Невероятните ползи за здравето предоставяни от амаранта

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Amaranth-benefits

Знаем че е по-здравословно да купуваме пълнозърнести храни като пълнозърнеста паста или пълнозърнест хляб. Но знаехте ли какъв вид зърнени храни купувате и защо това е така полезно за здравето ви?

Една зърнена култура, която трябва да търсим и използваме е амарант. Амарантът има дълга и богата история; най-ранното му използване е било в религиозни ритуали на ацтеките. Амарантът отдавна се цени поради богатото му съдържание на хранителни вещества и многото разнообразни ползи, на които човек може да се наслади когато направи тази зърнена култура основен продукт в здравословния си и балансиран начин на хранене.

Наричат го „горелка за тлъстини”, защото премахва коремните тлъстини за 7 дни, рецепта

Какво е амарант?

Макар че амарантът официално е класифициран като зърнена култура, това всъщност са семена точно като киноата. Събира се от растението амарант като от едно растение могат да се съберат почти 60000 семена.

Ако сте любопитни за останалата част от растението амарант, други части от него също се ядат. Например, листата на растението са чудесна добавка в супи и стър фрай ястия. Тези зелени листа се включват често в карибски и азиатски ястия.

Въпреки екзотичните му приложения, амарантът расте в части от Съединените щати като Северна Дакота и Небраска. Родина на растението е Перу, но растения амарант могат да се открият и в дивата природа в Тайланд, Китай, Непал, Мексико и Русия.

какви са ползите за здравето на амаранта?

Поради богатото хранително съдържание на тази зърнена култура, редовната й консумация предоставя уникални ползи. Амарантът е вкусен начин да си набавяме доза фибри и протеини, като в същото време подсилваме имунната си система или дори подобряваме състоянието на косата си. Тук изброяваме само някои от многото ползи, с които ви зарежда амаранта.

1) Висока хранителна стойност

Ако търсите вкусен начин да си набавяте ежедневната доза витамини и минерали, помислете си за добавянето на амарант в ястията си. Като консумирате амарант, вие подсилвате консумацията си на минералите калий, калций, цинк, магнезий, фосфор и мед.

Жизнено важно е да си набавяме достатъчно минерали с храната, понеже те са отговорни за изграждането и възстановяването на тялото, подсилване на способността на тялото да е добре хидратирано и осигуряване на стабилна основа за различни функции и процеси в тялото.

Амарантът също така предоставя чудесен начин за подсилването на съдържанието на витамини в ястията ни, като витамините A, C, Е, и В витамини като рибофлавин, фолат, ниацин и витамините B5 и B6.

Получаването на достатъчно витамини от храната е необходимо за контролирането на хормоните в тялото, което е прекурсор (предшественик) на почти всички функции на тялото.

Витамин В5, поредната перла за здравето в короната на В витамините

2) Чудесен източник на протеини

Освен всичките витамини и минерали, предоставяни от амаранта, това зърнено растение е и чудесен източник на протеини. Твърде възможно е един от най-ценните ресурси в амаранта, богатото му съдържание на протеин, да позволява на тялото да разгражда растителните протеин и да ги преобразува в аминокиселини, които от своя страна тялото преобразува в използваеми протеини.

Тялото се нуждае от протеини, за да изгражда нови тъкани и клетки, и това е важна част от оздравяването и предпазването му от заболявания. Който се стреми да подсили дневната си консумация на протеини трябва да знае, че амарантът съдържа най-високата концентрация на протеини в сравнение с другите зърнени храни.

Говорейки за аминокиселини, амарантът съдържа лизин, което води до първостепенно усвояване на калция като ефективно помага на тялото да генерира енергия и да изгражда мускули.

5 признака че трябва да ядете повече протеин

3) Подсилва приема ви на фибри

Ако още не сте убедени относно хранителната стойност на амаранта, помислете за неговото съдържание на фибри. Набавянето на достатъчно фибри в храната помага за плавното храносмилането, добавяйки маса в изхожданията и ефикасното изхвърляне на всичко.

Фибрите също така предпазват от запек и диария. Добавянето на фибри в храната е и чудесен начин за поддържане на здравословно тегло, понеже фибрите засищат и ви предпазват от преяждане. Други ползи от фибрите са контрол на глюкозата, регулиране на кръвното налягане и това, че помагат на тялото да поддържа енергийните си нива.

Искате да живеете по-дълго? Яжте повече богати на фибри храни

4) Потиска апетита

Протеините снижават нивата на инсулин в кръвотока и освобождават хормон, който ви кара да се чувствате по-малко гладни. Понеже амарантът съдържа приблизително 15% протеини, факт е че той спомага отслабването и поддържането на теглото, а това е още една от ползите които амаранта предлага за здравето ни.

5) Безглутенова алтернатива

Хората, страдащи от непоносимост към глутен или които поддържат хранителен режим несъдържащ глутен, с радост ще научат, че в амаранта няма глутен. Добавянето на амарант в безглутеновите ви рецепти и ястия е чудесен начин за повишаване на хранителната им стойност.

6) Предпазва сърцето

Богатото на фибри съдържание на амаранта снижава нивата на вредния холестерол в тялото. Като контролирате холестерола, вие предпазвате артериите си от запушване, снижавате вероятността от сърдечно заболяване, инфаркт и инсулт.

С високото си съдържание на калий амарантът помага за снижаването на кръвното налягане като разширява кръвоносните съдове и стимулира кръвотока ефикасно снижавайки налягането в сърцето.

Амарантът е също така чудесен за здравето на сърцето заради съдържащия се в него витамин К и високите нива на фитостероли. Редовната консумация на амарант помага за предпазване от развиването на сърдечно заболяване, наред с други болести, които спъват здравето на сърцето .

Забравен витамин предотвратява рака

7) Стимулира храносмилането

Високото съдържание на фибри в амаранта осигурява гладкото преминаване на храната през храносмилателната система. Това позволява на организма напълно да усвоява хранителните вещества и витамините като поддържа имунната система и тялото силни и здрави.

Страдащите от цьолиакия ще открият, че амарантът е лесно смилаема храна и чудесна алтернативна храна.

8) Подсилва имунната система

Ние разчитаме на имунната си система да ни поддържа здрави като защитава клетките ни от заболявания и борейки се с вирусите и бактериите, които се стремят да превземат тялото ни.

Поради високото си съдържание на витамини и минерали амарантът подсилва имунната система. Редовното консумиране на амарант може да е и превантивна мярка, особено в сезона на настинките и грипа.

Кои храни са вредни за имунната система

9) Снижава възпалението

Амарантът съдържа естествени противовъзпалителни свойства. Чрез снижаването на възпалението, човек помага в лечението на болезнени възпалителни заболявания като артрит. Други възпалителни заболявания, които могат да се повлияят добре от амаранта са диабет, сърдечни заболявания, инсулт, и вероятно рак.

10) Вероятно превенция на рак

Непрестанната консумация на амарант може да спомогне за снижаването на вероятността от развиване на рак, не само заради противовъзпалителните, но и заради антиоксидантните му свойства.

Тези два вида свойства помагат за защитаването на клетките от мутация и дори за възстановяването на вече увредените от свободните радикали клетки. Антиоксидантите откриват свободните радикали, които са токсини, усвоени от тялото от много фактори като околната среда, храната и различни лоши навици.

Откритието на един лекар – път към спасяването ни от възпалението

11) Пази здравето на очите

С остаряването тялото започва да се разпада и дегенерира, и това е неизбежен факт. Обаче има неща, които човек може да прави, за да забавя процеса на дегенерация. Например, амарантът е богат на витамин А и каротеноиди – които са антиоксиданти, свързвани със запазването на здравето на очите.

Като добавяме амарант в храната си, ние спомагаме защитата на зрението си като забавяме макулната дегенерация и се предпазваме от развиването на катаракти. Съдържанието на антиоксиданти в амаранта снижава оксидативния стрес и така защитава очната ни система.

Тази билка предпазва от 9 различни очни проблема включително катаракти!

12) Подобрява състоянието на косата

Амарантът съдържа аминокиселината лизин. Лизинът е важен, защото помага на тялото ви да усвоява калция, а това е фантастично за здравето на косата.

Това препятства косопада като укрепва фоликулите и насърчава растежа на косата. Редовното ядене на амарант може да е пътят към превенцията на оплешивяване при мъжете, обаче, ще са необходими още изследвания, за потвърждаването на това.

Източник:

https://healthyfocus.org/health-benefits-of-amaranth/

Снимка: La Jolla Mom

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *