Този незаменим минерал, магнезият

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

puzzle

Сред 80% от хората ли сте, които пренебрегват особено важната роля на магнезия в изграждането на костите?

Традиционната медицина се фокусира най-вече върху лекарствата с рецепта и калций за лечението на остеопороза и остеопения. За жалост лекарите често пренебрегват други особено важни минерали.

Така че не е изненадващо, че недостигът на магнезий е много често срещан, особено след като е голямо предизвикателство човек да си набавя достатъчни количества от това хранително вещество от храната.

Значението на магнезия

Всичките основни хранителни вещества, които включват минералите и витамините са особено важни за здравите и силни кости, но магнезият заслужава да бъде споменат специално, защото той действа в синергия с калция. Ето как действа той.

Клетки в щитовидната жлеза произвеждат калцитонин, докато паращитовидната жлеза произвежда PTH (паращитовиден хормон). Калцитонинът стимулира усвояването на калция в костите, докато PTH изхвърля калция от костите и го отлага в другите тъкани. Тези два хормона трябва да са в баланс, за оптималното усвояване на калция. Ролята на магнезия е жизнено важна в това балансиращо хормоните действие – той стимулира производството на калцитонин и потиска секретирането на PTH.

Както разбирате, недостигът на магнезий осуетява този процес, подготвяйки почвата за загубата на костна маса и за натрупването на калций в меките тъкани.

Магнезият е нужен за правилното функциониране на много важни процеси

Ензимна дейност Магнезият участва в стотици биохимически реакции, които се изпълняват от ензими. Той регулира нивата на ензимите и им позволява да функционират – особено важна роля, защото ензимите действат в основата на най-важните функции на тялото (като например, храносмилането).

ДНК и РНК – създаването на тези градивни елементи зависи от магнезия.

Производството на антиоксиданти се нуждае от магнезий.

Релаксацията на мускулите просто не може да се случи без магнезий, защото този минерал действа пряко върху мембраните на мускулните клетки като се свързва с рецепторните точки на калция. Калцият кара мускулите да се свиват, така че вкарването на магнезий в калциевите рецептори спира калция да не казва на мускулите да се свиват, и по този начин насърчава отпускането на мускулите.

Правилната функция на нервите също зависи от магнезия. Магнезиевият йон има положителен заряд, докато мастните киселини, които изграждат обвивката около нервните влакна са отрицателно заредени. Положително плюс отрицателно е равно на електрически заряд, което е нещото, от което нервите се нуждаят, за да функционират.

Магнезият също така сваля кръвното налягане, както доказва южнокорейско изследване от 2009 г. Интересното е, че в края на 12-седмичното изследване, кръвното налягане на 155-та участници не изглежда да е повлияно от оралното приемане на хранителните добавки с магнезий. Когато изследователите се задълбочават, обаче, те откриват, че магнезият не е снижил кръвното единствено на онези участници, чието кръвно налягане вече било ниско. Но при участниците с високо кръвно налягане, то действително било свалено след вземането на хранителни добавки с магнезий.

Кръвното налягане и костите

Също както важността на магнезия се пренебрегва, така се пренебрегва и важността на кръвното налягане за здравето на костите. Нормалното кръвно налягане е особено важно за регулирането и премахването на токсините от тялото. Ако кръвното ви налягане остане високо, малките кръвоносни съдове в бъбреците могат да бъдат увредени, а бъбреците (наред с черния дроб) са основните премахващи токсините органи в тялото.

Ако редовно четете статиите ми, вие вече знаете защо окисляващите токсини всяват смут в костите, но си струва да го повторим. Една от основните функции на бъбреците е да поддържа pH на тялото в баланс. Бъбреците играят допълнителна роля за здравето на костите като произвеждат хормони, които стимулират костния мозък и поддържат нивата на калция.

Естествено регулиране на кръвното налягане

Добрата новина е че има безлекарствени начини за регулиране на високото кръвно налягане. Ето някои от тях:

  • Вземайте хранителни добавки с магнезий (хелатирани за максимално усвояване) препоръчителната дневна доза е 320 мг за жени и 400 мг за мъже. Това трябва да е минимума и не забравяйте, че идеалното съотношение между калций и магнезий е 2:1.
    • Редовно правете физически упражнения.
    • Хранете се с полезни за костите алкализиращи ги храни.
    • Избягвайте захарта.

Но понякога начинът на живот и промените в храната не са достатъчни за регулирането на кръвното налягане. Тогава ортодоксалната медицина разчита на лекарства ненужно  и предписва например бета-блокери до живот, което е просто ненужно. Има други възможности, които не включват риска от лекарствата с рецепта. (Очаквайте статия по въпроса скоро.)

До следващия път,

Вивиан Голдсмит

Източник: Osteoporosis Nutrition, Are You Among the 80% Who Ignore This Crucial Bone Building Mineral?

Снимка: www.administradores.org.br

Прочетете още за магнезия:

Магнезият, полезен срещу мигрена

Чудото, наречено магнезий

Важно

Преди да решите да се самолекувате се консултирайте с личния си лекар, тъй като той най-добре познава състоянието ви и ще прецени целесъобразността от приемането на каквито и да било вещества от ваша страна.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *