Йодът подобрява умствените способности на децата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

(Reuters Health) – Хранителните добавки с йод подобряват умствената функция на децата с дори леки недостици на хранителното вещество, показва малко изследване.

iodine-brain-kids

Йодът е химически елемент, необходим за нормалния растеж и развитие на мозъка и тялото. Понеже тялото не произвежда йод, трябва да си го набавяме от храната – от източници като морска храна, млечни продукти, растения, отглеждани в богата на йод почва и морска сол.

Сериозният недостиг на йод отдавна се знае, че причинява умствено увреждане, забавен растеж и други проблеми при децата. Този недостиг остава голям проблем в някои части на света – обикновено там където почвата е бедна на йод, и където хората ядат малко морска храна и несъдържаща йод сол.

Но се наблюдава и скорошно повторно появяване на по-лек недостиг на йод в някои страни, включително в Нова Зеландия и Австралия – който се смята, че е причинен от фактори като снижената употреба на морска сол и промените в производството на млечните продукти, които снижават нивата на йод в тях.

Когато зелечуците, които ядете вредят на щитовидната ви жлеза

Дали лекият недостиг засяга функционирането на мозъка на децата и дали проблемът трябва да бъде лекуван все още е под въпрос.

За да изследват проблема, учени от Нова Зеландия избрали на случаен принцип 184 деца с недостиг на йод и им давали или таблетка от 150 микрограма йод или плацебо всеки ден в продължение на 28 седмици.

В края на изследването децата в групата, пила йод показват цялостно подобрение в два стандартни познавателни теста, които измерват способностите за решаване на задачи. И се представят по-добре от децата пили плацебо.

Йодът е необходим за тялото, за да произвежда то щитовидните хормони, които регулират метаболизма. Традиционното мнение е че ако нивата на тези хормони са в рамките на нормалния обхват когато човек има лек недостиг на йод, липсата на йод може да няма никакво въздействие върху здравето.

Как сами разболяваме децата си

Последните открития обаче показват, че лекият недостиг „може да пречи на децата да разгръщат пълния си интелектуален потенциал”, съобщават изследователи в списанието American Journal of Clinical Nutrition.

Нека тук вмъкнем следния цитат от статията Най-важното вещество за мозъка, което вероятно пренебрегвате в храната си! : „Освен че помага на мозъчната функция, достатъчното количество йод укрепва волята. Хората ще се удивят от това колко силна става волята им! Това действие може да се дължи на факта, че йодът премахва флуорида от епифизната жлеза – ендокринната жлеза, намираща се в мозъка, за която се казва, че е „седалището на душата.  Епифизната жлеза се приема също така за третото око и действа като врата към душата и към по-висшите нива на съзнанието…”

Затъпяващото въздействие на флуорида върху децата

Все пак, още е твърде рано да започнем рутинно да лекуваме децата с леки недостици, казва д-р Шийла А. Скийф, старши лектор в Университета на Отаго в Дънидин, Нова Зеландия и един от изследователите в проекта.

„Трябва да се проведат още изследвания”, пише тя в имейл до Reuters Health. „Открихме малко въздействие при деца (и) не знаем дали то е трайно или не”.

Скийф посочва, че няма стандартни тестове за лек недостиг на йод. Най-доброто решение за хората, които мислят, че могат да имат недостиг е редовно да ядат храни с високо съдържание на йод и да използват морска сол.

от Ейми Нортън

Прочетете още за незаменимия йод в категория Йод в сайта

Източник:

http://www.reuters.com/article/us-iodine-deficiency-idUSTRE59T4FO20091030

Снимка: Google Plus

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *