Витамин С е „двигателят” на имунната система

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Vitamin-C-immune-system

Множество трудове въз основа на изследвания, проведени в повече от петдесет годишен период от средата на миналия век насам ясно доказват, че високите дози и прием на витамин С лекуват повечето остри инфекции, вирусни или други, и бързо неутрализират повечето излагания на токсини – като това се отнася и за много животозастрашаващи здравословни проблеми.

Нека мимоходом споменем, че витамин С поддържа имунната ни система здрава, помага на раните да заздравяват по-бързо, поддържа кръвоносните съдове и съединителната тъкан и спомага усвояването на желязото. И да си припомним още, че витамин С лекува настинките и грипа, пази имунната система от дисфункции, предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, поддържа кожата ни здрава и без бръчки, особено важен е за здравето на очите ни, предпазва ни от рак и инсулт, особено важен е за производството на колаген в тялото…

Попълвайте редовно недостига си на този витамин, вижте как и защо

Много хора вероятно не знаят, че витамин С е повече от „просто” антиоксидант. Защо традиционната медицина отказва да приеме на драго сърце животоспасяващите способности на витамин С остава неясно. Но от обосноваността на научните данни абсолютно не може да се бяга.

Истината, която не можем да избегнем относно избягването на заболяванията

Факт, с който всички лекари и всички непрофесионалисти в медицината са съгласни е, че здравата имунна система е основен фактор за възстановяването от инфекция, неутрализирането и елиминирането на токсините, и довеждането на болните клетки отново в състояние на добро здраве. Също така няма спор, че оптимално действащата имунна система е най-добрият начин за спирането на развитието на заболяванията, както и за препятстването им да завладяват организма първо на първо.

Ето защо, всичко което очевидно укрепва имунната система и подобрява способността й да постига тези цели би следвало логично да се прилага с готовност и от грижещите се за нашето здраве и от самите пациенти.

Суперплод съдържа 600 пъти повече витамин С от портокалите

Витамин С и имунната система

В допълнение към ролята му като първостепенен антиоксидант, циркулиращ в цялото тяло, научната литература ясно е установила, че витамин С пряко подсилва и стимулира редица много важни функции на имунната система. Тези функции включват следните:

1. Подобрено производство на антитела (B-лимфоцити, хуморален имунитет)
2. Подобрено производство на интерферон
3. Подобрена фагоцитна (на така наречените клетки Т-убийци) функция
4. Подобрена функция на Т-лимфоцитите (постиган от клетките имунитет)
5. Подобрена пролиферация на В-лимфоцитите и на Т-лимфоцитите. Подобрена дейност на естествените клетки убийци (много важна противоракова функция)
6. Подобрено образуване на простагландин
7. Подобрено производство на азотен оксид от страна на фагоцитите

Протоколът с висока доза витамин С орално при рак (и при почти всяко друго заболяване) 

Защо витамин С е ключов за силния имунитет?

Червените кръвни клетки имат приблизително същата концентрация на витамин С като заобикалящата ги плазма. Сърдечните и бъбречните клетки, които са силно метаболитно активни клетки съдържат около 13 пъти повече витамин С от плазмата, впечатляваща разлика в наситеността. Това определено е в съответствие с непрекъснатата нужда от електрони в така активните клетки.

Фагоцитните бели кръвни телца (гранулоцитите) съдържат 25 пъти повече витамин С от плазмата. Понеже тези клетки се нуждаят от изобилие от енергия, за да поемат и храносмилат патогените и клетъчните „отломки”, тази концентрация на витамин С също така е и много смислена.

Царят на концентриращите витамин С клетки, обаче са циркулиращите моноцити, които са станали известни с названието макрофаги, още едни клетки с фагоцитни функции, след отлагането им в тъканите. Концентрацията на витамин С в тези клетки е повишена повече от 80 пъти вътре в тях в сравнение с плазмата. Съществуват малко, ако изобщо има други примери на циркулиращо хранително вещество/витамин, които са така селективно концентрирани в даден вид клетки.

За пушачите: Храни и съвети за естественото изхвърляне на никотина от тялото

Как действа витамин С като „животоспасител”

Винаги когато някъде в тялото се развие възпаление, оксидативният стрес се повишава и запасите на витамин С във възпаленото място остро се изчерпват до несъществуващи. Първите клетки, които имунната система мобилизира в местата с остро възпаление са моноцитите.

Като хипотетична възможност, тогава сякаш тази ранна първоначална функция на имунната система е да компенсира изчерпването на витамин С във възпаленото място посредством „системата за доставяне” на витамин С: моноцитите. Тази концепция също така се обосновава много добре на факта, че много други имунни клетки също имат значително повишени концентрации на витамин С.

Важно научно откритие показва защо очите ви се нуждаят от повече витамин С

Винаги включвайте витамин С във всяка „програма за здраве”, която избирате да следвате.

Има много неща, които можете да направите и/или да консумирате, които да ви помогнат да постигнете здравето и доброто състояние на тялото и организма си, към които се стремите. Обаче, никога не трябва да сте напълно доволни и да смятате, че програмата ви за здраве няма как повече да се подобри.

Антиоксидантният ефект се състои в отдаването на електрони на молекулярно ниво, което представлява върховното положително въздействие във всеки терапевтичен протокол. Нещата, които искате да поддържате са: непрестанното зареждане с електрони, и по-малкото изчерпване на електроните (водещо до окисляване) в тялото. Витамин С макар и да не е единственият полезен антиоксидант, който можете да приемате с храната или с хранителна добавка, изпълнява това зареждане с електрони и преминаването им през тялото по-добре от всичко друго, с което разполагаме, и все още си остава достъпен като цена, независимо от непрестанните опити да го направят по-скъп и да го продават като „витамин С комплекс” или като „натурален” витамин С.

Недостигът на витамин С разрушава функцията на щитовидната жлеза

Витамин С е истинско „творение на природата” – понеже повечето животни синтезират това особено важно хранително вещество съобразно нуждите си. Хората, за жалост, сме изгубили тази си способност, но въпреки това трябва да се справяме по най-добрия начин и да си набавяме ежедневно този жизненоважен за нас антиоксидант.

Д-р Томас Леви

Още за този безценен за здравето ни витамин можете да прочетете в категория Витамин С  в сайта Здрави всеки ден.

Източник:

https://www.peakenergy.com/articles/nh20140222/Vitamin-C-is-the-‘muscle’-of-the-immune-system/
Снимка: Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *