Стареенето спряно – 2

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

antiaging

Следвайте дадените по-долу 7 важни съвета, предпазващи ви от остаряване, които наистина МОГАТ да спрат преждевременното стареене.

Полезен съвет за избягване на стареенето #1:

Яжте повече богати на фитонутриенти и антиоксиданти естествени храни

Фитонутриентите са органични елементи от растенията, които са основни за избягването на преждевременното стареене и за избягването на болестите. Антиоксидантите, от друга страна, са молекули, открити в определени храни, които забавят или предотвратяват формирането на свободни радикали в тялото, като по този начин спират и предотвратяват ранното стареене и болестите!

Един изключителен източник на фитонутриенти и антиоксиданти (както и хранителен източник с по-ниско съдържание на захар) са дребните плодове като боровинките, къпините, ягодите и черешите.

Чесънът, къдравото зеле, броколито и другите кръстоцветни зеленчуци, бобовите растения като белия боб, лютите чушки, лука, спанака и другите зеленчуци с тъмно зелени листа, гъбата шийтаке и сладките картофи също са супер-здравословни храни. (Прочетете статията ‘Дали не поглъщаме твърде много естроген’ за повече информация относно конкретен вид фитонутриенти – фитоестрогените)

Полезен съвет за избягване на стареенето #2:

Пийте повече чиста вода

Изследване след изследване потвърждават, че повечето хора далеч не пият достатъчно чиста, истинска вода. Водата е основата на живота, разбира се, затова и ползите от нея са безброй. Някои от тях са изхвърлянето на токсините от тялото, свойството й да ви помага да се чувствате сити, така че да не преяждате, и да поддържа кожата ви млада и здрава.

Полезен съвет за избягване на стареенето #3:

Осигурете си достатъчно биологично ЧИСТИ коензим Кю10, омега-3 и витамин Е!

Витамин E е изключително важен за предпазване от преждевременното стареене, както що се отнася до външния вид, така и в ролята му на силен антиоксидант, предпазващ клетките ви от уврежнанията на свободните радикали, които водят до рак, инфаркт и други сериозни заболявания. Обаче, ВНИМАВАЙТЕ с хранителните добавки с витамин Е, защото има множество форми на витамин Е и много от тях съдържат синтетичната форма, която може да е опасна. (Прочетете „Витаминът злодей”).

Както вече споменахме по-горе, много възрастни имат ОПАСЕН недостиг на омега-3 мастните киселини и по-точно на еикозапентаеновата киселина – EPA и на докозахексаеновата киселина – DHA, които са особено важни за спирането на преждевременното стареене, енергизирането на тялото и предпазването от сериозни заблявания. Още веднъж, обаче, ПАЗЕТЕ СЕ от повечето хранителни добавки с омега-3 мастни киселини, тъй като много от тях съдържат нисък клас омега-3 мастни киселини и други съставки, които всъщност могат да са вредни.

И, най-накрая, непременно включете достатъчно CoQ10 в храната си! Тук отново се натъкваме на ширещ се недостиг на това особено важно съединение, което действа като ‘бутон за задействане’ на 100те трилиона клетки в човешкото тяло.

Осъзнаването, че повечето хранителни добавки с Co-Q10 са с ниско качество, което означава, че те правят малко за вас, а всъщност могат и да ви навредят, постарайте се да намирате хранителните си добавки от надеждни източници, както и съставките в тях да са по възможност от естествени, био източници!

Открийте основните неща, които трябва да знаете за CoQ10 в статията тук.

Полезен съвет за избягване на стареенето #4:

Яжте естествено отглежданите, здравословни и съдържащи органични протеини, така наречени ‘био’ зърнени храни, плодове и зеленчуци

Както е ясно от статията ‘Стареенето спряно – 1’ за храните, които причиняват стареене, то много мъдро е да избягвате всички храни, които са обработени, изкуствени, химически наситени или променени или по друг начин манипулирани от хората. (ВИНАГИ помнете, че производителите не правят тези неща, мислейки за вашето здраве – правят ги, за пари.)

Вместо това търсете месо от свободно отгледани животни, хранени с естествената им храна, която не изобилства от пестициди и хербициди, и които не са инжектирани със стероиди, антибиотици или хормони. За протеини търсете също органично отглеждани бобови растения.

Каквито и източници на протеин да изберете, непременно гледайте да не съдържат изброените в Стареенето спряно – 1 замърсители, както и да са в изобилие в храната ви – протеинът е нарастващо важен с минаването на годините; започвайки на около 40 годишна възраст, вие започвате да губите мускулна маса в количество до 1 процент на година, а протеините са особено важни за забавянето на процеса на стареенето!

Търсете също така храни от здравословни, органични зърнени култури – внимавайте с продукти, на които пише ‘Направено от пълнозърнести храни!’, защото често това означава, че пълнозърнестите храни са една от съставките, наред с преработени зърна и всякакви видове други вредни съставки (Четете етикетите!)

И търсете пресни, органични, ‘био-’ и в идеалния случай, отгледани в района, в който живеете зеленчуци и плодове.

Полезен съвет за избягване на стареенето #5:

Спете както трябва, спете добре!

Изследванията непрестанно доказват, че доброто качество и количество на съня са основополагащи в избягването на преждевременното стареене, оздравяването и предпазването от болести, както и за пробеждаването на болката. Освен многото си други функции, добрият сън помага в голяма степен и за снижаване влиянието на емоционалния стрес върху здравето и за добрата ви физическа форма.

Ако хронично не спите добре, моля не пропускайте да прочетете статията  ‘Болка и сън: 15 много важни стъпки към добрия сън, която ще публикуваме наскоро.

Полезен съвет за избягване на стареенето #6:

Никакви оправдания – бъдете физически активни!

И преди вероятно сте чували… безброй пъти за огромното значение на физическата активност. Вие вече ЗНАЕТЕ, че тя е особено важна за избягването на преждевременното остаряване, за повишаването на енергията, както и за оздравяването и предпазването от болести. Движението е също така един от най-ефикасните начини за снижаване на емоционалния стрес, който допринася за предотвратяването на преждевременното стареене и на болестите!

Но аз осъзнавам, че проблемът не е в това да знаете на теория колко важно е да се движите.

Проблемът е в това да не се отказвате от ДВИЖЕНИЕТО.

 Полезен съвет за избягване на стареенето #7:

Не чакайте: Победете – естествено – хроничното си възпаление, започвайки веднага

Твърде много хора пренебрегват болката, която изпитват в тялото си, някои защото смятат, че са безпомощни или че тя е нещо ‘нормално’, а други,  защото мислят, че могат да я ‘издържат’.

Не обръщайки внимание на болката днес означава, че пренебрегвате хроничното си възпаление сега, а това вероятно е възможно най-опасната грешка, която можете да направите. Както вече знаете, хроничното възпаление е основната причина за преждевременното остаряване – от това как изглежда кожата ви, до това колко енергия имате през деня, и колко съсредоточен е умът ви.

И както вече знаете, хроничното възпаление е основната причина за повечето сериозни заболявания, включително за рака и инфаркта.

Пренебрегвайки болката или ‘издържайки’ я е все едно да играете руска рулетка с живота си.

Като предприемете горните стъпки, вие ще можете постоянно и дългосрочно да премахвате хроничното възпаление и другите унищожаващи здравето ви фактори.

Джеси Каноун

Източник: The Healthy Back, 7 Worst Foods that Cause Aging & 7 Most Powerful Anti-Aging Tips, 29 November 2012

Снимка: antiagingfaceproducts.info

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *