Възстановете здравето си с тези 7 важни хранителни вещества

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

fruit-vegetable-mosaic

Пациентите ми често ме молят да им препоръчам хранителните добавки, които те трябва да вземат с минаването на годините.

Измислянето на режим за вземане на хранителни добавки от типа ‘един-универсален-за-всички’ е трудно начинание. В крайна сметка, ако вземем една жена след менопаузата, един мъж малко над четиридесетте и някой с хронично заболяване като диабет, те имат много различни хранителни нужди.

Но въпреки различията, има някои хранителни вещества, които могат да са полезни за всички. Следните 7 хранителни добавки покриват всични основни нужди независимо от пола, възрастта или състоянието на здравето ви в момента. И ако ги взимате, това може да е първата стъпка по пътя ви към оптималното здраве.

Рибено масло. Попитайте повечето лекари днес и те ще си признаят, че препоръчват омега-3 мастни киселини на всичките си пациенти. Особено на онези в риск от сърдечно заболяване. Рибеното масло, което съдържа щедра доза еикосапетаенова (EPA) и докосахексаенова (DHA) омега-3 киселини могат да снижат риска ви да умрете от сърдечносъдово заболяване. То леко сваля кръвното налягане, а триглицеридите дори още повече. И не само това. Рибеното масло е и изключително ефикасно противовъзпалително средство. Тъй като възпалението е свързано с почти всяко дегенеративно заболяване от Алцхаймер до рак, вземането на рибено масло като хранителна добавка е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си като цяло. Дневната доза, която препоръчвам е 3000 мг рибено масло, съдържащо комбинация от EPA и DHA.

Витамин D. Ползите за здравето от витамин D обхващат поне 100 заболявания, най-вече рак, сърдечносъдовите заболявания, диабета, респираторните инфекции и автоимунните заболявания. Витамин D също се свързва с по-доброто настроение, по-добрата физическа форма и дори с по-добри резултати в програмите за отслабване. Взимайте по 50 мкг на ден.

Пробиотици. Полезните бактерии държат вредните микроорганизми под контрол, подобряват храносмилането и усвояването на хранителните вещества и способстват имунната функция. Макар че киселото мляко, което купувате в супермаркета може и да съдържа пробиотици, повечето марки не предлагат достатъчно за доброто здраве. Но вземането на висококачествена хранителна добавка с пробиотици всеки ден може да накара храносмилателната и имунната ви системи да работят по най-добрия. Когато стане дума за пробиотици, повече е по-добре. Търсете хранителна добавка, която предлага поне 5 милиарда единици, формиращи колония,  и я пийте всеки ден.

Магнезий. Това невероятно хранително вещество е особено важно за здравето на сърцето. То спомага също за контролирането на кръвната захар, особено важно е за здравите кости и спомага за релаксирането ви, когато сте стресирани. Но няколко изследвания показват, че повечето американци не получават достатъчно от този важен минерал. Според италиански изследователи, недостиците на магнезий се свързват с алергии, астма, заболяване на сърцето, мускулни спазми и множество други заболявания. Можете да спомогнете за избягването или облекчаването на тези заболявания като просто взимате по 400-800 мг на ден.

Куркумин. Това съединение, съдържащо се в къри подправката куркума е най-известно с противовъзпалителните си свойства. Но това е само началото на оздравяващите му качества. Куркуминът може също да има противоракови, противоартритни, антивирусни, антигъбични и имуностимулиращи свойства. Science Watch наскоро посочи 19 доклада за ползите за здравето от – като много от тях се фокусират върху неговото противораково действие. Аз го считам за една от най-важните хранителни добавки, която трябва да се взима ежедневно. Препоръчителната доза е по 1000 мг.

Ресвератрол. На това вещество се приписва заслугата за ‘френския парадокс’, така че ресвератролът привлича много внимание като противодействащо на стареенето хранително вещество. Изследванията показват, че ресвератролът удължава живота на всеки изследван до момента вид, от мушиците винарки до маймуните. Но той е и мощен антиоксидант и противовъзпалително средство и също така може да има силни противоракови свойства. Сега аз го препоръчвам като част от всеки пакет хранителни добавки за оптимално здраве. Вземайте поне по 250 мг транс-ресвератрол, активната форма на съединението, всеки ден.

Мултивитамин. Изследователи от Харвардкия медицински факултет забелязаха, че ниските нива в кръвта на някои витамини представляват рисков фактор за хронично заболяване. Те също така препоръчват всеки да се взима мултивитамин за избягване на тези надостици. Недостиците на витамини – особено когато са леки – може да допринесат за множество проблеми, включително остеопороза, хронична болка, депресия, сърдечно заболяване и рак. Взимането на качествен високо потентен мултивитамин всеки ден е въпрос на здрав.

Макар че тези 7 хранителни добавки допринасят за доброто здраве, нека сме ясни: основополагащото здраве предполага много повече от хранителни добавки. То обхваща онова което ядете, колко се движите, с какво (и с кого) се обграждате, нагласите ви и дори колко време прекарвате навън на слънце.

от д-р Дейвид Блайуайс

Източник: Healthier Talk, Rebuild Your Health with These 7 Core Nutrients, 9 February 2011

Снимка: jonwatersauthor.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *