Таурин, чудотворната за здравето аминокиселина

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

taurine-hb

Тауринът е аминокиселина, която някога наричаха не-есенциална просто защото тя се произвежда от тялото и следователно нуждата от нея като хранителна добавка не бе необходима. Нищо не е по-далеч от истината и днес таурина се приема като есенциална аминокиселина, която е жизненоважна за много от процесите, протичащи в тялото.

Аминокиселините са съединения, които се извличат от протеинови храни като риба, месо и яйца. Тялото разгражда протеина в редица аминокиселини, които след това се използват за възстановяване на протеините в тялото като се започне от косата и се стигне до стъпалата. Но аминокиселините представляват много повече от просто субстанции, изграждащи отново структурите в тялото. Те са необходими за клетъчната функция, за регенерирането на клетките, за формирането на антитела и следователно за имунната система, както и за производството на хормони и ензими. Следователно, те са също толкова важни, колкото са витамините и минералите за оптималното функциониране на цялото тяло.

Ползите от таурина са много и разностранни, но преди да открием ползите от него, важно е да знаем, че недостигът на таурин е много вероятен при вегетарианците и веганите, както и при диабетиците и при хората, страдащи от сърдечно-съдови проблеми, и от зле функциониращи черен дроб и бъбреци. По-високите количества таурин се превръщат в „жизнено важно” хранително вещество за тези хора. Това включва и хората със сърдечна или бъбречна недостатъчност или преждевременно родените бебета хранени венозно дълго време.

При поява на недостиг по време на развитието са забелязвани сериозни симптоми като увреждане на мозъчната функция и слаб контрол на кръвната захар. Освен това, с остаряването тялото просто не произвежда достатъчно таурин, ето защо хранителните добавки отново влизат в играта.

Ползите от таурина

Преди да обясня ползите от таурина, мисля че е важно да поговорим за негативната публичност, свързана с енергийните напитки и таурина. Тауринът е съставка в множество шумно рекламирани енергийни напитки и много хора приемат, че тауринът е причинен фактор за страничните им ефекти, докато всъщност нищо не е по-далеч от истината. Тези енергийни напитки често съдържат големи количества кофеин, в много случаи до цели 300 мг на доза, което е равно на 4-5 чаши силно кафе. Страничните ефекти от тези високи дози кофеин включват нервност, паника, припадъци и силно сърцебиене. Да не забравяме също, че в енергийните напитки обикновено се използва синтетичен таурин, а той няма нищо общо с обсъжданата тук естествена аминокиселина.

Независимо от общото схващане, тази аминокиселина не се извлича от бича урина или от бича сперма. Името идва от латинската дума таурус, която наистина означава вол или бик, така че това може да е източника на това объркване.

Основни роли на таурина в тялото

Тауринът се съдържа в няколко органи, а ползите от него са обширни.

Преките му роли включват:

  • Поддържа правилните хидратация и електролитен баланс в клетките.
  • Формира жлъчни соли, които играят важна роля в храносмилането.
  • Регулира минерали като калция вътре в клетките.
  • Поддържа основната функция на централната нервна система и очите.
  • Регулира здравето на имунната система и антиоксидантната функция.

Тауринът предоставя редица ползи като по-долу са изброени някои от защитните свойства на таурина.

Отслабване и затлъстяване

Последиците от затлъстяването засягат почти всяка част от тялото. Запасите от тлъстини по корема предизвикват възпаление, което може да доведе до сърдечно-съдови проблеми. Тауринът има свойствата да води до отслабване като повишава използването на тлъстините като гориво. В изследване, велосипедисти, които взимали по 1.66 грама таурин повишили горенето на тлъстините си с 16%.

Тауринът има способността значително да спомага за снижаването на липидните нива в кръвотока и да подобрява способността на тялото да се справя с прекомерната глюкоза в кръвотока. Снижаването на липидите може да помогне за предпазването от сърдечни-съдови проблеми, като от друга страна поносимостта към глюкоза е важна, защото много хора със затлъстяване впоследствие развиват диабет.

В изследване, групата участници с наднормено тегло, приемали по 3 грама таурин на ден за 7 седмици и това снижило теглото им и подобрило няколко рискови фактори за сърдечни заболявания.

Сърдечно-съдови заболявания

Сърцето съдържа висока концентрация на таурин и различни изследвания показват ползите от приема на хранителни добавки с таурин при редица сърдечни проблеми. В изследванията таурина бе открито, че повишава задържането на калий и магнезий в сърдечния мускул, което е необходимо за електрическата стабилност и ритмичните контракции на сърдечния мускул. Изследванията също така показват, че пациентите с високо кръвно налягане имат по-ниски от нормалните нива на таурин в кръвотока. Когато нивата на таурин са по-ниски от нормалните, то тогава се освобождава протеин, наречен „ангиотензин”, който причинява вдигането на кръвното.

Снижаване на холестерола

Високият холестерол е често срещана черта на сърдечно-съдовите заболявания. Тауринът е необходим за производството на съединение, което причинява повече холестерол да бъде изхвърлян с жлъчния сок. Тауринът също така е доказал, че подобрява способността за снижаване на липопротеините с ниска плътност (LDL), които често наричаме „вреден холестерол”. По този начин тауринът предпазва тялото от втвърдяването на артериите и от сърдечно-съдови заболявания.

Ползи за диабетиците

Тауринът подобрява контрола върху кръвната захар и е полезен срещу диабет.Нивата на кръвната захар на гладно са много важни за здравето, понеже високите нива са ключов фактор при диабет тип 2, както и при много други хронични заболявания.

Има изследвания, които показват, че повишения прием на таурин може да спомогне за избягване на диабет тип 2 като снижава нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност. Интересното е че нивата на таурин са по-ниски при диабетиците, отколкото при здравите хора, още един индикатор че аминокиселината може да играе роля в това заболяване. Така че тауринът носи ползи за хората с диабет, като снижава нивата на кръвната захар и подобрява редица рискови фактори за сърдечни заболявания.

Ползи за мозъка

Тауринът стабилизира миелиновата обвивка на невроните или нервните клетки (специализираните клетки които задействат и предават нервните импулси) да ускоряват предаването на импулсите.

Тауринът подобрява настроението и способностите за учене като спира влошаването, причинено от оловото.

Предпазване на очите

Тауринът е най-изобилната аминокиселина в ретината и защитава очите от различни токсини. Нивата му също спадат значително с възрастта. Свързаната с възрастта загуба на зрението се дължи на много различни причини, но в предните места в списъка от причинни фактори е оксидативният стрес върху светлочувствителните клетки в ретината. Способността на таурана да премахва увреждащите молекули в очите може би показва способността му да защитава ретината.

Тинитус

Обикновено, увреждането на слуха се появява в нервните клетки, които преобразуват звуковите вълни в електрическа енергия, след което биват осъзнати от мозъка. Като почти всички нервни клетки, клетките в косъмчетата в ухото зависят от потока калций, влизащ и излизащ от тях. Тауринът помага за контролирането на притока на калций вътре и извън слуховите клетки в ухото. Тези свойства могат да помогнат за предпазване от напредването на загубата на слуха и могат също така да са безценни за контролирането на тинитус.

Защита на черния дроб

Черният дроб е основният орган в тялото за детоксикацията, филтрираща токсините и вредните химикали от кръвотока. Изследванията показват, че тауринът помага в защитата на чернодробните клетки от оксидативно увреждане и по този начин подсигурява ефикасното изхвърляне на вредните съединения. Това е жизненоважно при затлъстяването на черния дроб, причинено от прекаляването с алкохол или от други причини, като и двете форми на затлъстяване на черния дроб в крайна сметка водят до чернодробна недостатъчност.

Тауринът предпазва чернодробните клетки от увреждане от свободните радикали и токсините. Изследване показа, че приемът на по 2 грама таурин по 3 пъти на ден снижава маркерите за чернодробно увреждане, като в същото време намалява оксидативния стрес.

Физическа активност

Тауринът помага на мускулите да работят по-усилено, по-дълго и по-безопасно. Тауринът повишава  еластичността на мускулите, както в сърцето, така и на ставите, позволявайки до по-усилени тренировки. Тауринът също така помага за премахването на натрупването на млечна киселина, което означава, че можете да продължите да тренирате по-дълго от обичайното. И накрая, тауринът има способността да прочиства съединенията, които причиняват оксидативен стрес и по този начин предпазва тялото от увреждане.

С всичките тези множество ползи, не е за чудене, че тауринът често бива наричан хранителното вещество на дълголетието. Населението на Япония се радва на най-голямо дълголетие и това се счита, че се дължи на количеството консумирана на всяка хранене богата на таурин храна, особено на морската храна. Множество изследвания показват, че обичайният всеяден начин на хранене (месо и растителна храна) предоставя около 58 мг на ден. Изследванията показват, че дневна доза от 1500 мг до 3000 мг на ден може да предостави ползи за здравето, които е почти невъзможно да се набавят само с храната.

С остаряването всички процеси в тялото стареят с нас, включително производството на таурин от цистеина в тялото. Не препоръчваме високи дози таурин като тези, използвани в клиничните изпитания, обаче, ако страдате от някои от гореспоменатите проблеми би било разумно да включите таурина към добавките, които приемате дори и по веднъж дневно. В момента няма известни странични ефекти или неблагоприятни взаимодействия на таурина с лекарства, обаче, най-добре е той да се избягва от бременните и кърмачките.

Средно с храната си набавяме по около 40-400 мг таурин на ден, макар че в изследванията се използват до 400-6000 мг на ден.

Как да приемаме таурин като хранителна добавка

Най-обичайната доза е 500-2000 мг на ден.

Горната граница за токсичност обаче е много по висока, като дори дозите от над 2000 мг изглажда се толерират добре. Изследвания за безопасността на таурина показват, че дори приемът на по 3000 мг на ден през целия живот е безопасен. Макар че в някои изследвания се използват по-високи дози за кратки периоди, по 3000 мг на ден ще ви помогнат да доведете до максимум полезните свойства на таурина, като все пак сте в безопасност. Но всичко е много индивидуално, така че консултация с личния лекар или със специалист ще помогне.

Можете да си набавяте таурин естествено от месо, риба и млечни продукти, но повечето хора не консумират достатъчни количества, за да си набавят посочените по-горе стойности.

Така че приемът на по 500-3000 мг таурин на ден е ефикасен, евтин и безопасен начин за поддържане на добро здраве. Само потърсете естествен, а не синтетичен продукт и го използвайте според нуждите си, след консултация с лекар.

Вече разбирате защо някои изследователи наричат таурина „чудотворна молекула”.

Независимо дали се нуждаете от подобряване на здравето или от по-добро физическо представяне в спорта или работата си, тауринът не е за пренебрегване.

Източници:

https://www.victoriahealth.com/editorial/the-multiple-benefits-of-taurine

https://authoritynutrition.com/what-is-taurine/ най-накрая да я направя скоро новина

Снимка:  www.pinterest.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *