Комбинация от аминокиселини сваля упорито високото кръвно налягане

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Citrullus

С дъх на лято

Упоритата хипертония наистина обезсърчава. Хората, страдащи от това заболяване може да вършат всичко както трябва и въпреки това да не могат да свалят кръвното си. Това ги поставя в по-висок риск от инфаркт и инсулт. Но има доказателства, че недостигът на азотен оксид може да е причината за високото кръвно налягане. За хората под 40 годишна възраст това означава, че една обикновена комбинация от аминокиселини е може би всичко от което те се нуждаят. Хората над 40 може да трябва опитат друга възможност.

Аминокиселините са аргинин и цитрулин. Вероятно сте чували за способността на аргинина да произвежда азотен оксид. Аргининът е ефикасен, защото осигурява суровината от която се нуждае тялото, за да произвежда азотен оксид. Тялото използва ензим във вътрешната лигавица на артериите за производството на азотен оксид и за разширяване на малките артерии. Когато това се случи, той облекчава кръвотока и снижава кръвното налягане.

Но азотният оксид прави и още нещо също толкова важно. Той подобрява функцията на артериите като ги прави по гъвкави и еластични. Така те са точно обратното на втвърдените артерии, водещи до повишено кръвно налягане и проблеми със сърцето. Лекарите измерват артериалната функция с лесни тестове. Изследователите пък използват тези тестове, за да изследват въздействието на аргинина и цитрулина.

Изследване откри, че големите количества аргинин сами по себе си водят до значително по-голяма еластичност, отколкото плацебото. Агрининът също така снижава и съдовата резистентност (резистентността към кръвотока) в значителна степен. Изследователите откриха също така, че при пациентите, пиещи аргинин систоличното кръвно налягане е по-ниско. В изследването аргининът успял дори да снижи нивата им на алдостерон. Това е надбъбречният хормон, който може да накара бъбреците да задържат натрий и вода, което е причина за повишаване на кръвното налягане.

Цитрулинът има сходно действие. Изследване още от 2009 година откри, че цитрулинът помага за свалянето на кръвното налягане по много сходен начин като аргинина. Много лекари не използват цитрулин, защото аргининът е по-лесен за употреба. Тялото преобразува цитрулина в аргинин. Така че лекарите по-скоро са склонни да използват аргинин. Обаче, някои изследвания откриха, че пациентите, взимащи равни дози цитрулин и аргинин имат по-високи нива на аргинин в кръвта когато пият цитрулин. Немско изследване откри, че е необходимо двойно по-малко цитрулин за повишаването на нивата на аргинин в кръвта до същото ниво като при пиенето на аргинин.

Как е възможно това? Много в просто, наистина. Когато консумирате аргинин, стомашната киселина го разгражда много повече, отколкото цитрулина. Освен това, храносмилателният тракт съдържа ензим, наречен аргиназа, който разгражда аргинина, но не и цитрулина. И трето, цитрулинът е способен изцяло да заобикаля черния дроб, така че преобразуването му в аргинин е много по-плавно от това на аргинина. Всъщност, изследване откри, че повече от 80% от цитрулина се преобразува в аргинин в кръвоносните съдове.

Но има и още една причина за използването на цитрулин вместо аргинин, ако сте на повече от 40 години. Много хора над 40-годишна възраст забелязват, че аргининът не влияе на кръвното им. Ако сте в тази група, може би тялото ви не може да преобразува аргинина в азотен оксид. В тези случаи цитрулинът може да е по-добрият избор.

Следователно, смятам че двете аминокиселини е по-добре да се вземат заедно вместо поотделно. Пийте по 2-3 грама аргинин два до три пъти на ден. И взимайте по 3 грама цитрулин два пъти дневно. И двете аминокиселини се продават като хранителни добавки. Можете да ядете и храни с високо съдържание на аргинин. Това са ядките (включително фъстъците), слънчогледовите семки и сусама, стафидите, кокосовото масло, млечните продукти, месата, чесъна и някои житни растения (овес, кафяв ориз, елда, ечемик).

Някои предупреждения за аргинина: Първо, той може да причини херпес, особено ако пиете големи количества от него. Така че, ако имате какъвто и да било херпес, ще трябва да избягвате аргинин. Той може да взаимодейства с някои лекарства, така че кажете на лекаря си ако пиете други лекарства. Трето, бременните трябва да избягват аргинин (и цитрулин), ако акушер-гинекологът не одобрява употребата му. Накрая, аргининът може да причини гадене в тези дози, така че непременно го приемайте с храна.

При всички тези проблеми от страна на аргинина, цитрулинът е много по-добрият избор. Той е по-ефикасен и създава по-малко проблеми. А след като при него няма проблемите с усвояването налице при аргинина, той е идеален за хората над 40 години. Търсете хранителни добавки с цитрулин като CircO2. Тези продукти се преобразуват в азотен оксид много по-бързо и лесно от аргинина. И доказано снижават упоритото високо кръвно налягане. Динята е отличен източник на цитрулин.

Стив Крьонинг

Източник:

http://www.advancedbionutritionals.com/Nutrient-Insider/View-Archive/377/The-amino-acid-combination-that-can-lower-stubborn-high-blood-pressure.htm?utm_source=FB&utm_medium=NIHA03102015&utm_campaign=NIHA03102015

Снимка: www.jack3dmicro.org

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Настоящата статия е информативна и не предполага самолечение. Не се самолекувайте на база на горната информация. Първо се консултирайте с лекаря си или със специалист преди да включвате каквито и да било нововъведения към предписаното ви лечение.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *