Диатомит: Пръстта, която се яде и 5+ причини да го правите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

DE-health benefits

Ако сте били като повечето деца, сигурно сте се правели, че ядете „торти от кал” или дори сте опитвали кафявите хрускащи между зъбите „сладкиши” от време на време. Въпреки че малко почва на никого не е навредила, някои видове почва са по-полезни от други.

Често наричана съкратено диатомит или ДП, диатомичната пръст е сивкава, подобна на талк субстанция, която всъщност съдържа фосилизирани (вкаменени) останки от едноклетъчен морски планктон, известен като диатомея, съдържащ скелети, изградени от 84 процента силиций и 20 други минерали.

Когато се увеличи 7000 пъти, диатомичната пръст изглежда като мъничките кутийки на медна пита. Тя се добива от пресъхнали езерни дъна, чиято възраст е хиляди години и заради това диатомитът има безкраен срок на годност стига да е в сухо състояние.

Според Агенцията за храните и лекарствата (FDA), хранителният клас диатомична пръст се счита „общо взето за безопасен”, дори за деца, бременни и кърмачки. Просто е необходимо да се пие повече вода.

За силиция

След кислорода, силициевият двуокис е най-разпространеният елемент на Земята. През 1939 година Нобеловият лауреат д-р Адолф Бутенант демонстрира колко важен е силициевият двуокис за живота – всъщност, той е може би най-важният микроелемент за човешкото здраве. Някога храната е съдържала много силициев двуокис, но източниците ни на храна са така обеднели, че днес си набавяме само около една трета от силициевия двуокис, от който се нуждаем.

Прочетете още по темата: Ползите за здравето от силициевия двуокис I

Освен че съдържа много силициев двуокис, диатомичната пръст притежава също така следните свойства:

  • Много силен отрицателен заряд; действа като магнит за привличането на вредни вещества
  • Много е твърда – всъщност тя е оценена на 7 по скалата за твърдост, в която диамантът е 9

Диатомичната пръст е известна най-вече със способността си естествено да убива насекоми и вредители като бълхите (включително чревни паразити). Понеже е толкова силна, колкото е и остра, тя лесно пробива екзоскелета на насекомите на микроскопично ниво – това ги кара да се обезводнят и загинат.

Забележка: Хората и животните остават незасегнати от нея. Не забравяйте, че

физическо действие убива насекомите, не химическо. Поради това диатомичната пръст не ни наранява.

Следват пет наистина полезни начини за използване на тази естествена и икономична субстанция за цялостно здраве и благосъстояние.

Прочистване с диатомит:

Понеже диатомичната пръст има много висок отрицателен заряд, тя лесно се прикрепя към вредните неща като токсини, вируси, тежки метали, бактерии и дори към радиацията в тялото и ги изхвърля от него. Това я прави много полезна във всяка програма за детоксикация. Докато диатомичната пръст преминава през стомаха и храносмилателния тракт, тя привлича и абсорбира гъбички, бактерии, вируси, протозоа, пестициди, Е коли, тежки метали и ендотоксини.

Токсините биват хванати от диатомичната пръст и изхвърлени от тялото. Ако има по-големи паразити, те лесно биват „нарязани” и убити от острите й ръбчета. Обаче, диатомитът не убива полезните стомашни бактерии. Докато диатомичната пръст преминава през червата, тя всъщност изтърква и почиства стените им. Някои хора, като се подложат на такова прочистване всъщност изпитват „лечебна криза”.

В това състояние те може да развият леко възпаление понеже имунната система се съживява. С измирането си, паразитите освобождават допълнителни токсини, което може да причини гадене, болки и крампи. Също така, паразитите често подслоняват в себе си други паразити, микроби и инфекции, които могат да причинят допълнителен дискомфорт. Един начин за избягването на това е бавно да достигнете първо до една чаена лъжичка и след това до една супена лъжица в рамките на няколко дни или седмици.

Диатомитът снижава кръвното налягане и холестерола:  

Понеже диатомичната пръст има детоксикиращ ефект върху тялото, тя намалява чуждата за него материя, а наред с това и възпалението. И двете неща могат да допринесат за високо кръвно налягане и да повишат холестерола в кръвта.

Диатомитът спира ставните болки:

С напредването на годините тялото губи калций и костите отслабват. За жалост, ако вземате само хранителна добавка с калций това няма да коригира или спре този процес, просто защото тялото не може да използва калция без силиций. Всъщност, калцият може реално да ускори изтичането на калций от костите и да ускори остеопорозата и други заболявания, които засягат поддържащите и съединителни тъкани в тялото.

Хората, страдащи от остеопороза намират, че силицият спира болката и помага на тялото да се самовъзстановява. Силицият е толкова ефикасен понеже една от основните му функции е да депозира минерали в костите – най-вече калций. Удивителен е фактът, че силицият може също така да се превръща в калций, ако това е необходимо.

Диатомит за растеж на косата:

Силицият е чудесен за косата и се казва, че стимулира здравето на скалпа и растежа на косата. Косата е богата на силиций, също като здравите кости, така че силицият е жизнено важен за здравата коса. Включването на диатомична пръст в грижите ви за косата е идеален начин за съживяването на изтощена и увредена коса. Силицият може да помогне и за предпазване от оплешивяване, стимулира растежа на косата и прави косата блестяща и силна.

Диатомит за здрава и блестяща кожа:

В Европа диатомичната пръст се използва в продуктите за здраве и красота предназначени за кожата, косата, ноктите, костите и ставите. С напредването на възрастта съединителната тъкан се затруднява със задържането на влагата. Силицият помага за забавянето на този дегенеративен проблем и възстановява жизнеността. Колагенът в голяма степен е изграден от силиций и е лепилото, което държи целостта на тялото. При достатъчно силиций ние имаме достатъчно колаген, за да поддържаме младежкия си вид. Освен това, силицият помага при кожни проблеми като обриви, акне, екзема, ухапвания от насекоми, както и при наранявания като измръзване и изгаряне.

Прочетете още по темата: Как да повишим колагена в тялото си и да обичаме кожата си 

Други популярни ползи от диатомичната пръст

  • Помага в предпазването от камъни в бъбреците
  • Снижава вертиго
  • Помага за намаляването на страничните ефекти при менопауза
  • Помага в поддържането на здравето на белите дробове
  • Помага в битката с инфекциите на пикочните пътища
  • Помага за снижаването на симптомите на безсъние
  • Стимулира метаболизма

Как да пием диатомична пръст

Понеже силицият се разтваря във вода, той лесно се усвоява от чревните стени. Той няма да се натрупа в тялото, така че е необходимо да се приема ежедневно. Бъркайте често докато пиете течността, понеже диатомитът се утаява на дъното.

Диатомичната пръст е доста безвкусна, така че можете просто да я разтваряте във вода или сок. За да не се усеща песъчливата й структура, особено от малките деца, можете да им я давате в смутита или с кисело мляко. Ако вкусът й наистина не ви харесва, опитайте се да я пиете в кокосова вода с добавена 1 ч.л. натурален мед.

За възрастни, започнете с 1 ч.л. в течност. За деца, започнете с 1/4 до 1/2 ч.л. в зависимост от големината. Разбърквайте добре и пийте по веднъж на ден.

След приема на диатомит в чаша течност, изпивайте по още една чаша вода и повишете приема си на вода през деня. Пиенето на диатомична пръст може да ви кара да изпитвате жажда, освен това пиенето на повече вода ще спомогне за изхвърлянето на нечистотиите от тялото ви.

Бавно повишете дозата до 1 с.л. на ден за възрастни и до 1 ч.л. за деца.

При по-сериозни случаи, започнете с приемането на 1 с.л. диатомична пръст във вода всеки ден. Ако е необходимо, повишете количеството до 2 или 3 с.л. Забавете процеса на увеличаване на количеството, ако усетите детоксикираща реакция.

Някои хора изпитват повишена енергия, така че не се препоръчва пиенето на диатомична пръст преди лягане.

Забележка: Винаги пийте хранителен клас диатомична пръст понеже другите форми не се считат за безопасни за консумация.

Още употреби на диатомичната пръст

1. Контрол на вредителите в градината – леко поръсете с диатомична пръст основата на засегнатите растения. Но знайте, че диатомитът ще убие и полезните насекоми. Не пръскайте директно върху растенията, за да предпазите пчелите.

2. Домашни вредители– Диатомичната пръст е ефикасна за контролирането на вредителите в дома като паяци, мравки, хлебарки, стоножки и кърлежи. Поръсете местата където сте забелязали такива насекоми.

3. Миризми– Диатомичната пръст може да се използва в хладилника или за поръсване на дъното на контейнера за боклук, за да неутрализира миризмите. Диатомичната пръст е мощна в абсорбирането на неприятните миризми.

4. Бълхи– Поръсете и натъркайте козината на кучето си с диатомична пръст, за да убиете бълхите. Направете го на открито като непременно втриете диатомита в козината и изтръскате добре ненужното количество. Повтаряйте през 3-4 седмици като също поръсвате с диатомит и мястото където спи.

5. Съхраняване на храна– Диатомит можете да добавите и в зърнени и бобови храни, ако искате да ги запазите дълготрайно от буболечки и да ги държите сухи.

6. Кокошките на двора– Поръсвайте с диатомит полозите и пръста, в която кокошките се къпят за предпазването им от въшки и акари.
7. Обезпаразитяване на домашни любимци– Поръсвайте храната на домашния си любимец с диатомит за натуралното му обезпаразитяване. Ако го правите редовно, диатомитът помага и при болки в крайниците и ставите и ще направи козината му по-гъста и блестяща.

животнодоза
Големи котки1 чаена лъжичка
Котенца1/4 чаена лъжичка
Кучета над 45 кг1-2 супени лъжици
Кучета 23-45 кг1 супена лъжица
Малки кучета1 чаена лъжичка

Здрави всеки ден  

Източници:

http://www.thealternativedaily.com/diatomaceous-earth-dirt-can-eat/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N140530

http://fabulousfarmgirl.com/homesteading/diatomaceous-earth/

Снимка: ybertaud9.wordpress.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *