Децата се нуждаят от микроби – не от антибиотици – за да развият имунитет

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Когато се приберете от работа, мола, лекарския кабинет или преди да започнете да се храните, какво правите обикновено? Ако казвате, че си миете ръцете, значи мислим еднакво. Не ни разбирайте погрешно – този хигиенен навик много от нас от ранно детство сме научили, че е важен.

Обаче, в западния свят много хора сякаш започват да се страхуват от всякакви и дори от всички видове бактерии. Това ударение върху хипер хигиената би могло всъщност да е повече вредно, отколкото полезно. Особено за децата ни.

Натурална смес бързо унищожава мухите, хлебарките и комарите в дома ви!

Защо мърсотията е полезна за децата (и за възрастните)

Живеем в свят на модерна хигиена и хигиенизиране, който „убива 99.9% от всички бактерии” е златен стандарт за чистота. Несъмнено напредналите хигиенни технологии исторически са снижили честотата на заболяванията и на други здравословни проблеми. Но нарастващи по обем изследвания показват, че тази необуздана мания с убиването на всичко мръсно може да увреди и отслаби имунната ни система.

От момента, в който се родят, бебетата непрестанно слагат неща в устата си. Те изпитват необходимостта да тикат в устата си всичко, което попада в малките им ръчички. Правят го по инстинкт. Всъщност това е начинът, по който те изучават света като в процеса укрепват имунната си система.

Мърсотията предпазва децата от алергии

Тук трябва непременно да попитаме: Могат ли децата да растат здрави в прекалено чиста среда?

Дезинфектанти за ръце, антибактериални сапуни, дезинфектиращи кърпички… Каквото се сетите, вероятно е в чантите на родителите или върху кожата на децата им. Проблемът? Макар че тези почистващи и дезинфектиращи продукти ефикасно убиват бактериите, те унищожават и полезните бактерии, онези, които помагат за подсилването на здравословните стомашно-чревни бактерии, необходими за цялостното здраве.

В изследвания на „Хигиенната хипотеза”, както съобщава вестник New York Times, „изследователите правят заключението, че организмите като милионите бактерии, вируси и особено червеите, които влизат в тялото, наред с „мърсотията” стимулират развитието на здравата имунна система”.

Множеството причини да спрем да използваме микровълнова фурна ВЕДНАГА!

Микробиологът и професор в Университета на Калгари Мари-Клер Ариета изследва хигиенната хипотеза в своята нова книга „Оставете ги да ядат пръст: Спасяване на децата ни от прекалено дезинфекциран свят”. Както съобщава вестник The Star:

„Хигиенната хипотеза се опитва да обясни защо алергиите, както и затлъстяването и възпалителното заболяване на червата, та дори и аутизма, са все заболявания с нарастващ брой. И това не се обяснява единствено с гените. Нашите гени просто не се променят толкова бързо.

Изследванията непрестанно показват, че именно тези промени при излагането на микроби в началото на живота причиняват повишаването на тези заболявания. Излагането на микроби рано в живота, което е необходимо за нашата имунна система , за да е тя тренирана както следва и след време да може да избягва развитието на тези заболявания”.

9 лесни начина да подобрим здравето на детето си

Микробите – не антибиотиците – развиват имунитета на децата

Освен че Мари-Клер Ариета е микробиолог, който изучава човешкия микробиом, тя е първо на първо майка. Това е водещата сила зад новата й книга: да предаде на родителите и на болногледачите потенциално, спасяващо живота послания.

Има ясна връзка между имунната система на децата и микробите, на които те са изложени. В интервю за книгата си Ариета пояснява, че когато се родят бебетата, тяхната имунна система не е развита напълно и изпитват липса на микробите, които са необходими за преборването на инфекциите. Но с помощта на здравословно излагане  на микробите на детските площадки и на пръст в градината, бебетата успяват да развият по-силна имунна система.

Учете децата си че имат достатъчно

„Не става дума единствено за наличието на тези микроби, но и за онова, което те произвеждат. Те произвеждат молекули и субстанции, които пряко взаимодействат с клетките в лигавицата на стомаха и червата ни, но и с имунните клетки, които са от другата страна на лигавицата в стомаха и червата ни. Те буквално ги обучават.

Единствено при среща с тези микробни субстанции, имунните клетки получават информацията да правя каквото се изисква от тях. Тогава тези клетки в стомаха и червата ни имат способността да се транспортират до друга част от тялото и да се тренират още”.

Липсата на „трениране на клетките”, наред с хипер-хигиенизираните среди може да доведе до различни хронични заболявания. И така, какво могат родителите и болногледачите да започнат или да спрат да правят, за да помогнат за формирането на силни микробиоми и за предпазване от здравословни проблеми като астма, затлъстяване и други?

Как сами разболяваме децата си

4 съвета на Мари-Клер Ариета за развиването на здрава имунна система в децата

1) Живейте в среда, която е по-малко чиста

Не казваме, че домът ви трябва да се превърне в кочина, просто, не се чувствайте така все едно трябва всяка повърхност в него да е почистена от бактериите. Множество изследвания доказват, че децата на село, отглеждани в натурална среда са всъщност защитени от астма. Очевидно, вие не можете да промените живота си напълно и да се преместите в провинцията от града. Обаче, притежаването на домашни любимци, като куче или котка, може да предложи същите ползи за здравето.

2) Не почиствайте всичко, което бебето ви тика в устата си

В зависимост от това как почиствате биберона на бебето си, вие може да повишавате риска му от някои заболявания. Изследване откри, че когато родителите „почистват” биберона като го смучат (вместо да го мият или дезинфектират), техните деца е по-малко вероятно да се разболеят от астма, екзема и прекомерна чувствителност.

Направете си сами здравословни желирани бонбонки

3) Мийте си ръцете, но само когато това е най-наложително

Това май е очевидно. Според Ариета, единственото време, когато трябва задължително да мием ръцете си, за да се предпазваме ефективно от прихващането на заболяване е „преди хранене и след като ходим в тоалетната. По всяко друго време то не е необходимо”.

4) Ако детето ви си играе в пръста, оставете го до го прави

Колкото и трудно да се струва на някои родители или баби и дядовци оставянето на децата да играят в пръста и да се цапат, това е едно от най-полезните неща, които можете да правите. Не става дума за онова, което те могат да пипнат от пръста, а за онова, което те не могат да си набавят– а това е здрава имунна система.

Балансът е ключов що се отнася до отглеждането на силни, борещи инфекциите деца. И докато има неща, които можете да започнете да правите, едно нещо, което определено трябва да спрете да правите е да хвалите хипер-хигиенизираните среди.

Прочетете още:

Укрепване на имунитета на децата с народни лекове 1

Укрепване на имунитета на децата с народни лекове 2

Естествени лекове за 7 често пипвани в училище болести

Най-полезните 10 суперхрани за отглеждане на деца

Денят в който спрях да казвам „Побързай”

Източник:

https://theheartysoul.com/why-children-need-microbes/
Снимка: Aleavia

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *