Сенолитиците, нов клас лекарства, забавят стареенето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

senilytixa-anti_aging_4

Как старостта може скоро да изглежда по много по-различен начин

Старостта, загубата на способността на клетката да се дели и да расте, е фундаментален процес на възрастта, считан че допринася за хроничните заболявания и за свързваната с възрастта дисфункционалност на организма. А какво ще кажете, ако можете да спрете този процес? Наскоро публикувано изследване предлага доказателства от експерименти с животни, за това че сенолитиците — нов клас лекарства, които селективно убиват старите клетки — могат драматични да забавят процеса на стареене и да удължават здравето по време на живота.

„С времето може дори да стане възможно забавянето, предпазването от, облекчаването или дори спирането на множество хронични заболявания и недъзи като група, а не само поотделно и изолирано”, заяви д-р Джеймс Къркланд, старши автор на новото изследване, в съобщение за пресата от март 2015 г.

Много хронични заболявания имат един общ рисков фактор: стареенето. Но, добре известно е че ежедневният процес на стареене се ускорява с натрупването на стари клетки. В експерименти, в които учените убиват клетките на старостта в мишки, краткото време, в което гризачите живеят незасегнати от заболявания (продължителност на здравето) се удължава и подобрява. Не е ли съвсем естествено да се запитаме дали същото не може да се окаже вярно и за хората?

Преди това да може да се изследва, какво ще кажете, ако екип учени, работещи в клиника Мейо, в Научноизследователския институт Скрипс и в други институции, първо изследваха как да идентифицираме и да се целим в клетките на старостта без да увреждаме всички останали здрави клетки. По-конкретно, те се концентрираха върху причините, поради които клетките на старостта се съпротивляват на смърт, причинена от стрес и увреждане. В края на краищата, тези клетки са увредени и функцията им е неизправна, и изглежда напълно естествено, че те бързо биха умрели първи.

Онова, което разкри екипът обаче бе, че клетките на старостта имат по-силно изразени про-оцеляващи механизми и точно като раковите клетки тези подсилени механизми помагат на клетките да устояват на програмираната смърт (апоптозата).

След като правят това откритие, учените от екипа работят в обратна посока и изследват наличните съединения, за да видят дали някои от тях не влияят на силното присъствие на про-оцеляващи механизми в клетките. Те откриват редица вероятни заподозрени, но след тестове и анализ ограничават полето до две съединения: лекарството за рак дасатиниб (Sprycel) и кверцетина, естествено хранително вещество, което действа като антихистамин и противовъзпалително.

В клетъчни култури, тези съединения селективно убиват старите клетки. Всяко има различни силни страни, така че екипът изпробва коктейл от двете и това се оказа най-ефективно като цяло. След това, изследователите провеждат тестове, за да видят как тези лекарства биха могли да влияят на здравето на стареещите мишки.

Забележителното е че в изследването дасатинибът и кверцетинът намаляват остеопорозата и слабостта, подобряват сърдечносъдовата функция, както и издръжливост и увеличават продължителността на живот на мишките. В рамките на пет дни на единична доза от тези лекарства, сърдечносъдовата функция била подобрена при най-възрастните мишки. Една доза от лекарството-коктейл довела до подобрена способност за физически упражнения — измерена чрез тичането на мишките по миниатюрни бягащи пътеки — като положителните ефекти траели седем месеца или по-дълго. Когато лекарствата били давани периодично, мишките показвали забавяне на свързаните със стареенето симптоми, на дегенерирането на гръбначния стълб и на остеопорозата.

Очевидно е че са необходими още изследвания преди хората да получат възможността да изпробват тези лекарства, за да извлекат противодействащи на стареенето ползи от тях, както е ясно и че и двете съединения имат странични ефекти. Обаче, това не спира винаги изпълнените с надежда учени.

„Преимуществото на единичните дози или на периодичните кратки лечения е в това, че много от тези странични ефекти вероятно ще са по-рядко срещани, отколкото ако съединенията се дават непрекъснато в продължение на дълги периоди”, пишат учените в публикуваното си изследване, „но това трябва да се изследва”.

Изследвайте, изследвайте… стареещите хора разчитат на вас.

Сюзан Скати

 

Източник:

http://www.medicaldaily.com/why-old-age-may-soon-look-very-different-senolytics-new-class-drugs-slows-aging-325268

Снимка: www.zdravie.sk

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *