Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

rudra-mudra

Рудра мудра или Господар на чакрата на слънчевия сплит

Практикуването на Рудра мудра носи редица ползи. Рудра мудра е жест, изпълняван в йога практиката, който се счита, че има мощни лечебни и вливащи енергия свойства.

„Рудра” е едно от имената на бог Шива. Счита се, че почитането на бог Шива предоставя освобождение. Рудра е дума на санскрит, която означава „ревльо” или „ужас”.
Рудра мудра може да се използва от хора със сърдечни оплаквания, при замаяност, смъкване на вътрешни органи или при умора и изтощение.

Тази мудра укрепва корема, далака и панкреаса.
Тя се изпълнява при напрежение от всякакъв вид, вялост, тежест, виене на свят.
Рудра мудра активизира и управлява чакрата на слънчевия сплит (манипура). С изпълнението на тази мудра човек се центрира в себе си, подкрепя стремежа си към живот без компромиси, верността към себе си.

Ето стъпките за изпълнение на Рудра мудра, които ще ви помогнат да получите контрол над чакрата на слънчевия си сплит и ще центрират тялото ви:

1.  Седнете удобно с изправен гръб, високо вдигната брадичка и изпънати гърди. Вдишайте и издишайте през носа.

2.  Вдигнете ръцете си и съберете върховете на показалците, безименните пръсти и палците. Средните пръсти и кутретата са свободно изпънати.

3.  Задържайте ръцете си в тази позиция по поне пет минути. Можете да изпълнявате Рудра мудра от три до шест пъти на ден или когато е необходимо.

Както вече споменахме, Рудра мудра се счита, че активира чакрата на слънчевия сплит (манипура), свързвана с личната трансформираща сила на човека. Тук ще отбележим, че чакрите в човешкото тяло са вихрушки от енергия, а мудрите, като специфични жестове, изпълнявани с ръцете спомагат за впрягането на тази енергия за лечение на заболяванията и неразположенията в човешкото тяло.

Рудра мудра има широк спектър от физически и психически ползи, които помагат за облекчаването, регулирането и/или подобряването на следните симптоми:

 • Подобрява умствената яснота
 • Помага за концентрация
 • Облекчава напрежението
 • Подобрява кръвообръщението и дишането
 • Практикува се при запушени вени
 • Снижава усещането за замаяност и изтощение
 • Насърчава по-добри навици на хранене
 • Влива енергия в тялото
 • Укрепва силите на човека
 • Лекува ниското кръвно налягане
 • Подобрява зрението

Практикуващите йога също така използват Рудра мудра, за да им помага да реализират личния си потенциал, да осъществяват възможностите си и да постигат целите си.

Прочетете също:

МАНИПУРА МУДРА

МУКУЛА мудра за регенериране на органи

ГИАН или Мудра на знанието

Както и всички статии в категория Мудри  в сайта ни Здрави всеки ден

Източници:

http://bg.convdocs.org/docs/index-96628.html

https://mysticalbee.com/types-of-yoga-mudras-their-significance-to-health/

http://balancedwomensblog.com/rudra-mudra-for-solar-plexus-more/

https://www.yogapedia.com/definition/8490/rudra-mudra

Снимка: Google Plus

 

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Изпълняването на мудри не замества назначеното ви лечение.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *