Великден сочи към лек за безпокойство и безсъние

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

passiflora

Днес е Великден! От седмица милионите християни в целия свят почитаме смъртта, погребението и възкръсването на Исус Христос. Може и да смятате, че това няма нищо общо със здравето, обаче връзка има. Всъщност, дребно растение, наречено в чест на Страстите Христови може да е тъкмо за вас, ако страдате от безпокойство, нервност, безсъние,  припадъци наред с други.

Прекрасното растение, наречено пасифлира е получило името си поради уникалната си структура. Испанските мисионери през 15 и 16 век сметнали, че различните части на растението символизират последните дни на Христос, особено, разпъването му на кръста. Например, десетте венчелистчета и чашелистчета са верните апостоли, радиалните нишки на цвета, които понякога са повече от сто, представляват трънения венец, разперените пръсти на листата, Светото разпятие, трите близалца символизират трите пирона…

В Индия пасифлората символизира великия санскритски епос Махабхарата. В някои части на страната цветето се нарича Кришнакамала, на бог Кришна, божествения герой в тази древна история. Бог Кришна се приема за сърцевината на цвета на пасифлората, а останалите части на цветето са неговите последователи и противници.

Пасифлората се приема за свято растение от много от религиите в света. Религиозната символика на цветето се свързва с лечебните му употреби. Счита се, че то помага за облекчаване на притесненията и безпокойството. Аюрведа го използва в лечението на много заболявания на нервната система. Ацтеките използвали пасифлората като болкоуспокояващо и в лечението на тревожност, безсъние и истерия.

В света има повече от 400 вида пасифлора. Това е необичайно разнообразие за едно растение. Малко са така поразителните цветя като изпълнената с енергия пасифлора. Дори самото съзерцаване на цветето помага за измъкването на човек от шума и суетата на ежедневието и успокоява ума. Пасифлората е добре позната заради способността си да успокоява нервната система и се използва в много различни лечебни традиции в лечението на психически и неврологични заболявания.

Пасифлората (часовниче) се смята, че действа като спомага успокояването на нервната система. Когато нервната система е превъзбудена, това може да доведе до симптоми като безпокойство, безсъние и хронична болка. Нервната система е командният център координиращ функцията на другите органи в тялото. Когато тази много сложна система се претовари, тя причинява хаос в целия организъм.

В пасифлората има две конкретни съединения, на които се дължи мощното й въздействие върху нервната система. Първите са бета-карболиновите алкалоиди, които имат действието на моноаминооксидазни-инхибитори или MAO-инхибитори. MAO- инхибиторите са съвременни лекарства, използвани в лечението на депресия и болестта на Паркинсон. Второто съединение е кризин. Изследванията сочат, че кризинът е ефикасен в облекчаването на безпокойството.

Пасифлората спомага за ненатрапчивото успокояване на нервната система до състояние на баланс, без това да води до толеранс или пристрастяване. Бензодиазепините са клас седативни средства, използвани при подобни заболявания, но при тях честотата на толеранс (привикване на организма към лекарството и спиране на действието му, в резултат на което пациентът увеличава дозата в непрекъснато надбягване със симптомите) е висока след дълга употреба, а има и риск от пристрастяване. Пасифлората е доказала, че има въздействие, подобно на бензодиазепините, но без да води до тези рискове.

Пасифлората се използва и в помощ на наркоманите за смекчаване на симптомите, съпътстващи абстиненцията. В изследване от 2001 година учените назначават на 65 наркомани лечение в рамките на 14 дни с екстракт от пасифлора плюс клонидин (лекарство, използвано за лечение на симптомите при абстиненция) или клонидин и плацебо. Резултатите от изследването показват, че и двата варианта са еднакво ефикасни в лечението на физическите симптоми на абстиненцията. Обаче, пасифлората плюс клонидин показва значително превъзходство пред използването само на клонидин в справянето с мозъчните симптоми.

И така, защо хората използват пасифлора?

Пасифлората се препоръчва при тревожност, безпокойство, безсъние, като болкоуспокояващо средство, за третиране на симптомите при наркотична абстиненция, невралгия, истерия, епилепсия, болестта на Паркинсон, както и при високо кръвно налягане.

Освен това, пасифлората е силно билково лекарство, защото успокоява напрежението и потрепването в мускулите без да въздейства на дишането или на функцията на мозъка, както правят фармацевтичните седативни средства.

Пасифлора – странични ефекти

Макар че пасифлората обикновено се счита за безопасна, възможни са следните нежелани ефекти:

  • ускорен сърдечен ритъм
  • гадене
  • повръщане
  • сънливост
  • замаяност
  • нарушена когнитивна функция 

Не взимайте пасифлора, ако вече пиете лекарство по рецепта за безпокойство или депресия, защото това води до прекомерна сънливост.

Също така близката разновидност на пасифлората, синя пасифлора, не трябва да се използва, защото няма същото действие.

Безопасна ли е пасифлората? 

Пасифлората може да доведе до вредни последици, ако се използва в комбинация с някои лекарства и вещества, включващи бензодиазепините, антикоагулантите и алкохол.

Освен това, няма достатъчно научни доказателства в потвърждение на безопасността на пасифлората в каквато и да било доза при бременност и кърмене. И понеже растението може да стимулира контракции на матката, то трябва да се избягва по време на бременност.

Ако обмисляте употреба на пасифлора за лечението на конкретни заболявания, непременно първо се консултирайте с личния си лекар или със специалист.

Пасифлора се продава на чай, на таблетки или като течен екстракт. Най-добре е да се консултирате с лекаря си за дозите съобразно причината за използването на пасифлора, както и за възможните й взаимодействия с лекарствата, които вече пиете.

С помощта на лекаря си можете да използвате пасифлора като естествено средство да сте спокойни и добре отпочинали.

Здрави всеки ден

Източници:

http://blog.doctoroz.com/oz-experts/calm-body-and-mind-with-passionflower

http://altmedicine.about.com/od/anxiety/a/passionflower_benefits.htm

http://health.howstuffworks.com/wellness/natural-medicine/herbal-remedies/passionflower-herbal-remedies.htm

Снимка: www.ziarulevenimentul.ro

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *