Инфекция на уринарния тракт? Оригинално решение

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

 Спрете тичането до тоалетната без антибиотици и сок от червени боровинки

diverse_e_coli

Ефектът от проантоциани дините в червените боровинки зависи от дозата. По-високите дози са значително по-ефективни в поддържането на уринарното здраве.

Ново изследване подкрепя теорията, че са необходими поне 36 милиграма проантоцианидини за снижаване на закрепилите се по стените на уринарния тракт бактерии Е.коли. По-ниска доза се оказа по-малко ефикасна.

Обаче, според сайтът NutraIngredients:

„От друга страна, доза по-висока от 72 мг бе дори още по-ефикасна в предпазването от прилепване на бактерии в уринарния тракт, според заключенията, публикувани в списанието BMC Infectious Diseases.”

Коментарите на д-р Меркола:

Инфекциите на уринарния тракт засягат почти половината от всички жени през живота им и са причина за осемдесет милиона посещение при лекар всяка година.

Жените са по-податливи на уринарни инфекции от мъжете, отчасти поради по-късите пикочни канали. Мъжете имат още един фактор в своя полза — инхибитор на бактериалния растеж, инжектиран право в уринарната им система от простатната жлеза.

Може да сте чували, че пиенето на сок от червени боровинки помага в поддържането на здравето на уринарния тракт. Изследванията наистина показват, че сокът от червени боровинки помага посредством поддържането на здравословна флора.

Онова, което много изследвания пропускат да споменат обаче е, че повечето сокове от червени боровинки са заредени със фруктоза, монозахарид (проста захар), която може потенциално да доведе до здравословни проблеми.

И така, на практика вие заменяте доброто уринарно здраве за нестабилна кръвна захар, напрежение в черния дроб и повишени нива на пикочна киселина, които могат да вдигнат кръвното ви налягане, наред с други отрицателни последствия за здравето.

Ето защо, аз не препоръчвам сок от червени боровинки. Пиенето му не е изгоден компромис.

Младоженци, радвайте се!

Но има едно великолепно откритие по отношение на връзката между сока от червени боровинки и уринарния тракт. Активната съставка в сока от червени боровинки, която допринася за полезността му за уринарната система вече е открита и извлечена—и това е D-маноза.

D-манозата се извлича от горските плодове, прасковите, ябълките и от някои други растения. Чистата D-маноза е невероятните 10-50 пъти по-силна от червените боровинки, не е токсична и е напълно безопасна, без НИКАКВИ неблагоприятни ефекти.

Защо да пиете прекалено сладкия сок от червени боровинки, след като можете да взимате активната му съставка вместо това, без нито една увреждаща метаболизма последица?

D-манозата помага при повече от 90 процента от инфекциите на уринарния тракт в рамките на 1 до 2 дни!

Заболяването, евфемистично наричано „цистит през медения месец” вече е предотвратимо—не е необходимо въздържание.

D-манозата: Пример за здравословна захар

D-манозата не е лекарство. Това е естествена захар, много близка до глюкозата, която дори се произвежда в тялото. И което е много важно, тя не причинява метаболитни стресове като фруктозата, защото е по-сходна с глюкозата, която всяка клетка в тялото използва естествено.

Тялото усвоява D-манозата много по-бавно от глюкозата, и D-манозата не се преобразува в гликоген, нито се складира в черния дроб. Само много малки количества D-маноза биват метаболизирани, така че тя не се намесва в регулирането на кръвната захар.

Повечето от D-манозата се филтрира през бъбреците и е насочена към пикочния мехур, а след това бързо бива изхвърлена с урината.

D-манозата подхранва здравословната флора и не засяга „полезните” бактерии. Тя не убива никакви бактерии—тя просто ги прави неспособни да останат в уринарния тракт.

Когато взимате антибиотици за инфекция на уринарния тракт, полезните бактерии биват убити наред с вредните, и заради това можете да развиете вторична, гъбична инфекция и храносмилателни проблеми.

Но как може една естествена захар да се бори с инфекция на уринарния тракт?

Отговорът се основава върху това как бактериите се прикрепват към вътрешността на пикочния мехур.

Лепкаво положение контролира инфекциите на уринарния тракт

Повече от 90 процента от всички инфекции на уринарния тракт са причинени от бактериите Ешерихия коли (E.Coli), които нормално се съдържат в уринарния тракт. Проблемите възникват единствено когато тази обикновена бактерия е в голям брой на места където не трябва да бъде—например, в уринарната система.

Трябва да отбележим, че това не е същата Е.коли, свързвана с епидемиите, причинени от  лошата хигиена в заводите за производство на храни—това е изменен вид, вероятно възникнал от прекомерното ползване на антибиотици в нашата страна (САЩ – бел. пр.).  Тази Е.коли обикновено е нормална част от стомашната флора и обикновено случайно бива пренесена в пикочния мехур поради пропуски в хигиената.

Когато нормалната Е.коли влезе в уринарния тракт и се размножи, човек изпитва обичайните признаци и симптоми при инфекция на уринарния тракт:

 • Парене при уриниране
 • Чести позиви за уриниране
 • Болки ниско в корема или дискомфорт
 • Кръв в урината (понякога, но не винаги)
 • Мътна урина

Може би се чудите защо след като бактериите са в урината, тялото просто не ги изхвърля с нея?

Оказва се, че клетъчните стени на всяка Е.коли са покрити с тънки, подобни по форма на пръстчета, израстъци, наречени фимбрии, които им позволяват да се захващат към вътрешната стена на пикочния мехур и дори да се придвижват нагоре към уретера и бъбреците. Вкопчвайки се в уринарните органи, те не могат просто да бъдат изхвърлени с урината.

Тези малки, пръстоподобни израстъци представляват комплекс от аминокиселина и захар, гликопротеин, наречен лектин, който ги прави лепкави.

Лектинът върху фимбриите на бактериите се свързва с манозата, която се произвежда от клетките и покрива вътрешната лигавица на уринарните органи. Тази маноза позволява на бактериите да се прикрепят към нея – като велкро.

Ленърд и Райт описват какво се случва когато взимате D-маноза:

„Представете си какво би се случило на Е.колите в уринарния тракт, ако тези сладки малки молекули на манозата, за които те жадуват, ги има не само на повърхността на епителните клетки, но и около тях в урината. Е-колите не биха могли да се обърнат без да се блъснат в молекули D-маноза, „които просто се носят в урината”.

Неспособни да устоят на вкусната хапка, в която те изведнъж се оказва, че плуват, те ще се хващат за най-близките молекули маноза и щастливо ще отплуват към порцелановия си залез. Малкото Е.коли, останали прикрепени за молекулите маноза върху клетките тогава стават лесна плячка за белите кръвни телца и за другите вещества на имунната система.”

Изследванията подкрепят терапевтичната стойност на D-манозата

Лекарите, които използват естествени терапии, използват D-маноза още от средата на осемдесетте години на миналия век с голям успех. Лабораторните изследвания сега потвърждават онова, което тези лекари и пациенти им знаят от много години.

Помислете върху следните три изследвания:

 • Плъхове, чиито уринарни трактове са заразени с Е.коли показват значително по-ниски нива на бактерии в урината когато им се дава D-маноза, за разлика от плъховете, които са заразени без да им се дава D-маноза.
 • Инфектирани с Е.коли плъхове, на които дават подобна на манозата субстанция, показват 90 процентно снижаване на прикрепените бактерии в уринарния си тракт.
 • Изследвания с хора показват, че поглъщането на D-маноза значително повишава нивата на манозата в кръвта, което е необходимото нещо за повишаване на нивата на маноза в урината.

Антибиотиците трябва да са ПОСЛЕДНОТО средство, към което прибягвате

Защо, винаги когато е възможно, да избягваме използването на антибиотици за инфекции на уринарния тракт?

Има редица много важни причини:

 1. Антибиотиците се използват прекомерно при хората и техните домашни любимци, както и при животните в селското стопанство, и тази безотговорна прекомерна употреба създава суперустойчиви към антибиотиците бактерии като резистентната на метицилин Staphylococcus aureus или MRSA и резистентната на антибиотици туберкулоза.
 2. Антибиотиците убиват полезните бактерии наред с вредните както вече споменахме, което предразполага тялото към гъбични инфекции, диария и други храносмилателни проблеми.
 3. Много антибиотици имат ужасни странични ефекти и могат да причинят опасни алергични реакции.
 4. Лечението с антибиотици не убива успешно всички бактерии, играещи роля в инфекцията и може всъщност да насърчи много от бактериите да остават в тялото в латентно състояние.
 5. Когато без необходимост се дават антибиотици на децата, това не им позволява да развият собствените си естествени защитни сили докато имунната им система съзрява.
 6. Лекарите често предписват по-нови и много скъпи антибиотици за инфекциите на уринарния тракт, вместо  изпитаните „златни” лекарства и така натоварват джоба ви.

Повечето инфекции на уринарния тракт могат да се излекуват при първото появяване на симптомите или да бъдат изцяло предотвратени като се следват домашните лекове за бъбречни инфекции, описани в настоящата статия.

Понякога, въпреки превантивните мерки може да се развие бъбречна инфекция. Ако подозирате, че имате бъбречна инфекция—особено, ако имате висока температура—може да се наложи да отидете на лекар и да използвате антибиотик, за да не се разпростре инфекцията в бъбреците и да причини много сериозни проблеми.

Как да различим бъбречната инфекция

Инфекциите на уринарния тракт могат да засегнат всяка част от уринарния тракт, но инфекциите на долната част на уринарния тракт са далеч по-често срещани — конкретно, на пикочния мехур (цистит) и уретера (уретрит). От време на време, инфекция на уринарния тракт може да се развие нагоре в бъбреците (нефрит или пиелонефрит), което е по-сериозна инфекция и изисква посещение при личния лекар.

Бъбречните инфекции могат да причинят трайно увреждане на бъбреците и бъбречна недостатъчност, ако не се лекуват незабавно, или могат да преминат в кръвта.

Освен класическите симптоми на инфекция на уринарния тракт, изброени по-горе, симптомите на бъбречна инфекция могат да включват:

 • Висока температура
 • Болки в гърба, странични (в хълбока) или в слабините
 • Болки в стомаха

Ако все пак използвате антибиотик, важно е да пиете силен пробиотик с високо качество, който да замени полезните бактерии, унищожени от антибиотика. Желателно е пробиотика да се пие с възможно най-големи промеждутъци от приемането на антибиотичната доза. Например, ако вземате антибиотик в 8 сутринта и в 8 вечерта, взимайте пробиотик в 2 следобед за снижаване до минимум на въздействието на антибиотика върху него.

Стъпки към поддържане здравето на уринарния тракт

Има някои хигиенни навици за поддържане на здрав уринарен тракт при жените:

 • Пийте много чиста, филтрирана вода всеки ден
 • Уринирайте щом имате нужда; не се стискайте
 • Избърсвайте се отпред назад, за да предотвратите влизането на бактерии в уретера
 • Взимайте душ вместо вана; избягвайте горещите вани /джакузи
 • Дезинфекцирайте гениталиите си преди сношение
 • Избягвайте използването на интимни спрейове, които биха могли да раздразнят уретера
 • Използвайте само бяла неароматизирана тоалетна хартия, за да избегнете потенциални реакции към боята, или още по-добре—биде или душ.

Източник: Mercola.com. D-Mannose: Destroy Urinary Tract Infections Without Antibiotics or Cranberry Juice, 20 April 2011

Снимка: lonetomato808.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *