Зрънце съвет за солта

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

salt_grains

Можете да възприемате ‘солта’ като мръсна дума – нещото, което изважда кръвното налягане от строя и повишава риска от сърдечни заболявания.

Но сърцето, надбъбречната жлеза, черният дроб и бъбреците се нуждаят от сол, за да функционират, а също така и тялото не може да смила храната без нея. Освен това, солта:

• Пренася хранителни вещества в клетките през техните мембрани;

•  Поддържа калция и другите минерали разтворими в кръвта;

•  Поддържа баланса на течностите в тялото;

•  Регулира кръвното налягане.

През двайсетте години, през които работя следвайки методите на алтернативната медицина открих, че пациентите ми не се нуждаят от по-малко сол. Онова, от което те се нуждаят е правилния вид сол и повече калий. Това е така, защото калият спомага за поддържането на нивата на натрий в нормални граници и оптимизира кръвното налягане.

Изследване, публикувано в списанието Kidney International разкрива, че недостигът на калий повишава кръвното налягане и причинява чувствителност към солта.

Друго изследване, публикувано в списание Journal of Hypertension, изследва 150 китайци, мъже и жени, които ядели храни с високо съдържание на сол и ниско съдържание на калий. По време на изследването половината вземали плацебо, а другата половина пиели калий като хранителна добавка. След 12 седмици систоличното кръвно налягане на групата, приемала калий спаднало значително.

Повечето американци ядат твърде много преработена сол и далеч не получават достатъчно калий. Всъщност, Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) изчислява, че около 75 процента от приема ни на сол идва от обработените храни и от солта, която прибавяме в храната си.

Как ви влияе това?

Кухненската сол се обработва при температура от над 538 градуса по С. Тази обработка променя нейната химическа структура и я лишава от естествено съдържащите се в нея хранителни вещества. Освен това, производителите на сол добавят съставки, препятстващи втвърдяването на солта и я избелват.

Докато стигне до кухненската маса, тя вече е в по-голямата си част натрий и добавки – и абсолютно никакви хранителни вещества.

По-здравословен вид сол е морската сол. Тя се формира чрез изпаряването на морска вода на слънце. В резултат на това, тя задържа до 82 жизнено важни микроелементи, включително калий, магнезий и калций.

Можете да понижите кръвното си налягане и да подобрите здравето си като ядете правилния вид сол и като повишите калия в организма си. Следва план от три стъпки, който можете да използвате, за да си набавите полезни видове сол и повече калий:

1. Знайте колко сол има в храната ви.

Всяка чаена лъжичка сол се равнява на 2.325 мг натрий. Това много ли ви се струва? Истината е, че повечето преработени храни съдържат много пъти по толкова. Едно пакетче готова лучена супа съдържа повече от 3.000 мг натрий.

Дори сладките храни, в които изглежда, че няма никаква сол са бъкани с нея. Домашно приготвеното тесто за пай може да съдържа повече от 10 мг. Две малки палачинки в ресторанта съдържат повече от 1.1 мг.

Когато сте в магазина и купувате храна, можете да направите нещо повече от това да прочетете какво е съдържанието на натрий на етикета. Производителите имат десетки имена, които използват вместо сол. За щастие, всички те съдържат натрий в името си, така че ще знаете какво да избягвате. Но също така внимавайте и за съставки като метабисулфит, ериторбат, пропионат и гуанилат.

sea salt2. Заменете готварската сол с морска сол.

Много от морската сол, която намирате в магазините е всъщност просто преработена кухненска сол. Обикновено, ако солта е бяла и се сипе лесно, тя вероятно е обработена. Естествената морска сол е по-тъмна на цвят – защото се суши на бели и кафяви пластове (а кафявият пласт съдържа повечето от хранителните вещества).

Най-добре е да купувате морска сол от магазините за здравословни храни и продукти. Има много видове като средиземноморска, хималайска и от Тихия океан и вкусът им леко се различава.

3. Засилете приема си на калий.

Най-добрите хранителни източници са плодовете и зеленчуците с оранжев цвят като кайсиите, пъпешите, портокалите, нектарините, прасковите, сладките картофи и тиквата. Други добри източници са черния боб и зеления фасул, спанака, швейцарското къдраво зеле, артишока, бананите, кивито, рибата, месото, пилешкото и прясното мляко.

Желая ви добро здраве,

Д-р Ал Сиърс

Източник: Al Sears, A Grain of Advice on Salt, 19 November, 2010

Снимки: woodgears.cawww.amazon.com

Прочетете още статията: Ниският прием на сол е смъртоносен

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *