Красива градина за отмора и съзерцание, няколко идеи

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

meditation garden

Искате да създадете най-доброто от външното си пространство? Градината за медитация е чудесен начин да се наслаждавате на отглеждането на цветя, билки, плодове (ако живеете в по-топъл климат) и зеленчуци, докато си подарявате идеалното място за пречистване на ума и за завръщане в сегашния момент.

Древното китайско изкуство фън шуй (в превод вода и вятър) се основава на несмущавания поток на чи, или жизнената енергия, през пространството. Ударението се поставя върху използването на определени цветове, форми и на елементите земя, вода, огън, дърво и метал. Ключовете за това чи да протича свободно през пространството, обаче са хармонията и баланса.

Друг важен момент е да се подреди градината по начин, който ви е приятен и извиква у вас чувства на спокойствие. Фонтан с вода, който насочва фокуса на вниманието върху средата на пространството е начин, както да добавите елемента на водата, така и да привличате птици и да направите градината си красива. Можете да изберете да наредите камъни по земята като пътека към фонтана или пък те да водят към растенията.

Ако искате да се наслаждавате на спокойствието на медитация в седнало положение в градината си можете, разбира, се да седите на меката трева или да добавите място за сядане в любимата ви част от градината, където да усещате ароматите и звуците, докато успокоявате тялото и ума си.

При медитация не е необходимо да си кръстосвате краката, освен ако не следвате стриктно конкретна традиция; можете да седите удобно по какъвто начин изберете стига гръбначният ви стълб да е изправен, и физически да отпускате тялото си.

Макар че самите звуци на природата въдворяват чувство за хармония, може да поискате да добавите звънчета, които вятъра да люлее, ако този звук ви носи спокойствие. Те може да са от дърво или метал – от какъвто и да е елемент, стига той да ви се струва подходящ за тази цел. Звукът от течащия фонтан също е много приятен за много хора.

Когато избирате какво да посадите в градината си, избирайте билки, зеленчуци и цветя, които ви правят щастливи или обичате да ядете. По този начин ще сте щастливи да се грижите за тях и ако извършвате този процес осъзнато, той може сам по себе си да е изживяване на медитация. Избирането на растения с разнообразни цветове, които си подхождат, носи равновесие в градината.

Ако нямате място в задния двор за градина, можете да създадете място с растения почти навсякъде, дори и вътре. Можете да култивирате растения в контейнери и саксии на задната веранда или в стая, предназначена за това у дома си.

Създаването на градина за медитация е напълно постижимо с мъничко творчество. Можете да добавите висящи лози, ароматни пръчици (тамян) и дори висящи кристали, ако искате да акцентирате на съзерцателната насоченост на мястото.

Медитация може да се прави навсякъде и по всяко време – не ви е нужно конкретно пространство. Обаче, ако можете да създадете „неприкосновено място” за себе си, където да се чувствате наистина спокойни, това може се превърне в проекта, който най-много ще си струва усилията ви тази година.

~The Alternative Daily

Източник: The Alternative Daily, How to Create a Beautiful and Healthy Meditative Garden, 28 February 2014

http://www.thealternativedaily.com/create-beautiful-healthy-meditative-garden/

Снимка: minigardener.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *