Витамин С предпазва от инсулт

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Много сме писали за ползите за здравето, предоставяни от витамин С. Нека отново споменем някои от тях:

  • ефикасен антиоксидант
  • лек за настинките
  • мощен лек за пневмония
  • незаменим за здравето на щитовидната жлеза
  • стимулира функцията на имунната система
  • препятства сърдечно-съдови заболявания
  • поддържа кожата здрава и пази от образуването на бръчки
  • важен е за здравето на очите
  • предпазва от рак и инсулт
  • особено важен е за производството на колаген в тялото…

Витамин C може би е най-известен като здравословното хранително вещество, съдържащо се в цитрусовите плодове, което може да е полезно като естествен начин за препятстване на настинките.  Разбира се, той е и мощен антиоксидант, който може да спре увреждането, причинявано от свободните радикали. И сега може да има още едно преимущество, което да добавим към списъка от ползи от витамин С. Нови изследвания разкриват, че витамин С помага като ни предпазва от смъртоносна форма на удар.

Цитрусови плодове за справяне с високия холестерол

Изследването, което бе проведено в Университетската болница Поншею в град Рен, Франция, откри, че хората със снижени нива на витамин С сякаш са в по-голям риск от развиване на хеморагичен мозъчен инсулт, вида инсулт, причинен от кръвоизлив в мозъка. Участниците бяха 130 души, половината от които вече бяха изпитали хеморагичен инсулт, а другата половина бяха здрави. Бяха направени кръвни изследвания, за да се определи нивото на витамин С на всеки участник. Нивата на витамин С на онези, които бяха пострадали от хеморагичен инсулт бяха значително по-ниски като цяло, от тези в здравите участници без инсулт.

От общия брой участници, 41 процента бе определено, че имат нормални нива на витамин С, 45 процента бяха със снижени нива, и 14 процента имаха недостиг на витамин С. Препоръчителната дневна доза витамин С е 90 мг на ден за мъжете и 75 мг на ден за жените. Здравите участници бе далеч по-вероятно да имат добри нива на витамин С, докато участниците, които бяха преживели кръвоизливи в мозъка бе по-вероятно да са със снижени или недостатъчни нива на този витамин. Освен това, изследователите откриха, че хората с по-ниски нива на витамин С обичайно са били по-дълго хоспитализирани след удара си в сравнение с участниците с по-високи нива на витамин С. Обаче, учените не откриха връзка на снижените нива на витамин С с повишен риск от смъртност.

Лекари наричат остеопорозата скорбут на костите – необходим ви е витамин С, а не калций

Тези разкрития очевидно се основаваха върху много малък експеримент с използването на ограничена извадка от населението, така че са необходими още изследвания за потвърждаване на данните. Изследването също така не бе замислено да доказва причина и следствие. Но възможността витамин С да може да играе такава важна роля в защитата на мозъка наистина е интригуваща. Хеморагичните инсулти са много по-редки от исхемичните инсулти, които са причинени от съсиреци, блокиращи протичането на кръвта до мозъка, като първите са отговорни за само около 13 процента от инсултите, според Американската сърдечна асоциация. Обаче, това все пак означава повече от 100000 хеморагични инсулти на година само в Съединените щати, като хеморагичните инсулти обикновено са с по-висока смъртност.

Витамин C се знае, че помага за снижаването на нивата на кръвното налягане и че помага на тялото да произвежда колаген, което е важно за поддържането на кръвоносните съдове здрави. Високото кръвно налягане е един от големите рискови фактори за хеморагичен инсулт, наред с голямата консумация на алкохол и наднорменото тегло. Недостиг на витамин C може също така да причини скорбут, което заболяване макар че може да ви накара да мислите за пирати, е всъщност много сериозно заболяване, което може да снижи способността на тялото да се бори с инфекциите.  Симптомите на недостиг на витамин C включват гингивит и кървене на венците, синини, бавно заздравяване на раните и течене на кръв от носа, които всичките включват кръвоносните съдове. Следователно, не е много трудно да предположим, че ниските нива на витамин С може да причинят увреждане на деликатните кръвоносни съдове в мозъка, както и да доведат до кръвоизлив там.

Лечение на простудни и дегенеративни заболявания с „мулти-С” протокол

Ето защо няма как да ви навреди да попълвате запасите на тялото си с добри източници на витамин С, особено след като той се съдържа в много различни плодове и зеленчуци, които предоставят множество хранителни вещества. Някои от най богатите на витамин С възможности са чушките, гуава, къдравото зеле кейл, киви, броколи, ягоди, шипки, портокали и каму каму, най-богатият източник от всички. Яденето на по няколко порции плодове и зеленчуци, съдържащи обилни количества витамин С ще ви послужи не само да поддържате нивата си в здравословния обхват, но може също така да ви помогне да свалите няколко килограма, ако с тях заменяте вредните храни като снаксове или гарнитура като пържени картофи.

И не забравяйте дотук обсъждахме само поддържането на нивата ви на витамин С до препоръчителните дневни дози. Има цяла школа първо насърчавана от д-р Линус Полинг за това как мега-дозите витамин С могат да доведат до дори още по-сериозни полезни за здравето резултати.

Бет Ливайн

Прочетете още:

9 начина да изхвърляме токсините с лимони

Важно научно откритие показва защо очите ви се нуждаят от повече витамин С

Недостигът на витамин С разрушава функцията на щитовидната жлеза

Протоколът с висока доза витамин С орално при рак (и при почти всяко друго заболяване)

Витамин С унищожава рака

Забравете скъпите „серуми против стареене”, направете си такъв сами у дома

Подлъжете ума си да намали желанието ви за солено и риска ви от инсулт

Ето защо винаги трябва да имаме игла под ръка

Още много статии по темата ще откриете в категориите Витамин С и Инсулт в сайта https://zdravivsekiden.com/

Източник:

https://jonbarron.org/diet-and-nutrition/vitamin-c-and-stroke-protection

Снимка: boldsky.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *