Пролетни суперхрани полезни за отслабване

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

morel-photo-1-compressed

Зелените листни зеленчуци и сезонните плодове могат да направят чудеса за здравето ни. Зелените листа поддържат гъвкавостта на тялото, а кайсиите и черешите подобряват храносмилането. Опитните диетолози обясняват как да ги ядем, за да извлечем максимални ползи за здравето си.

Стъблата на глухарчето се ядат и могат да се добавят в салати, което ще ви донесе експлозивно количество витамини, магнезий, фосфор, мед и желязо. Освен това, леко горчивите листа (като тези на рукулата) са с високо съдържание на бета-каротин, антиоксидант особено важен за имунитета.

Тази билка се препоръчва от диетолозите на хора, които искат да отслабнат, като в същото време са винаги енергични. Те съдържат по-малко калории и много витамин С. Те са полезни за вечеря като салата, която можете да подправите с кисело мляко и лимон.

Гъбата смръчкула (морел на английски, а на български наричана още шарденче) е рядък вид гъба, която расте само през пролетта, а чадърчетата им приличат на медена пита. Макар и скъпа, тя е много вкусна и съдържа много фосфор, който помага за закрепването на калция в костите. Тази гъба успешно замества месото, но не трябва да се прекалява с яденето й.

Вечер може да ви стане тежко, ако ядете гъби морел, така че ги яжте на обяд като гарнитура на печено пиле.

Рукулата (Eruca sativa) е средиземноморско растение. Листата на рукулата приличат на тези на глухарчето, но са с по-заоблени ъгълчета и съдържат повече хранителни вещества от всички останали зелени листни зеленчуци.

Рукулата се препоръчва от диетолозите в целия свят заради ценните й полезни за здравето качества.

Репичките са с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на вода, те са идеални и засищащи в пролетните дни – като засищат за дълго време. Репичките съдържат фолиева киселина, витамин А и желязо.

Обаче, хора с повишена стомашна чувствителност ще е по-добре да ги избягват или може да пострадат от подуване на стомаха или метеоризъм. Хората, на които вкуса на репичките не им харесва могат лесно да решат проблема като ги смесят с други зеленчуци и да ги добавят като гарнитура за меса (стейк).

Кайсиите, които се появяват в средата на май са чудесен източник на фибри и калий, те намаляват проблемите със запека и в същото време подобряват храносмилането, а оттам и спомагат свалянето на килограмите. Още за кайсиите прочетете тук.

Източник:

http://www.trydietrecipes.com/five-spring-super-foods-good-for-weight-loss-diets/

Снимка: www.chicagofarmandtable.com

Прочетете още по темата:

Полезни за костите, щедри като пролетта

Глухарчетата са нетоксична терапия против рака

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *