Спрете да се саботирате и бъдете щастливи!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

time

Имате мозък в главата. Имате обувки на краката. Можете да тръгнете накъдето си пожелаете. Д-р Сус

Така ми се падаше. 

Знаете за какво говоря – за момента на истината! Онзи, в който буквално ви се иска да си удряте главата в стената, защото не можете да повярвате колко сте задръстени.

Беше миналия юни. Седях в чудесната ни нова къща в Остин, Тексас. Гледах басейна  на фона на тексаските хълмове, стори ми се, че съм на курорт и си помислих – тук изобщо не се чувствам у дома.

Точно в този момент разбрах, че трябва да се върнем във Флорида – в уютната ни къща в рустикален стил на плажа при семейството и приятелите си!

Така и направихме. Върнахме се у дома във Флорида. И като го направихме (наред със сериозно проучване, разбира се), аз открих десет важни навика, които работят срещу нас – не в наша полза.

Затова нека днес тържествено си обещаем да спрем да се саботираме и да се потрудим да сме щастливи.

Превръщането на десет отровни, отрицателни навика в истинско щастие

1. Спрете да се оправдавате:  Все казвам, че щом влезем в редиците на работещите майки (а защо не и бащи), ние влизаме в ЗОНА, КЪДЕТО НЯМА МЯСТО ЗА ОПРАВДАНИЯ: измисляме си оправдания, защото така ни е по-лесно, вместо действително да постигаме целите си. Но ето какво, оправданията са просто губене на време.

Вместо да израстваме и да работим върху усъвършенстването на себе си и на живота си, ние запецваме, лъжем себе си, използвайки какви ли не оправдания – оправдания, които в 99.9% от времето дори не са вярни.

2. Спрете да търсите вина:  Когато обвинявате другите за онова, което нямате или за онова, което ви се случва, вие всъщност се отказвате от силата си. Животът не е онова, което ви се случва, а по-скоро как вие се справяте със ситуациите в живота си.

3. Спрете да се противопоставяте на промените:  Промяната е хубаво нещо. Промяната ще ви помогне да направите подобрения в живота си, а също и в живота на хората около вас. Следвайте щастието си, прегърнете промяната – не й се противопоставяйте. Има една чудесна книга „Кой ми взе сиренцето” от Спенсър Джонсън – прочетете я!

4. Спрете да се оплаквате:  Само вие отговаряте за себе си! Така че спрете да се оплаквате от хора, събития и ситуации, които ви натъжават, ядосват и огорчават, защото нещо може да ви натъжи, ядоса или огорчи единствено, ако ВИЕ го допуснете. Освен това, никой не иска да е около човек, който непрекъснато се оплаква.

5. Престанете да се опитвате да впечатлявате другите:  Спрете толкова силно да се опитвате да сте нещо, което не сте само и само за да накарате другите да ви харесват. Нещата не стоят така. В момента, в който спрете да се опитвате толкова силно да сте нещо, което не сте, в момента, в който свалите всички маски, в момента, в който приемете и прегърнете истинския себе си, ще откриете, че хората ще са привлечени към вас, без никакви усилия.

6. Престанете да сте маниак на тема контрол:  Ей, зная че това е трудно. Но когато сте готови да се откажете от нуждата си винаги да контролирате всичко, което се случва на вас и около вас – ситуации, събития, хора и т.н. без значение дали те са любимите ви хора, колеги в работата или просто непознати, които срещате на улицата, когато просто ги оставите на мира, нивото на стреса ви стремително спада.

7. Спрете с критиката: Татко обичаше да казва „Ако не можеш да кажеш нещо хубаво за някого, по-добре не казвай нищо”. Откажете се от потребността си да критикувате неща, събития или хора, които са различни от вас. Ние всички искаме да сме щастливи, всички искаме да обичаме и да сме обичани и всички искаме да ни разбират.

8: Престанете да съдите:  Престанете да съдите хората, нещата и събитията само защото не ги разбирате. Само защото нещо изглежда ‘странно’ или различно това не означава, че то е лошо или грешно.

9: Спрете с тази потребност винаги да сте прави:  Толкова много от нас не могат да понасят идеята, че са сбъркали – искайки винаги да сме прави – дори и с риск да сложим край на чудесни взаимоотношения или да причиним доста стрес и болка на себе си и на другите. Просто не си струва. Когато изпитате ‘спешна’ нужда да се хвърлите в битка за това кой е прав и кой крив, задайте си следния въпрос: „Повече искам да съм прав/а или да съм щастлив/а”?

10. Спрете да се опитвате да живеете живота си според очакванията на другите: Твърде много хора живеят живот, който не е техният живот. Те живеят живота си според онова, което другите смятат, че е най-добре за тях, те живеят живота си според това, какво техните родители, техните приятели, та дори и техните врагове мислят, че е най-добре за тях! В много случаи това е дори животът, който медиите ни отреждат. Ние пренебрегваме вътрешния си глас, вътрешното си призвание. Толкова сме заети да угаждаме на всички, да живеем според очакванията на хората, че губим контрол над живота си и забравяме какво ни прави щастливи – какво искаме, от какво се нуждаем. Ние всички имаме само един живот; той е наш и ние не трябва да позволяваме на мненията на другите хора да ни подвеждат.

Честно мога да споделя това с вас – откакто направих съзнателно усилие да спра всички модели на поведение описани по-горе, от мене по-щастлива няма. А когато виждам, че изпускам нещата – признавам това поведение и работя, за да пренастроя мисловния си процес.

Помнете, не можем да се променим, нагодим и поправим относно нещо, което още не сме осъзнали.

Така че ако е необходимо, намерете си партньор, с който да споделяте и който да има позволението ви да ви казва когато сгрешите. По този начин можете да обсъждате какво ви е накарало да кажете нещо или да действате по определен начин. Колкото сте по-наясно с начина си на поведение, токова по-лесно и бързо можете да го подобрявате.

от МериЕлън Триби

Източник: MaryEllen Tribby, Stop the sabotage and be happy, 2012

Снимка: peperonity.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *