Мощните лечебни свойства на гуараната в детайли за вас

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

guarana

Гуарана е растение от поречието на Амазонка, което расте в части на Венецуела и Бразилия. Плодовете на това растение имат редица ползи за здравето, които включват способността да гори мазнините и да усилва енергията. Днешната честа употреба на гуарана в енергийни и спортни напитки се дължи на енергизиращото й действие.

Ако сте като повечето хора, вероятно започвате деня си с кофеинова напитка. Ако за да се събудите сутрин, прибягвате към енергийни напитки или хранителни добавки, то вероятно консумирате гуарана и не сте единствени, при това. Гуараната всъщност е една от най-популярните форми на прием на кофеин в цяла Южна Америка. Когато погледнете ползите за здравето и стимулирането на енергията, които тя предоставя, не е трудно да разберете защо популярността на гуараната расте.

Първото нещо относно гуараната, медицински известна като Paullinia cupana, което я кара да изпъква, са нейните стимулиращи свойства. В наръчника The Nursing Herbal Remedies Handbook се посочва, че гуараната съдържа три до седем процента кофеин. Сравнете това с кафето, което съдържа между едва един до два процента кофеин.

Макар че активната съставка в растението гуарана (гуаранин) е химически идентична с кофеина, между тях има една огромна разлика. В естествената си форма гуараната е свързана с фибрите в семената на растението. Това означава, че стимулиращия й компонент се освобождава бавно, като ви предоставя до пет часа освежаваща енергия. Обаче, важно е да отбележим, че повечето от фибрите да махнати в концентрирания екстракт от гуарана, който се използва в повечето енергийни напитки и той действа като пречистен кофеин (направо, мощно и без забавено действие).

Енергийното подсилване от натуралния екстракт от семена на гуарана е много различно от това на кофеина, ето защо този екстракт е…

 • Мек на вкус
 • Действа бавно
 • Има дълготрайно действие
 • Не причинява главоболие
 • Осигурява издръжливост, сила и енергия

Другата ключова разлика между кафето и натуралната гуарана е, че в изследвания е доказано, че тя подобрява паметта и будност и често подобрява настроението без негативните странични ефекти на кафето. (Не е случайно може би, че плодовете на растението силно наподобяват човешки очи). Амазонското племе, открило плодовете гуарана познавало тези ползи доста добре. Гуараните (на които са кръстени плодовете) смятали, че растението предоставя достатъчно издръжливост, така че като пие само отвара от него, човек може да ловува с дни без храна и без да усеща глад или умора. Те също така почитали напитката за способностите й да лекува главоболия, да сваля температура и да облекчава болезнени мускулни спазми, както и да помага при проблеми с изхожданията.

Плодовете не просто предоставят пъргавина на мозъка. Изследване откри, че гуараната помага и при отслабване. Участниците в групата, която консумирала гуарана всеки ден свалили средно по 5.5 кг в сравнение със средно .5 кг отслабване в плацебо групата. Този резултат се счита, че е получен заради ситостта, усещана след консумацията на гуарана, която следователно снижава апетита.

Гуараната се използва от векове така, както са я използвали местните в чайове, за потискане на глада с цел отслабване. Гуарана се използва днес в някои енергийни напитки и хранителни добавки за отслабване за подсилване на отслабването като се бори с глада. Гуараната стимулира отслабването като задейства нервната система да започне процеса на липолиза. Този процес включва освобождаването на мазнини в кръвния поток, където те се използват като енергия по време на упражнения.

Освен способностите да подсилва енергията, гуараната се казва, че има и други ползи за здравето. Според Филис Балч в книгата й Prescription for Nutritional Healing, екстрактът от семената на гуарана действа като общо укрепващ тоник като пречиства червата и помага за снижаване на симптомите при възпалителни заболявания на червата. Освен че е ефикасна при хората, страдащи от запек, гуараната се справя с лечението и на други усложнения като газове и диария, както и помага за детоксикацията и прочистването на организма.

Растението гуарана се използва и за лечение на безброй други заболявания като:

 • Инфекция на уринарния тракт
 • Диария
 • Болезнена менструация
 • Главоболия
 • Снижава тревожността
 • Подобрява половото представяне
 • Предпазва от малария
 • Помага при махмурлук
 • Ускорява възприятията
 • Помага при дейности, изискващи издръжливост

Гуараната е 10 пъти по-силна от зеления чай

Ако сте вманиачени на тема здраве и обичате сутрин да стимулирате организма си с кофеин, тогава може би сте фен на зеления чай. В него има тъкмо достатъчно кофеин, който да ви поддържа в добра форма и повече от достатъчно антиоксиданти, които да ви поддържат здрави.

Гуараната е мощен стимулатор… но растението е също така сред най-заредените с антиоксиданти растения на света, сравнявано със зеления чай и черния шоколад.

Гуараната попада и в списъка на растения, които трябва да опитате веднага, ако искате да предпазвате тялото си от свободните радикали, да снижите възпалението и да подсилите шансовете си да не се разболявате.

И това се дължи на съдържащото се в гуараната голямо количество катехини. Катехините са същите онези антиоксиданти, които ги има в зеления чай и за които се казва, че снижават риска от вирусни инфекции, както и от хепатит и рак — само че гуараната съдържа 10 пъти повече катехини от зеления чай!

Всъщност, именно изключително високото съдържание на катехини в гуараната вдъхнови изследователите от университета Сао Пауло в Бразилия най-накрая да изследват сериозно ползите за здравето от гуараната. И ето какво откриха те…

Участниците и изследването, които са общо взето здрави, но с леко наднормено тегло, почувстваха невероятни ползи за здравето след като пиха гуарана всяка сутрин само 15 дни.

guarana-drink

От тях се искаше само да пият по 3 грама гуарана на прах в 300 мл вода всяка сутрин и да оставят гуараната да даде най-доброто от себе си… борейки се с възпалението и оксидативния стрес.

Изследователите измерват различни маркери за възпаление и оксидативен стрес в началото и в края на изследването. В края на изследването участниците имат

 • По-малко увреждане на ДНК-то си
 • По-мощни антиоксидантни ензими в клетките си (като глутатион пероксидаза –майката на всички антиоксиданти и супероксид дисмутаза). Тези ензими предпазват клетките от оксидативно увреждане.
 • Липопротеин с ниска плътност (LDL), който е по-резистентен на окисляване (което е важно, защото окисления LDL ви поставя в по-висок риск от сърдечно съдови заболявания)

Учените откриха също така и още нещо вълнуващо в гуараната. Катехините в растението са силно биоусвоими… което означава, че те лесно се усвояват и използват от тялото. Те са може би дори още по-биоусвоими от катехините в зеления чай, какаото и шоколада.

Но преди да се въодушевите прекомерно относно гуараната, не забравяйте, че тя съдържа два пъти повече кофеин от кафето. Така че ако сте чувствителни към кофеин, може да ви се наложи да започнете с пиенето на гуарана полека. И е най-добре да не поглеждате към енергийните напитки като към здравословен източник, заради добавените в тях стимуланти и захар.

Можете да закупите гуарана на прах онлайн или в магазините за здравословни храни и да добавяте мъничко в чаша вода като начало. За щастие, когато едно растение е така наситено с антиоксидантна мощ, и малките количества вършат сериозна работа – което може би е най-хубавото за гуараната.

Още малко за кофеина в гуараната

Една от най-важните ползи от гуарана е вливането на енергия. Гуараната има сходна химическа структура на кофеина, а семената на растението осигуряват дори по-силно въздействие от това на кофеина в обичайните, съдържащи кофеин напитки. Гуараната може да е по-ефикасна от кафето що се отнася до енергизиращата й способност, понеже гуараната, както казахме, се освобождава по-бавно в тялото и непрестанно осигурява енергия. Растението пряко стимулира централната нервна система и може да се взима в малки дози, за да се бори с умората и да повишава нивата на активност.

Гуарана – форми

Гуараната се предлага в много различни форми, най-натуралната от които е на суха паста, направена от семената на растението. Продава се и под формата на сиропи, екстракти, хапчета или капсули като хранителна добавка или в енергийните напитки. Тя се използва в продукти за отслабване, в които обикновено е комбинирана с ефедра, друг стимулант на отслабването. Непременно се консултирайте с лекаря си за пълна информация относно гуараната и нейните действия и дозиране.

Странични ефекти и предупреждения относно употребата на гуарана

Страничните ефекти при прекаляване с гуарана включват безсъние, нервност, разстроен стомах, гадене, ускорен пулс, учестено дишане, обезводняване, тревожност и треперене. Поглъщането на големи количества гуарана могат да доведат до припадъци или до фатална аритмия. Понеже гуарана се съдържа в множество продукти, а количествата гуарана/кофеин в енергийните напитки не се регулират, то различните продукти могат да съдържат различни количества гуарана. Така че кофеин може да се приеме във вредни количества през деня при употребата на енергийни напитки, газирани напитки, чай и дори бонбони, освен от обичайното кафе.

Кофеинът в гуараната има диуретичен ефект, а това повишава риска от обезводняване, така че консумацията на съдържащи кофеин напитки при спортуване или усилена физическа работа не е добра идея.

Гуарана – дози

Обичайната доза гуарана е около 50 милиграма кофеин или приблизително толкова, колкото в 1/2 чаша силно кафе. Умереното количество кофеин, което е около 200 милиграма, не се счита за вредно, обаче, трябва да се внимава с натрупването на количеството при прием на енергийни и други съдържащи кофеин напитки през деня.

Подобно на другите енергийни стимуланти, гуараната може да причини дехидратация и безсъние. Поради високото съдържание на кофеин в гуараната, приема на 600 мг дневно на натурална гуарана (равен на 18-42 мг кофеин – толкова, колкото в чаша чай) не трябва да бъде надвишаван и не се препоръчва за хора с високо кръвно налягане или със заболяване на сърцето.

 

Източници:

https://jonbarron.org/herbal-library/herbs/guarana-seed-extract

http://easyhealthoptions.com/whats-10-times-powerful-green-tea/

http://foodnutrition123.com/15-benefits-of-guarana-for-skin-hair-and-health.html

http://www.livestrong.com/article/243271-what-are-the-benefits-of-guarana/

Снимки: www.amazon.com; www.fruitsinfo.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *