Пет цвята рози и техните значения

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

roses4

На цветята се отдава значение от хиляди години. През Викторианската епоха става популярно цветята да се използват за изпращането на тайни послания. Утвърденият етикет забранявал откритото флиртуване и ограничавал разговорите между половете и различните социални класи, така че хората често използвали цветята, за да изразяват чувствата си. Повечето от асоциациите, които имаме свързани с цвета на розата идват от онова време. Правилно подбран букет рози все още може да каже повече от думите.

Червена: Романтична любов

Червената роза е добре известен символ на романтична любов и най-често се подарява в деня на влюбените Св Валентин. В поезията, литературата, в песни и филми мъже подаряват на жените червени рози, за да покажат обожанието си. Червените рози често се свързват с дълбока любов, която устоява на изпитанието на времето. Текстът на песента на Робърт Бърнс „Червена роза” описва любов, която ще продължи докато моретата пресъхнат и скалите се стопят под слънцето”. Според викторианският език на цветята червената роза означава истинска любов, която е по-силна от тръни и преодолява всички пречки.

Червената роза може също да изразява сексуално желание. Червеното е цвета на кръвта и огъня и следователно се свързва със силни чувства като изпепеляща страст. В класическите филми съблазнителките често са обличени в червени дрехи, с червено червило и червен лак за нокти. Връзката между червените рози и секса е олицетворена в сцена от филма „Американска красота”, в която листенца от червени рози валят върху гола млада жена, която е обект на фантазиите на главния герой.

Жълта: Надежда

Жълтите рози са с цвета на слънчевата светлина и следователно означават надежда, радост и оптимизъм. Както слънцето изгрява всяка сутрин, те най-вече се свързват с най-добри пожелания за ново начало. Те се подаряват на току-що родили майки, на младоженци, на завършващите училище или университе като поздрав за началото на нова глава в живота им. Също така, те често се подаряват за „оздравяване” с надеждата за бързо възстановяване и внасяне на слънчева светлина в живота на болния. Жълтите рози понякога се използват като извинение след спор или грешка. В този случай, те изразяват мисълта „да оставим недоразумението зад нас и да започнем наново”.

Традиционно, жълтите панделки се носели като знак на надежда на жените, чакащи мъжете си да се върнат от война. Днес, жълтите рози все още се използват за поздравяване с добре дошли на любимите хора след дълго отсъствие. Те символизират радостта от срещата. Жълтите рози могат да се използват за казване на довиждане когато някой заминава. Те носят пожеланието приятел да е щастлив в нов дом или кариера.

Оранжева: Желание

Оранжевите рози смесват пламтящия пламък на червените с ярката слънчева светлина на жълтите. Те представляват надеждата, че приятелството ще разцъфти в романтична любов. Мъж, който дава на жена букет оранжеви рози казва „Очарован съм от теб и искам да те опозная по-добре”. Оранжевите рози са по-деликатен начин да се покаже желанието от червените и могат да се подарят на  някой, който още не е показал чувствата си към вас. Те са подходящ подарък за първа среща.

Друго традиционно значение на оранжевите рози е гордост и уважение. Могат да се подарят за поздравление на някого при постижения като дипломиране, получаване на повишение или спечелване на съревнование. В този контекс, оранжевите рози казват „гордея се с теб и ти също трябва да се гордееш със себе си”.

Розова: Обич

Розовите рози обикновено се приемат като израз на сладки мисли, добри пожелания и нежна обич. Те представляват невинната, платоническа любов. Обаче, понеже розовото е просто по-светъл нюанс на червеното, ако е от мъж за жена, розовата роза показва, че между тях има потенциал да станат нещо повече от просто приятели. Розовите рози, използвани в сватбени букети изразяват спокойната и отдадена любов за разлика от пламенната страст на червените рози.

Розовите рози също така се свързват с красота, изтънченост и грация. Подаряването на розова роза може да е начин да се изрази уважение или почит. Розовите рози се използват като символ на трайно приятелство и адмирация на рождени дни или годишнини. Друго значение, свързвано с тях е благодарността. Букет от розови рози традиционно се подарява за изразяване на сърдечна благодарност.

Бяла: Добродетел

Белите рози се свързват с искреност, чистота и вярност. Традицията с булченски букет от бели рози започва със сватбената церемония на кралица Виктория през 1840 година. По онова време бялата роза показвала, че булката е целомъдрена девственица. На езика на цветята бялата роза казвала „аз съм достойна за теб” и помагала да убеди младоженеца, че булката му ще спазва брачните обети. Белите рози символизират духовната любов, изпитвана от сродните души в противовес а страстната физическа любов. Те могат да се подаряват по време на ухажването, за да потвърдят дълбоките и сърдечни чувства и намерения, а не плитко и похотливо отношение.

Понеже белите рози се свързват с духовност, почит и благоговеене, те са подходящи за поднасяне в памет на починал приятел или роднина. На погребение на съпруг/съпруга те символизират вечната любов, която е по-силна от смъртта и надеждата за събиране в отвъдното.

А. Аншуц

 

Източник:

http://www.lovelivehealth.com/five-rose-colors-and-their-meanings/

Снимка: www.loveadmire.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *