата в САЩ е 1,200 bq/kg, а нормата на ЕС е 600 bq/kg, така че продуктът е малко вероятно да бъде засечен в САЩ”, пише Мийд Роуз за сайта WhatIsRadiation.com, отбелязвайки, че засечените нива на радиация в мармалада Fiordifrutta са били далеч по-ниски от тези прагове.

Въпреки това други настояват, че нивата на засечената радиация едва ли са причина за безспокойство. Анонимен коментар, омаловажаващ съобщението в Shukan Asahi твърди, че човек трябва да изяде 470 кг мармалад или около 1800 бурканчета, за да получи доза на радиация равна на 1 милисиверт (mSv), което се счита за максималното приемливо ниво за излагане на населението за една година.

„Въпросът в случая е, че заразяването идва от Чернобил и аварията там през 1986 г.”,  добавя Роуз. „За хората които следят събитията, това илюстрира задълбочаващото се естество на проблемите в електроцентралата Фукушима Даиичи, което се очаква да зарази целия Тихоокеански басейн през следващите 7 години”.

Съобщението във вестник Shukan Asahi на японски можете да прочетете тук:
http://dot.asahi.com.

Итън А. Хъф

Sources for this article include:
http://whatisradiation.com
http://dot.asahi.com
http://science.naturalnews.com
Източник: NaturalNews, Organic Italian jam found to contain radiation from decades-old Chernobyl accident – what is Fukushima doing to our food supply? 17 November 2013

http://www.naturalnews.com/042951_radiation_contamination_organic_jam_nuclear_accidents.html

Снимка: womenofbaycrest.com

Лесни начини за защита от радиация ще намерите в статията:

Защитете се от радиация, токсини и още

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *