Вижте как тази хранителна добавка може да е полезна за здравето ви

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Псилиум (хуск) са вид фибри, които често се използват като ненатрапчиво набъбващо в стомаха слабително средство.

Като разтворими фибри, псилиумът успява да премине през храносмилателната система без да бъде напълно разграден или усвоен.

Вместо това, тези фибри абсорбират водата и се превръщат в лепливо съединение, което е полезно при запек, диария, високи кръвна захар, кръвно налягане и холестерол, както и за отслабване.

В настоящата статия ви посочваме всичко, което трябва да знаете за псилиума, включително 7 начина, по които той благоприятства здравето ви.

Какво е псилиум?

Псилиум са разтворими фибри, извлечени от семената на растението Plantago ovata, билка, която основно се отглежда в Индия.

Той се използва като хранителна добавка и обикновено е под формата на люспи, гранули, капсули или на прах. Обаче, можете да си го набавяте и в подсилени зърнени закуски, както и в печива.

Глюкоманан: супер фибрите, които контролират апетита и кръвната ви захар!

Псилиумът на люспи (хуск) е основната активна съставка в метамуцила, хранителната добавка с фибри, често използвана за облекчаване на запек.

Поради идеалното му разтваряне във вода, псилиумът абсорбира водата и набъбва, като се превръща в лепливо съединение, което устоява на храносмилането в тънките черва.

Резистентността му на храносмилане му позволява да регулира високите нива на холестерола, триглицеридите и кръвната захар. Той също така спомага контролирането на теглото, както и облекчава диария и запек.

Освен това, за разлика от други мощни източници на фибри, псилиумът се понася добре от организма.

9 начина за повишаване на фибрите в храната

Ползи

Псилиумът се продава в различни форми и предоставя много ползи за здравето.

1. Псилиумът (хуск) облекчава запека

Псилиума се използва като набъбващо слабително средство. Той действа като увеличава размера на изпражненията като по този начин помага за облекчаването на запека.

Първоначално той действа като се свързва с частично разградената храна, която преминава от стомаха в тънките черва.

Той след това помага за усвояването на водата, което увеличава размера и влажността на изпражненията. Крайният резултат са по-големите и по-лесно преминаващи през червата изпражнения.

Изследване откри, че псилиумът има по-голям ефект от пшеничните трици върху влажността, общото тегло и текстурата на изпражненията.

Друго изследване показа, че приемът на 5.1 грама по два пъти на ден в продължение на две седмици значително повишава водното съдържание и тежестта на изпражненията, както и общия брой на изхожданията при 170 души с хроничен запек.

Поради тези причини приемът на хранителната добавка псилиум спомага редовните изхождания.

Извод: Псилиумът е познат като набъбващо слабително средство, което спомага облекчаването на запека и води до редовни изхождания.

Чудодеен сок: Свалете три килограма за по-малко от пет дни!

2. Псилиумът помага за лечението на диария

Псилиумът е доказал, че облекчава диарията.

Той прави това като действа като усвояващо водата средство, което повишава плътността на изпражненията и забавя преминаването им през дебелото черво.

Изследване показа как хускът значително снижава диарията при 30 пациенти с рак, подложени на лъчетерапия.

В друго изследване дават на осем души с причинена от лактулоза диария по 3.5 грама, три пъти на ден. Посредством това било удължено времето на изпразване на стомаха от 69 на 87 минути, което означава по-малко изхождания.

Ето защо, псилиумът може, както да препятства запека, така и да намалява диарията, като ефективно помага за нормализирането на изхожданията при наличието на такива проблеми.

Извод: Псилиумът помага в лечението на диария като увеличава размера на изпражненията и забавя преминаването им през чревния тракт.

Премахнете сезонните алергии с по-здравословна чревна флора!

3. Псилиумът снижава нивата на кръвната захар

Приемът на фибри доказано контролира гликемичния отговор към храната и снижава нивата на инсулина и кръвната захар. Това се отнася особено за водно разтворимите фибри като псилиум.

Всъщност псилиумът действа по-добре от други фибри като например триците. Това е така, защото съдържащите се в него формиращи гел фибри забавят разграждането на храната, а това помага за регулирането на нивата на кръвната захар.

В изследване давали на 56 мъже с диабет по 5.1 грама псилиум по два пъти на ден в продължение на осем седмици. Така снижили дневните нива на кръвната им захар с 11%.

В друго изследване с участници с диабет тип 2, по-високата дневна доза (по пет грама консумирани по три пъти на ден) в продължение на шест седмици довела до 29% снижаване на нивата на кръвната захар още през първите две седмици.

Тъй като псилиумът има способността да забавя храносмилането на храната, препоръчва се той да се приема с храна, а не самостоятелно, за да има по-голям ефект върху нивата на кръвната ви захар.

Изглежда дневна доза от поне 10.2 грама може да стимулира по-ниски нива на кръвната захар.

Извод: Псилиумът има способността да забавя разграждането на храната, което спомага регулирането на нивата на кръвната захар. Дневна доза от 10.2 грама, погълнати с храната изглежда има значително въздействие върху нивата на кръвната захар.

Лактозна непоносимост: 60% от хората не усвояват прясното мляко, до какво води това?

4. Псилиумът усилва усещането за ситост и спомага отслабването

Фибрите като псилиум, които образуват лепливи съединения помагат за контролирането на апетита и спомагат отслабването.

В изследване, 12те здрави участника консумирали по 10.8 грама псилиум непосредствено преди хранене.

Така стомахът на всеки от тях се изпразвал със значително закъснение едва след третия час след храненето и те усещали по-дълго ситост шест часа след съответното хранене.

Друго изследване се занимава с въздействието на две дози от по 20 грама при 17 здрави участника. Едната доза те консумирали три часа преди хранене, докато втората приемали незабавано преди хранене.

Резултатите показват повишено усещане за ситост един час след храненето и снижен общ прием на мазнини през деня, в сравнение с приемалите плацебо участници.

Обаче, изследванията, които се занимават с пряката връзка между псилиума и отслабването изглежда показват смесени резултати.

Изследване откри, че 16 седмици на диета с ограничени калории в комбинация с по три грама псилиум по два или три пъти на ден води до свалянето на средно 4.5 кг и на 4.6 кг, респективно.

Освен това, друго изследване показва, че приемът само на псилиум, както и съчетаването му с богата на фибри диета води до значително снижаване на теглото, индекса на телесната маса и процента на тлъстини в тялото.

В контраст, има други изследвания не посочват значителни последствия за сваляне на телесното тегло от приема на псилиум.

Извод: Псилиумът подсилва контрола на апетита като забавя изпразването на стомаха и снижава апетита. Снижените апетит и прием на калории водят до стимулиране на отслабването.

Убий апетита с този вид фибри

5. Псилиумът също така снижава нивата на холестерола

Псилиумът има способността да се свързва с мастните и жлъчни киселини, което спомага изхвърлянето на същите от тялото.

В процеса на заменянето на тези изхвърлени жлъчни киселини, черният дроб използва холестерол, за да произвежда още от тях. В резултат на това нивата на холестерола в кръвта се снижават.

Изследване съобщи за повишен синтез на жлъчната киселина и за снижен вреден (LDL) холестерол при 20 души, на които давали по 15 грама псилиум на ден в продължение на 40 дни.

В друго изследване на 47 здрави участници давали по 6 грама псилиум всеки ден в продължение на шест седмици, вследствие на което те снижили вредния си (LDL) холестерол с 6%.

Освен това, псилиумът може да помогне за повишаването на нивата на полезния (HDL) холестерол.

Например, приемът на по 5.1 грама псилиум по два пъти на ден в продължение на осем седмици довело до снижаването на общия и на вредния (LDL) холестерол, както и до повишаване на нивата на полезния (HDL) холестерол при 49 пациенти с диабет тип 2.

Накрая ще споменем за изследване, в което давали на 125 пациенти с диабет тип 2 по 5 грама псилиум три пъти на ден в продължение на шест седмици. Участниците изпитали повишения на полезния си (HDL) холестерол с до 45.7%.

Интересно е да споменем също така преглед на 21 изследвания, който посочва, че снижаванията на общия и на вредния (LDL) холестерол зависят от дозата. Това означава, че по-добри резултати се наблюдават при прием на 20.4 грама псилиум на ден, отколкото при прием на 3 грама на ден.

Извод: Псилиумът сваля нивата на общия холестерол като насърчава премахването на жлъчните киселини от тялото. Доказано е, че той значително снижава вредния (LDL) холестерол и повишава полезния (HDL) холестерол.

Забранената храна, която парира рака

6. Псилиумът е полезен за сърцето

Добавянето на водно разтворими фибри като псилиум в храната може да снижи триглицеридите в кръвта, кръвното налягане и риска от атеросклероза.

Изследване потвърди, че 5 грама псилиум, приемани по три пъти на ден в продължение на шест седмици снижават триглицеридите с 26% в сравнение с плацебото.

Освен това, при 40 пациенти с диабет тип 2 нивата на триглицеридите били значително снижени след два месеца на прием на псилиум фибри.

Нещо повече, храна, в която се добавят по 12 грама допълнителни фибри от псилиум снижава систоличното кръвно налягане с 5.9 mmHg при 36 души с високо кръвно налягане.

И накрая, друго изследване на хора със затлъстяване показа, че дневната доза от 7 грама в продължение на 12 седмици води до седем процентно снижаване на кръвното налягане през първите шест седмици от лечението.

Извод: Редовният прием на псилиум фибри се свързва със снижено кръвно налягане, снижени нива на триглицеридите, и снижен риск от атеросклероза.

* Което идва да покаже, че може би псилиумът не е подходящ за хора с ниско кръвно налягане и ниски стойности на триглицеридите. Непременно се консултирайте със своя лекар преди да започнете прием на хуск, който да определи и подходящите за вас дози.

Изненадващите ползи за здравето на древната билка сминдух

7. Псилиумът има пребиотично действие

Пребиотиците са несмилаеми съединения, които хранят чревните бактерии и им помагат да увеличават броя си. Псилиума се счита, че има пребиотично действие.

Макар че псилиумът е донякъде резистентен на ферментация, малка част от псилиум фибрите могат да ферментират, благодарение на чревните бактерии. Тази ферментация може да доведе до производството на късоверижни мастни киселини (SCFA), които традиционно се свързват с ползи за здравето.

Изследване показа, че по 10 грама два пъти на ден за 12 месеца повишава производството на  SCFA бутират.

Също така, тъй като те ферментират по-бавно от другите фибри, псилиум фибрите не повишават газовете и не водят до храносмилателен дискомфорт.

Всъщност приемът на псилиум за четири месеца спомага снижаването на храносмилателни симптоми с 69% при пациенти с улцерозен колит.

Нещо повече, комбинация от псилиум и пробиотици изглежда е особено ефикасна в  лечението на улцерозен колит и болестта на Крон.

Извод: Псилиумът се счита че съдържа пребиотични фибри. Той може да подсили производството на късоверижните мастни киселини и да снижи храносмилателния дискомфорт при пациенти с улцерозен колит и болест на Крон.

Пробиотици и пребиотици: Каква е разликата?

Безопасност

Псилиума е добре понасян от повечето хора.

Дози от по 5-10 грама, приемани по три пъти на ден не се свързват със сериозни странични ефекти. Обаче, възможно е да изпитате крампи, газове или подуване на корема.

Също така, псилиумът може да забави усвояването на определени лекарства. Следователно, не се препоръчва той да се приема с каквито и да било лекарства.

Макар и рядко, могат да се проявят някои алергични реакции като обриви, сърбеж или затруднено дишане от поглъщането или докосването на псилиум.

Извод: Псилиумът изглежда няма много странични ефекти и е добре толериран. Обаче, могат да настъпят някои алергични реакции при хората, чувствителни към фибри.

Фибрите са едно от най-мощните оръжия, с които разполагаме за да сме здрави

Дозиране

Псилиум може да се приема в дози от 5-10 грама с храната поне веднъж на ден.

Обаче, що се отнася до фибрите, по-голямото количество не винаги е по-полезно. Ползите, документирани в повечето научни изследвания се свързват с прием на 3-20.4 грама на ден, като приемът на по-големи количества може да причини храносмилателни проблеми.

Важно е псилиума да се приема с вода и след това да се пие вода редовно през целия ден.

Като набъбващо слабително средство 5 грама с чаша вода по три пъти на ден често се препоръчва като отправна точка. Това количество може постепенно да се повишава според поносимостта.

Зависи от продукта колко грама се събират в мерителната лъжичка или в една чаена/супена лъжица, но често една супена лъжица се препоръчва като мерителна доза за псилиум хуск.

Все пак, най-добре е да следвате указаните дози на опаковката на съответния продукт.

Извод: Препоръчва се започването на приема на хранителната добавка псилиум хуск с 5-грамови дози по три пъти на ден. Непременно следвайте инструкциите за дозите.

Обобщение

Псилиумът е често употребявано слабително средство. Обаче, той също така облекчава диария и помага за снижаването на нивата на триглицеридите, холестерола, кръвната захар, както и високото кръвно налягане.

Псилиум хуск е хранителната добавка с фибри, която може да включвате в хранителния си режим и да я консумирате редовно като част от здравословния си начин на хранене.

Но имайте предвид, че приемът на псилиум препятства, дори направо спира действието на лекарствата, които пиете. Така че не се самолекувайте. Консултирайте се с лекар преди да предприемете прием на каквото и да било хранително вещество.

Прочетете още:

Искате да живеете по-дълго? Яжте повече богати на фибри храни

Храната с повече фибри може просто да е панацея

Фибрите предпазват и от рак на гърдата

Лекари наричат остеопорозата скорбут на костите – необходим ви е витамин С, а не калций

Не бъдете жертва на тази храносмилателна „измама”!

Странен трик „отмива” деменцията от мозъка

Преборете мускулната треска лесно, 7 начина

Източник:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318707.php

Снимка: leaf.tv

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *