Изследователи създадоха плат, който динамично регулира преминаващата през него топлина

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Резюме: Изследователи създадоха нова тъкан от синтетично влакно с покритие от въглеродни нанотръби, което се активира от температурата и влажността, отдавайки топлина при топли и влажни условия и задържайки топлината, когато те са хладни и сухи.

Въпреки десетилетията на иновации в платовете с високо технологични топлинни свойства, които държат хладно на бегачите в маратони или дават топлина на алпийските туристи, досега не е създаван плат, който променя изолационните си свойства в отговор на околната среда. Досега.

Изследователи от Университета на Мериленд създадоха тъкан, която автоматично регулира количеството топлина, което преминава през нея. Когато условията са топли и влажни, като например такива на потящо се тяло, платът позволява на инфрачервената  радиация (топлина) да преминава през него. Когато условията са по-хладни и по-сухи, платът снижава отдаваната топлина. Разработката бе оповестена в броя от 8 февруари 2019 година на списание Science.

Активирайте тимусната си жлеза за силен енергиен поток и имунитет с тази лесна техника

Изследователите създадоха тъканта от специално изобретена прежда, обвита с проводим метал. При горещи и влажни условия, нишките на преждата се свиват и активират покритието, което променя начина, по който платът взаимодейства с инфрачервената радиация. Учените наричат действието „пропускане” на инфрачервената радиация и то действа като регулируема щора за предаването или блокирането на топлина.

„Това е първата технология, която ни позволява динамично да пропускаме инфрачервена радиация”, казва ЮХуанг Уанг, професор по химия и биохимия в Университета на Мериленд и един от авторите на разработката, ръководили изследванията.

Витамин С е „двигателят” на имунната система

Основната прежда за тази нова текстилна материя е създадена с нишки, направени от два различни синтетични материала – единият абсорбира вода, а другият я отблъсква. Нишките са обвити с въглеродни нанотръби, специален клас лек проводим метал на база на въглерода. Понеже материалите във фибрите едновременно отблъскват и абсорбират водата, фибрите се извиват когато бъдат изложени на влажност, като например влажността около потящо се тяло. Това изкривяване събира нишките на преждата по-близо една до друга, което прави две неща. Първо, отваря порите на плата. Това има малък охлаждащ ефект, защото позволява на топлината да излиза. Второ и най-важно, това променя електромагнитното свързване между въглеродните нанотръби и обвивката.

„Можете да си представите този ефект на свързване като извиването на радио антена за промяна на дължината на вълните или честотата, с която тя резонира”, казва Уанг. „Това е много опростен начин на мислене, но представете си, че приближавате две антени, за да регулирате вида електромагнитна вълна, която те улавят. Когато фибрите се приближават по-близо едни до други, радиацията, с която те взаимодействат се променя. При дрехите това означава, че платът взаимодейства с отделяната топлина от човешкото тяло”.

Как да намерим „оптималното количество” полезни мазнини за себе си

В зависимост от настройката, платът или блокира инфрачервената радиация или й позволява да преминава през него. Реакцията е почти мигновена, така че преди човек да осъзнае, че му става горещо, дрехата може вече да го охлажда. От друга страна, когато тялото се охлади, динамичният пропускащ механизъм действа обратно, за да задържа топлината вътре.

„Човешкото тяло е идеален радиатор. То бързо отдава топлина”, казва Мин Оуянг, професор по физика в Университета на Мериленд и вторият съавтор на доклада. „През цялата история, единственият начин да регулираме радиатора беше да се събличаме или да се обличаме. Но този плат е истински двупосочен регулатор”.

Според доклада, публикуван в списание Science, това е първата текстилна тъкан, която доказано регулира обмяната на топлина с околната среда.

Антиинфекциозният витамин А се бори с рака, слепотата, старостта…

„Тази новаторска разработка предоставя вълнуваща нова превключваща се характеристика за регулиране на комфорта, предоставян от дрехите”, казва Рей Бумен, професор по химия в Университета на Тексас, който не е участвал в изследването. „Известни са текстилни материи, които повишават порьозността си в отговор на пот или на покачваща се температура, както и такива, които отдават инфрачервената радиация, свързвана с телесната температура. Обаче, никой преди не е намирал начин да превключва, както порьозността, така и инфрачервената проводимост на дадена текстилна материя, така че да ни предоставя повишено удобство в отговор на условията в околната среда”.

Необходима е още работа преди платът да излезе на пазара, но според изследователите, материалите, използвани за основната нишка са лесно достъпни и въглеродната обвивка може лесно да се добавя по време на стандартния процес на боядисване.

„Мисля, че е много вълнуващо да можем да прилагаме този феномен на пропускане в разработването на текстилна материя, която има способността да подобрява функционалността на дрехите и на другите платове”, казва Оуянг.

Прочетете още:

Впрегнете силите на чесъна за методично вътрешно пречистване докато спите

Кога е най-подходящото време да пием вода и защо

Споделена от приятели рецепта против рак

Норовирус, няколко лесни предпазни мерки

Чиа и овесени ядки – перфектната комбинация за топене на коремните тлъстини!

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190207142242.htm

Снимка: ScienceDaily

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *