Витамин К2: Мощното хранително вещество, което липсва в храната ви

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Витамин K2: не много хора знаят много за него. Но той може да се окаже един от скритите витамини, които могат в голяма степен да подобрят цялостното в здраве.

Най-значимата полза може да е снижен риск от развиване на рак на простатата. Този пренебрегван витамин също така помага за защита от атеросклероза.

Но въпреки тези ползи за здравето, витамин K2 все още си остава доста неизвестен. Всъщност много хора едва ли знаят каквото и да било за витамин K1, да не говорим за K2.

Обща заблуда за витамин K2 е, че той играе същите роли като витамин K1. Истината е, че ролите на двата витамина няма как да са по-различни.

Като начало, витамин K1 се използва най-вече от черния дроб, докато витамин K2 се използва от други части на тялото.

Атеросклерозата древна като човека

Цитат: Витамин K2 е много важен за здравето на костите като работи синергично с калция.

Цитат: Ниските нива на витамин K2 може дори да навредят на регулирането на калция. Докато случаят с витамин K1 не е такъв.

Всъщност два от най-често срещаните здравословни проблеми, които ни тормозят — остеопорозата и атеросклероза — могат да бъдат влошени от неполучаването на достатъчно витамин K2. Изследователите откриват, че костният морфогенетичен протеин-2 също така помага на този витамин да играе роля при формирането на костите. Интересното е, че този протеин зависи от витамин К. Обикновено хората с ниски нива на калций в костите страдат от прекомерно калциране на артериите. Това не е добра новина за здравето.

Голямата картина на здравето, палео диета

Но що се отнася до палео диетата, може би най-интересното е, че са ни необходими добри количества от предварително формиран витамин K2 в храната, за да си набавим (и да поддържаме) най-високи нива на здраве. Този витамин K2 след това се използва за отвеждането на калция на правилните места (като зъбите) и препятства неговото втвърдяване в артериите ни. Макар че повечето хора обичайно си набавят достатъчно витамин K1 с храната, повечето не си набавят достатъчно витамин K2.

Храни с витамин K2

  • Карантия
  • Жълтъци
  • Млечни продукти

Що се отнася до консумирането на този жизнено важен витамин, карантията, жълтъците и млечните продукти са най-добрите ви възможности за набавянето му в организма. Хората, които следват по-стриктно палео диетата биха искали да избягват млечни продукти, което означава, че ще ви се наложи да ядете много жълтъци и карантия.

Витамин K1, от друга страна, се съдържа в зелените листни зеленчуци. Като и при много други витамини и минерали, препоръчителният прием на витамин К е много по-нисък от необходимият, ако се стремите към оптимално артериално и костно здраве.

Домашно приготвена реминерализираща и избелваща паста за зъби, рецепта

Какво казва науката?

За жалост както понякога се случва в научната общност, повечето изследвания са насочени към изучаването на витамин K1. Това е така въпреки факта, че витамин K2 е много по-жизнената част в минерализацията на костите, която се случва при човешките остеобласти (изграждащите костите клетки) в човешкото тяло.

Цитат: Традиционната западна диета обикновено е с ниско съдържание на витамин K2. Цитат:  Обаче, това не е така при някои чуждестванни култури, като начина на хранене в Япония.

Направете калция в тялото си полезен като наред с витамин D пиете и витамин К2

Вземане на хранителни добавки с витамин K2

След като витамин K2 е с ниско съдържание в повечето храни, изглежда разумно да взимаме хранителни добавки с него. Ако случаят е такъв, непременно говорете първо със своя лекар и намерете хранителна добавка, предлагаща около 1000 мкг/ден. Помнете, известно количество на витамин K2 в тялото е по-добрият вариант от липсата на витамин K2 в него.

От колко витамин K2 се нуждая?

Изследване откри статистически значима обратна корелация между честотата на бедрените фрактури и консумацията на витамин K2 consumption. Това означава, че консумирането на повече витамин K2 вероятно ще доведе до снижен риск от фрактури на костите.

Няма определен лимит за консумация на витамин K2, но повишаването на консумацията на яйца, карантия и млечни продукти от хранени на паша животни (ако тялото ви ги понася), или вземането на хранителна добавка ще ви помогнат да подобрите количеството на витамин K2 в тялото ви. Изследвания показват, че по-високият прием на витамин K2 се свързва със снижен риск от атеросклероза.

Петъчната петица: Пет причини да се храним в Палео стил

Витамин K2 и атеросклерозата

Начините на хранене в незападните страни са с високо съдържание на това хранително вещество, докато в западните страни храната е с безумно ниско съдържание на витамин К2. Витамин K2 активира свойствата на свързване с калция на протеините и без него можем да обобщим точно колко много неща впоследствие ще се объркат със здравето ни. Помнете, част от онова, което прави витамин K2 толкова важен е, че той помага за разпределението на местата, в които калция отива в тялото ви.

Тази му роля е изключително важна с това, че препятства появата на атеросклероза, под формата на натрупване на калций в артериите около сърцето, което е голям рисков фактор за заболяването. По-високият прием на витамин K2 доказано снижава този риск с цели 50 процента.

Войната в тялото, заглушете рака и атеросклерозата с ябълки и чай!

Витамин K2 и зъбите

Някои изследвания показват, че по-високият прием на витамин K2 може дори да помогне за здравето на зъбите. Как става това? Основният регулиращ протеин при здравето на зъбите е остеокалцинът. Случайно този протеин е също така много важен за костния метаболизъм и — познахте — той се активира от витамин K2.

Следователно, остеокалцинът своевременно задейства механизъм, който помага за започването на растежа на нов дентин. Какво е дентин? Това е калцираната тъкан, която е под емайла на зъбите ви. Витамин K2 много помага в целия този процес.

Избягвай запушването на артериите с правилния вид калций

Витамин K2 и рака

Вероятно дори по-важна от ролята му за зъбното здраве е потенциалната роля на витамин K2 да помага при рак. Макар че доказателствата са далеч от категорични все още, има изследвания, които показват, че витамин K2 може да помогне при рак на черния дроб, както и при рак на простатата.

След като едно от най-важните изследвания на К2/рак на простатата имат средно проследяващ период от 8 години, дългосрочните ползи от витамин K2 изглежда са доста добре доказани. Обаче, необходимо е провеждането на още много изследвания.

Ясно е, че приема на хранителни добавки с витамин K2, или незабавното включване на повече от него в обичайната ви диета, ще помогнат на цялостното ви здраве. Ако все още не сте, то започнете да включвате жълтъци и карантия ежедневно в нея още сега. Тези две храни са основни и в палео диетата, като и двете са много питателни.

Забравен витамин предотвратява рака

Изводът

Ползите от приема на витамин K2 не зависят от здравето ви, теглото ви, това колко тренирате във фитнеса, нито от възрастта ви. Той е един от редките витамини, които са полезни за всички. Можете да взимате витамин K2 под формата на хранителна добавка или вместо това можете да се фокусирате върху яденето на карантия, млечни продукти от хранени на паша животни и жълтъци. Но без значение какво изберете да правите, непременно започнете да включвате повече витамин K2 е живота си — костите, сърцето, простатата и черният ви дроб ще ви благодарят!

Очаквайте скоро още полезна информация за важния за здравето витамин К2.

Прочетете още:

Направете калция в тялото си полезен като наред с витамин D пиете и витамин К2

Витамин К за „здрави като стомана” кости & напълно чисти артерии

Незаменимият за здравето витамин К

Витамин К предпазва от сърдечни болести, рак и стареене

Лекар съветва кои витамини и минерали ни помагат при отказването на цигарите

Излекувай успешно стомашната си язва с тези витамини

Лекари наричат остеопорозата скорбут на костите – необходим ви е витамин С, а не калций

Витамин D повишава оцеляването от рак с цели 36% (и НАМАЛЯВА риска!)

Източник:

https://blog.paleohacks.com/vitamin-k2/

Снимка: Stay on the Health Track

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *