Научно откритие: Белият трън побеждава болката в ставите и още

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Подреждали ли сте някога редица от плочки домино?

Когато получим нараняване или се разболеем, тялото освобождава дълга верига от частици, наречени „С протеини”, които да прогонят нашествениците, причиняващи проблемите ни. Тези С протеини се хвърлят в действие един след друг и причиняват възпаление – но се очаква то да е временно.

milk-thistle-joint-pain

Ако си ги представите като редица плочки на домино, последният С протеин в редицата отблъсква навлизащите микроби или се освобождава от другите нежелани шлаки… и човек оздравява. Това е нормалната реакция на тялото спрямо възпалението. Лекарите наричат това „Допълваща каскада”.

Но когато е увреден хрущяла „плочките домино” ПОЛУДЯВАТ!

Увреждането на ставния хрущял е различно: След като допълващата каскада започне да реагира, поради някаква причина достигайки до ставите, тя не може да се спре – точно като редица от плочки домино! Няма спирка… синовиалните течности се възпаляват все повече и повече и болката се влошава.

Добрата новина е — че ако блокирате и спрете само една или две от възпалителните молекули на „доминото” в тази болезнена каскада, вие спирате цялата допълваща каскада в крачка.

Лекарите откриха, че двете задействащи най-силна болка „домино плочки” зад възпалението са известни като С-3 и С-4 протеини. Ако можете да ги парирате, ще успеете да изличите болката почти напълно!

Силимарин – мощната активна съставка, извличана от семената на растението бял трън — БЛОКИРА „домино плочките”, които причиняват възпаление и болка!

Най-вълнуващите резултати от клинично изпитание за ставни болки, провеждано от години насам показа, че силимаринът:

 • Намалява опасната С3 допълваща частица с 81%!
 • Намалява опасната C4 допълваща частица с 45%!

Силимарина се извлича от семената на растението бял трън – в изследване с хора бе доказано, че това съединение кара ставните болки почти да изчезнат за само някакви си четири седмици

Сензационно отркитие в човешко изследване със златен стандарт — рандомизирано и двойно сляпо — изследва 220 пациенти на възраст от 35 до 75 години, страдащи от остеоартрит в коляното. В продължение на осем седмици лекарите сравняваха ефикасността на силимарина с тази на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), продавани без рецепта. Лекарите измерваха и нанасяха в таблица нивото на болката на всеки пациент с помощта на теста KOOS, който измерва колко силна е болката.

Тестът KOOS за болка подрежда болката по следния начин:

0МАКСИМАЛНА БОЛКА

100НИКАКВА БОЛКА

Средно, мъжете и жените в изследването започнаха с тежко или екстремно ниво на болка от 32.7 точки. Но учените бяха изумени да открият, че пациентите, пиещи силимарин съобщиха че…

 • След само една седмица: Болката в коленете е снижена до 71 точки!
 • След само четири седмици: Тези пациенти съобщават, че болката в коленете им е изчезнала почти напълно — нивата на болка спаднала до 96 от 100 точки! Предишните жертви не болка в коленете съобщавали само за леко прищракване и нищо повече.
 • След само осем седмици: тяхната болка продължила да намалява по време на изследванео и в края му резултатът им бил 98 – те на практика не изпитвали болка!

Без силимарин… няма облекчение на болката

А какво да кажем за пациентите на НСПВС? За жалост те не изпитали почти никакво облекчение. Към края на осмата седмица болката им била облекчена само леко, падайки от 32.7 едва до 57.2 – много минимално подобрение. Хората в тази група все още изпитвали почти двойно по-силна болка от хората в групата, пиеща силимарин!

И което е още по-лошо, нови изследвания потвърждават, че НСПВС носят със себе си дълъг списък от странични ефекти като се започне от просто досадни и се стигне до опустошителни, включващи гадене, лошо храносмилане, запек, нощна слепота и още десетки други.

Неоспоримо е, че силимаринът е по-добър избор. Той е наистина ненадминат.

Тайната на успеха на силимарина

Силимаринът има способността да потушава възпалението като неутрализира ключовите, падащи плочки на домино в ефекта на касакадата. Но това не е всичко… Силимаринът също така атакува и неутрализира голям обхват от възпалителни съединения и вещества, причиняващи болка в тялото — драматично свивайки размера и броя им dramatically.

Например, протеинът интерлевкин-8 (IL-8) беше снижен с 58%. Интерлевкин-1алфа (IL-alpha) бе снижен с 56%. И изследването показа, че силимаринът преследва и причиняващите болка простагландини, хемокини, разрушителните ензими COX и 5-LOX и много други възпалителни молекули.

Силимарин: Борещото се с токсините чудодейно вещество!

Силимаринът е мощен екстракт от семената на растението бял трън, което се използва от близо 2000 години като лек при проблеми с черния дроб — връщайки се поне до 79 година от новата ера.

Обаче, изследвания от целия свят показват, че тази средиземноморска билка има впечатляваща лечебна сила, която далеч надхвърля стимулиране функцията на черния дроб.

Белият трън

Нанася превантивен удар, отблъсквайки токсичните нашественици в тялото. Силимаринът помага на черния дроб по-бързо да разгражда и изхвърля лекарства, химикали и други токсини от тялото. Билката помага за възстановяването на нивата на глутатион (най-важния антиоксидант в тялото), според изследване, публикувано в списанието Planta Medica.

Кара кръвната захар да пада с 15%… нивата на инсулина на гладно падат с 13%… като инсулиновата резистентност също се подобрява! Изследване показва мощни водещи до здраве ползи при хората с диабет тип 2.

Снижава „вредния” LDL холестерол и потенциално снижава вероятността от развиване на сърдечно заболяване. Животоспасяващите резултати от двойно сляпо, плацебо контролирано клинично изпитание с 51 участника, публикувано в списането Phytotherapy Research.

Поддържа мозъка млад. Изследвания показват, че силимаринът помага или дори забавя сериозната загуба на познавателни умения като снижава амилоидните бета депозити в мозъка.

Побеждава опасните клетки на молекулярно ниво. Забавя растежа на опасните кръвни клетки като им въздейства на молекулярно ниво. Силимаринът показва изненадваща ефикасност според изследване, публикувано в списанието Pharmaceutical Research.

Накратко, освен ползите за черния дроб, експериментални и клинични изследвания показват, че екстрактите от бял трън предоставят още следните ползи :

 • Снижават нивата на холестерола, което е от полза за здравето на сърцето
 • Намаляват растежа на раковите клетки при рак на гърдата, белите дробове, дебелото черво, простатата, маточната шийка и бъбреците
 • Функционират като лечебно средство за предпазване от болестта на Алцхаймер
 • Подобряват нивата на кръвната захар
 • Съдържат множество противодействащи на стареенето свойства
 • Снижават клетъчното увреждане причинено от лъчетерапия и химиотерапия
 • Стимулират защитата на слънцезащитните средства и могат да са полезни срещу множество видове кожни заболявания
 • Унищожават свободните радикали и са мощни антиоксиданти
 • Снижават топлите вълни и други свързани с менопаузата симптоми
 • Помагат при проблеми с червата и лошото храносмилане
 • Снижават последиците от натравяне със смъртоносната зелена мухоморка (Amanita phalloides)

Екстрактът от бял трън и силимаринът в него, действа още по-ефикасно за спирането на възпалението, а оттам и за елиминирането на болката, ако се комбинира шизандра чинезис, глухарче, артишок, рейши и куркума.

Прочетете още:

Бял трън за силна лимфна система

Светият граал за предпазване от рак на кожата

Природната химиотерапия при рак на белите дробове

Източници:

http://greenvalleynaturalsolutions.com/TJR/tjr-trial-SB_aMOB.php?SC=MUMTJR081615SBA

http://www.arthritis-relief-naturally.com/milk-thistle.html

https://www.undergroundhealth.com/10-amazing-health-benefits-milk-thistle/

Снимка: GetFIT

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *