Саламоя болонезе (италианска билкова сол) за ароматни гозби и здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

При положение, че вече знаем колко полезни са морската сол   и билките като салвия, розмарин и чесън, представете си каква здравословна бомба можете да си приготвите за идващия зимен сезон!

salamoia-salt

Стремежът за съхраняване на билките, които градината ни е дала продължава с пълна сила. Но, разбира се, можете да използвате и билки, които отглеждате у дома си или да закупите растения от суперите.

Приятен начин за използване на последните билки е да си приготвяме овкусена с билки сол с различни вкусове, чиято употреба в кухнята е безкрайна. Използват се за натриване на меса, овкусяване на печени зеленчуци и картофи, солене на яйца и сосове, като ароматна панировка на печена сьомга и за овкусяване на почти всичко.

Салвията и розмаринът са често срещани кулинарни подправки, но може би не сте попадали в магазините на бурканчета с такава сол. Може да си мислите, че силно ароматните смолисти билки биха ограничили потенциала на солта, но ако държите буркан с такава сол наред с различните видове сол в дома си, ще откриете, че посягате към нея далеч по-често, отколкото предполагате.

Ето как да си приготвите тази невероятно вкусна сол – за себе си и за оригинален подарък за празниците. Даваме инструкции в малка доза, но количествата лесно могат да се умножат за направата на необходимото ви количество.

П.П. Ще се влюбите в аромата, който ще завладее кухнята ви докато я приготвяте.

Рецепта: Саламоя болонезе

Съставки

  • 1 ч.ч. едра морска сол
  • 1 супена лъжица сиитно нарязани пресни листа салвия
  • 2 супени лъжици ситно нарязан пресен розмарин
  • 1 скилидка ситно нарязан чесън

В хаванче смесете солта и билките и счукайте добре всичко. След това разстелете така приготвената ароматна сол върху хартия за печене за един ден, за да изсъхне леко. Обърнете внимание, че сместа може да е леко влажна когато я насипвате в бурканите.

Можете да запазите сместа в херметически затварящ се стъклен буркан на тъмно и сухо място няколко (3) месеца.

Бърз метод

Когато правите голяма доза, можете да използвате кухненски робот за нарязването на билките и чесъна. Просто натиснете копчето няколко пъти, за да нарежете ситно розмарина, салвията и чесъна.

Добавете солта и натиснете копчето още няколко пъти за смесване на вкусовете.

Можете да използвате и други билки според предпочитанията си и цяла зима да се наслаждавате на прекрасно овкусени ястия.

А какъв по-оригинален подарък за приятелите ви гастрономи?!

Още по темата:

Удивително: Морската сол може да замени шепа лекарства и помага при цели 15 заболявания!

Невероятна билка изгражда костите и стимулира мозъка

Уханието на розмарин подсилва паметта със 75%

РЕЦЕПТА ЗА АНТИБИОТИЧЕН ТОНИК

 

Източник:

http://yougrowgirl.com/salomoia-bolognese-italian-herbed-salt/

Снимка: You Grow Girl

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *