Зимни съвети за здраве: червено цвекло, синя светлина и енергичност

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Мрачните и студени зимни дни оказват влияние върху тялото. Съветите за здравето през зимата включват добавянето на червено цвекло към храната, излагането на повече светлина, особено на синя светлина, и добавянето на физическа активност.

beets-nn-2

Червеното цвекло повишава азотния оксид

Когато тялото има достъп до слънчева светлина, то произвежда две хранителни вещества: витамин D и азотен оксид. Добрите съвети за здравето през зимата включват възстановяването на азотния оксид, който сме изгубили, а това може да стане чрез яденето на червено цвекло. Червеното цвекло подобрява здравето на всеки орган и повишава кръвотока. Азотният оксид е толкова важен за сърцето, че изследване за него бе наградено с Нобелова награда през 1998 година. А бившият президент на Американската сърдечна асоциация, д-р Валентин Фастър твърди, че откритието на функцията на азотния оксид може би е едно от най-важните открития в историята на сърдечната медицина. Така че яжте червено цвекло за да бие сърцето ви добре. Червеното цвекло може да се прави на сок, да се вари на пара, да се настъргва в салати или да се превръща в сгряващ борш.

Синята светлина подобрява настроението и лекува зимната тъга

Друга промяна, през която преминаваме през зимата е че мозъкът е изложен на по-малко светлина. По времето когато дните са по-къси, някои хора биват поразени от сезонно афективно разстройство (САР), заболяване, което води със себе си депресия, умора и преяждане. Счита се, че цели 20% от американците стават жертва на това психическо разстройство. От изследванията произтича съвет за здравето през зимата, чрез който да се облекчи сезонното афективно разстройство. Анализите на сканирането на мозъка на участници в изследването, изложени на синя светлина показват, че излагането на синя светлина (светлината, предоставяна от къси вълни) повишава способностите на мозъка по отношение на езика и обработката на емоциите. Светотерапията (наричана още фототерапия) с помощта на специални лампи, излагащи човек на бяла светлина са помогнали на много хора да се справят със симптомите на (зимно) сезонно афективно разстройство, а добавянето на синя светлина може да повиши лечебните ползи от тази терапия.

Физическата активност повишава ендорфините

Дори и през зимата, излизането навън и бързото движение подобряват настроението и доброто здравословно състояние. Друг съвет за здраве през зимата е да се намери начин за физическа активност на открито. Пет-минутна разходка в студения въздух подобрява кръвообръщението и проветрява ума. Дори и да не достигате нивото на летните си физически занимания, все пак поставяйте си задачи, които да можете да изпълнявате през зимата.

Съвети за витамините, допринасящи за здравето през зимата

Пийте витамин D, който да замени липсата на излагане на слънчева светлина през зимата и добавете към него и витамин B12.

Витамин B12 е доказал, че значително подобрява симптомите на депресия и тъга през зимата.

Мелани Граймс

Източник:

http://blogs.naturalnews.com/winter-health-tips-beets-blue-light-bounce/

Снимка: plus.google.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *