Карагенанът не е така безопасен и естествен

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

caragenan

Знаехте ли … че консумирането на тази „натурална” добавка в храните може да има фатални последици?

Макар обикновено посочвана в списъка на съставките на храните като „натурална” съставка, често срещаната добавка карагенан (силно обработен вторичен продукт, извличан от червени морски водорасли) е всичко друго, но не и здравословна.

За жалост, през 2012 година Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) отхвърли петиция за предпазване на общественото здраве чрез забрана на употребата на карагенан. Д-р Джоан Тобакман, лекар изследовател в Чикагския колеж по медицина на Университета на Илинойс подаде петицията, защото тя е убедена, че страничните ефекти от карагенана са опасни за човешкото здраве.

Защо трябва да кажем „не” на прясното мляко

Защо карагенанът се добавя и защо е опасен?

Карагенанът се използва като текстуриращо подобно на желатина вещество в множество различни храни и напитки. Д-р Тобакман, автор на 18 рецензирани изследвания за биологичните последици от карагенана показа, че поглъщането на храни, съдържащи карагенан може да причини възпаление.

6 ФАКТА ЗА ОБЕЗМАСЛЕНОТО ПРЯСНО МЛЯКО или как всички ние сме жертва на стъкмистика

История на & спорове около карагенана

Употребата на карагенан като слабително е особено интересна, защото тя се свързва с различни стомашно-чревни заболявания още от края на шестдесетте години на миналия век. Агенцията за храните и лекарствата (FDA) дори обмисляше да ограничи използването на карагенана в храните през 1972 година, но това не се случи.

Всъщност, цялата история на карагенана е впечатляваща заради променящите се приоритети в кръговете, свързани с общественото здраве, които поставят регулаторния му статус в постоянно състояние на промени от десетилетия. Дори днес здравните власти не са сигурни как да се справят със ситуацията.

Коктейл от химикали или здравословен продукт?

Всъщност, разработващите лекарства някога използваха карагенан, за да причиняват тъканно възпаление при изследвания на противовъзпалителните свойства на нови продукти!

Д-р Андрю Уейл в продължение на повече от десетилетие предупреждава да не се яде карагенан. „Всички форми на страничните ефекти, причинени от карагенана имат способността да причиняват възпаление. Това е лоша новина, пише д-р Уейл. Той продължава с обяснението, че възпалението е „основна причина” за редица сериозни заболявания, като…

• сърдечни заболявания
• стомашно-чревни заболявания
• болестта на Алцхаймер
• болестта на Паркинсон
• диабет
• рак

„След всичко казано, препоръчвам избягването на… храните, съдържащи карагенан”, заключава Уейл.

3 компании използват ГМО в бебешката храна

FDA взима печалби за сметка на общественото здраве

Макар че направените изследвания показват, че страничните ефекти от карагенана могат да причинят купища проблеми, FDA отказва да наложи ограничения върху употребата му. Шарлот Ваяйс, директор на отдела Селско стопанство и храни на изследователската група с идеална цел Корнюкоупия смята, че оценяването, проведено от FDA е било „немарливо и непълно”.

Ваяйс казва, че отказът на FDA да одобри петицията за забрана на карагенана на Тобакман е била „изпъстрена с явни пристрастия, които изглежда защитават печалбите на индустрията за сметка на общественото здраве”.

Истината за мононатриевия глутамат и зарибяващите му невротоксични странични ефекти

Решението на FDA е дори още по-необяснимо, ако вземем предвид този факт:

Факт: Тобакман откри, че FDA са имали достатъчно доказателства от изследвания с животни, за да ограничат употребата на карагенана в храните още от 1972 година. В отхвърлянето си на петицията FDA твърдеше, че изследванията, някои от които проведени с финансиране от страна на Националния здравен институт, били „оспорени”.

Така нареченото „оспорване” идва от Дуйка Бърджис Уотсън, професор по география в Университета Дърам в Обединеното кралство, като Уотсън няма медицинско образование, нито опит.

Както Ваяйс посочва: „Не е ясно защо FDA би ценила по-високо мнението на учен по социални науки от Обединеното кралство, вместо медицинските изследвания, финансирани от Националния здравен институт (на САЩ)”. 

Бонбоните M&Ms свързани с рак, мигрени, хиперактивност, алергии, тревожност и т.н.

Страничните ефекти на карагенана: Толкова „безопасни”, колкото е отровният бръшлян за червата

Макар че използването на карагенан все още е законно, нарастващата информираност на потребителите за неговото негативно въздействие върху човешкото тяло поставя компаниите за храни и напитки на нокти.

Обаче, тези компании не са склонни да се откажат от полезна добавка като карагенан—и вместо това разпространяват дезинформация. Много от твърденията са изградени около идеята, че след като карагенанът е натурална съставка, той трябва да е безопасен.

Топ марка детски витамини пълни с аспартам, ГМО и вредни химикали

Още потенциални опасности & странични ефекти на карагенана

Изследователите и здравните защитници, които настояват, че карагенанът е опасен обикновено цитират много изследвания, които свързват хранителната добавка от морски водорасли с:

 • Подуване на корема
 • Язви на дебелото черво
 • Улцерозен колит
 • Токсичност на фетуса & вродени дефекти
 • Колоректален рак
 • Рак на дебелото черво
 • Синдром на дразнимото черво
 • Хранителни алергии
 • Непоносимост към глюкозата и инсулинова резистентност
 • Възпаление
 • Рак на черния дроб
 • Потискане на имунитета
 • Стимулира растеж на анормални уплътнения в дебелото черво, т.е. на предшественици на полипи

Повишеното възпаление може да доведе до по-голяма вероятност от други заболявания като:

 • Възпалително заболяване на червата
 • артрит
 • тендонит
 • хроничен холицистит или възпаление на жлъчката

Независимите експерти по карагенан като Джоана Тобакман, MD, доцент по клинична медицина в Университета на Илинойс в Чикаго, настоява че излагането на карагенан явно причинява възпаление; количеството карагенан в хранителните продукти е достатъчно, за да причини възпаление; като всички видове и класове карагенан, използвани в храните и напитките са вредни.

Кажете „не” на Нутела, тя трови вас и децата ви

Безопасност

И макар че на етикетите пише „естествен” карагенан, това не го прави полезен, а е просто трик на индустрията, като потребители, отказали се от продукти, съдържащи карагенан споделят редовно облекчението си.

В тази светлина, нещата бавно се подобряват. За да сте в безопасност е най-добре да ограничите възможно най-много приема си на храни, съдържащи карагенан.

Агенцията за храните и лекарствата все още одобрява тази добавка. Но през 2016 година, Националният борд за органични стандарти (National Organic Standards Board) на САЩ гласува за изваждането на карагенана от одобрения от тях списък. Това означава, че на храните, правени с карагенан повече няма да се появяват етикети  “USDA organic.”

Принтирайте си този списък на притежаваните от Монсанто производители на „храни”

Кои храни съдържат карагенан?

Карагенан има в продуктите за вегани и вегетарианци. Понеже е от растителен произход, производителите го използват като заместител на желатина, който се прави от животински части.

Чести източници на карагенан са

 • шоколадовото мляко;
 • изварата;
 • сметаната;
 • сладоледа;
 • бадемовото мляко;
 • заместителите на млечните продукти като растителните сирена или немлечните десерти;
 • кокосовото мляко;
 • сметаните за кафе/чай;
 • конопеното мляко;
 • оризовото мляко;
 • соевото мляко;
 • деликатесните колбаси

Карагенанът няма хранителна стойност, така че няма защо да се притеснявате, че ще ви липсва нещо когато повече не използвате храните, съдържащи го. Намирането на храни несъдържащи карагенан е възможно. Просто трябва да знаете, че млеката без карагенан не са хомогенни. Това е естествено. Просто трябва да ги разтърсвате добре, преди да ги наливате.

Не използвайте причиняващите рак бебешки пудри с талк, безопасни алтернативи

Читателите ни в САЩ могат да видят кои марки не съдържат карагенан в списъка, предоставян от Корюкоупия: Cornucopia’s shopping guide. Карагенан се съдържа и в храните за домашни любимци, особено в консервите. Избирайте марка, която не съдържа тази добавка.

Натурален не означава безопасен” казва Ваяйс. „Отровният бръшлян е естествено растение, но вие не бихте го добавили в лосион за кожа… страничните ефекти на карагенана правят това със стомаха и червата ви, което отровният бръшлян прави за кожата”.

Смразяващата истина за сладоледа

Корнюкоупия призовава FDA за преоценка на петицията за забрана на карагенана. До тогава от купувачите зависи да търсят несъдържащи карагенан продукти. Указател на наистина безопасни, напълно естествени марки може да се открие на уебсайта на организацията.

Загрижените потребители могат също така да се обръщат към местните законодатели и към FDA и да изразяват мнението си.

И накрая трябва да не забравяме, че парите са дори по-силни от протестите. Ако потребителите спрат да купуват продуктите, съдържащи „естествен” карагенан, производителите на храни ще се принудят да ги чуят.

Предаваме цялата тази информация за това какво се прави в САЩ за премахването на карагенана от храните и напитките, за да покажем, че и тук в България, както и във всяка друга страна по света най-вече от потребителите зависи да се пазят от вредните добавки в храните.

Greenpeace обнародва черен списък на производителите на ГМО продукти

Източници:

http://healthycures.org/lower-blood-pressure-fast-without-medicationshttp://undergroundhealthreporter.com/carrageenan-side-effects/

https://draxe.com/what-is-carrageenan/

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/carrageenan#food-list

Снимка: Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *