Дълбоко въздействащият масаж чавути тирумал и ползите от него за вас

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

chavutti-1

Вероятно си спомняте как в детството ви баба ви или дядо ви молеха да ги „нагазите”. Моята баба поне, когато беше уморена или настинала, ме молеше да я газя, докато някой възрастен ми държеше ръката да не падна. Спомням си, че след газенето тя се чувстваше много добре. Разбира се, тогава не знаехме чудатото име, под което този масаж съществува от древни времена, затова днес ви го представяме:

Знаехте ли… че този древен начин на масаж от Южна Индия има пет пъти по-дълбоко въздействие върху тялото от традиционния масаж с ръце?

Чавути тирумал означава, буквално, натиск със стъпалата на езика малаялам. В това древно индийско лечение, обучен практикуващ масажист ви прави много дълбок масаж като упражнява натиск с табаните на стъпалата си върху тялото ви, в допълнение към упражняването на натиск с ръцете.

Този вид масаж, който първо е разработен като метод на лечение в Аюрведа—помага за детоксикацията на тялото като стимулира потока на лимфата, която е водниста версия на кръвната плазма. Лимфната система е особено важна за имунната функция и за цялостното здраве, защото е основно средство, чрез което тялото изхвърля токсичните шлаки от тялото и насища с хранителни вещества тъканите.

Открийте невероятните ползи от масажирането на тази точка в ухото

Оздравяващо лечение на древните атлети

Чавути възниква в древна Индия от каларипаяту—военно изкуство, популярно в щата Керала в Южна Индия. Калари включва елементи на танц, йога и аюрведическа медицина. Този необичаен масаж бил разработен да предоставя физическо изцеление и да повишава подвижността и гъвкавостта на тялото. Техниката се казва, че въздейства 5 пъти по-дълбоко от традиционния масаж с ръце.

Чавути е полезен за всеки, особено за работохолици или за непрестанно работещите бизнесмени, които се нуждаят от дълбоко облекчаване на скованото си тяло. Те прекарват много време в дълги полети и работят в продължение на дълги, стресиращи часове и споделят че масажът чавути прави работата им по-ефективна. И в същото време не е твърде натоварващ, полезен е и за хора в напреднала възраст като чудодейно ги освобождава от схванатите им стави и от болките.

Масажисти твърдят, че чавути е отличен и за танцьорите и за спортуващите, които искат тялото им да е както гъвкаво, така и освободено от напрежение. Масажът чавути може да ви помогне при стрес или промяна, а хората които се подлагат на този масаж смятат, че той освобождава творческата им енергия и премахва психологическите им блокажи.

Баланс и хармония: всеки носи магията към тях в пръстите си

Как се прави чавути

Обичайно, при провеждането на сеанс на чавути—който трае час и половина—вие лежите по корем на дюшек или футон (японска постелка за спане на земята). Масажистът стъпва върху гърба ви и масажира цялото ви тяло със стъпалата си. Защо със стъпалата? Защото натискът на стъпалата въздейства много по-дълбоко, като за да упражнява дълбок и безопасен натиск, чавути терапевтът се държи за въже (или бамбукови или други пръчки, хванати за тавана) и така контролира теглото си. Въжето му помага да пази равновесие докато нанася равномерен натиск по цялото ви тяло и го масажира с помощта на по-леки и по-дълги масажиращи движения като започва от пръстите на ръцете и се движи към пръстите на краката.

Върху напълно голото тяло (нищо не трябва да препятства масажиращите движения на стъпалата от главата до пръстите на краката) се нанася етерично масло. Разбира се, върху слабините ви се поставя хавлиена кърпа. Някои масажисти практикуват върху клиенти, покрити с чаршаф

Традиционният масаж чавути завършва с масажирането на цялото тяло с ръце с цел предоставяне на възможно най-пълна релаксация.

Много ефикасен балсам срещу болки в ставите, мускулите и гръбначния стълб

Изправяне на гръбначния стълб и дълбоко дишане

Проблемите с гърба се повлияват добре от масажа чавути, защото той действа върху мускулите и скелета едновременно. Чавути може дори да коригира леки проблеми със стойката като нежно удължава и изправя гръбначния стълб. Това се дължи на факта, че тежестта на тялото на терапевта помага за отварянето на пространство между гръбначните прешлени—които са многото малки кости, формиращи гръбнака ви. В резултат на това може да откриете, че сте способни да дишате по-дълбоко в продължение на няколко дни след масажа.

chavutti-2

Чавути също така действа върху нервите в гръбначния стълб, което може да ви предостави пълноценно физическо и емоционално здраве. Чавути се казва, че помага при много болести и здравословни проблеми, включващи…

 • Болки в гърба
 • Болки във врата и раменете
 • Проблеми със ставите и мускулите
 • Емоционални проблеми
 • Ниска енергия
 • Обща скованост
 • Целулит
 • Дълбока релаксация
 • Цялостно добро физическо състояние
 • Дрениране на лимфата
 • Насищане на тъканите с кислород

Чавути със сигурност помага за отпускането на стегнатите мускули, но интересното е, че този масаж тонизира мускулите и освобождава от мускулна слабост.

9 лесни съвета за естествено достигане на по-висок ръст

Освен това, здравият и изправен гръбнак е предпоставка за дълголетие.

Масажистите, правещи чавути масаж се стремят да сложат край на порочния кръг от лоша стойка и стрес, водещи до заболявания и в този смисъл масажът е както превантивен, така и лекуващ.

И колкото и детински да звучи, за да се освободите от болка или да се почувствате тялото си „разкършено” и релаксирано, можете донякъде да прибягвате към този масаж като карате детето си да ви „нагази” или да се разходи по гърба и цялото ви тяло и доколкото може да нанася натиск върху болезнените места по него с пръстите на краката си.

Иначе, за да сте сигурни, че ще извлечете всички описани по-горе ползи, можете да се поинтересувате за масажисти, практикуващи чавути близо до вас.

Ако сте бременни или наскоро ви е правена операция, например, най-добре е да не се подлагате на този масаж, както е добре винаги първо да се консултирате с лекаря си, за да сте сигурни, че дадена манипулация, в случая чавути масаж, е полезна за вас.

Будите се с болка? 7 облекчаващи болката трикове и се будите отпочинали

Източници:

http://undergroundhealthreporter.com/18356-2/

http://www.telegraph.co.uk/news/health/alternative-medicine/3352452/Chavutti-Thirumal-massage-is-gonna-walk-all-over-you.html
Снимки: mudramassage.net; The Telegraph

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *