Уникалният витамин В12

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vitamin-B12

„Можете да спите по-добре нощем, като взимате витамин B12 денем…”

Много експерти преди вярваха, че заклетите вегетарианци са основната група, която може да развие недостиг на витамин B12. Ако имахте запаси от това важно хранително вещество в тялото си, експертите смятаха, че сте спасени за много години напред от развиването на недостиг на витамин B12.

Сега вече знаем истината.

Изчерпването и недостигът на витамин B12 са много по-често срещани, отколкото се смяташе по-рано, особено сред населението над 60-годишна възраст. Всъщност се смята, че един на всеки четири човека над 60 годишна възраст е с недостатъчни нива на този жизнено важен витамин.

Еднакво притеснителни са новоизникващите доказателства, че и други възрастови групи също имат недостатъчни нива витамин B12.

Защо недостигът на витамин B12 е толкова важен?

Тялото ви разчита на витамин B12 за множество функции, защото той…

 • Спомага поддържането на нормални енергийни нива
 • Стимулира здравословната неврологична дейност, включително пъргав ум
 • Поддържа нормални нива на хомоцистеина за здравословна сърдечна функция
 • Облекчава пристъпите на стрес и безсъние
 • Поддържа здравословните растеж и възстановяване на клетките
 • Стимулира нормалната имунна функция
 • Поддържа нормалния метаболизъм на въглехидратите и мазнините

Когато нивата на витамин B12 в кръвта ви са ниски, една или повече от тези функции може да се влоши/ат.

Без подходящите нива витамин B12, можете да изпитате симптоми, свързани с ниска енергия, умствена умора, промени в настроението, нарушения на съня и дори лошо храносмилане.

Тялото ви разчита на ефикасното преобразуване на въглехидратите в глюкоза, която е източникът на енергия за тялото – точно както колата ви се нуждае от бензин, за да се движи безпроблемно. Витамин B12 играе основна роля в това преобразуване в тялото. По същия начин, B12 позволява на тялото ви да превръща мастните киселини в енергия.

Обратно на онова, което може да сте чули, всъщност няма доказателства, че вземането на хранителни добавки с витамин B12 помага за свалянето на килограми.

Като цяло, витамин B12 е хранително вещество без което тялото ви не може да има ефикасен, здравословен метаболизъм на мазнините и въглехидратите.

Как се стига до недостиг на витамин B12

Колкото повече остарява човек, толкова по-вероятно е да има недостиг на витамин B12. Двата начина, по които човек си докарва недостиг на витамин B12 са като не получава необходимите количества от храната и като загуби способността си да го усвоява.

Наскоро посетих Индия където хората са най-вече вегетарианци на база на културата си и изследванията там показват, че около 80% от възрастното население страда от недостиг на витамин B12.

Колкото повече остарява човек, толкова повече храносмилателната му система се уврежда, особено ако следвате американския начин на хранене. По конкретно, лигавицата на стомаха постепенно загубва способността си да произвежда солна киселина, която освобождава витамин B12 от погълнатата храна. Използването на антиациди или на лекарства против язва също снижават способността на тялото да абсорбира витамин B12. Инфектирането с Helicobactor pylori, честа причина за стомашни язви, също може да доведе до недостиг на витамин B12.

Обаче, основната причина за недостиг на витамин B12 е термин, който учените наричат синдром на лошото усвояване на кобаламин от храната. Кобаламин е научното название на витамин B12. Това обикновено се случва когато лигавицата на стомаха изгубва способността си да произвежда вътрешен фактор – протеин, свързващ се с витамин B12 и позволяващ на тялото да го абсорбира в края на тънките черва.

НОВА форма на витамин B12, която не се открива в повечето магазини за здравословни храни

Ако често се чувствате уморени, изтощени и без енергия, не сте единствени. Ниската енергия е едно от най-честите оплаквания.

Някои от най-основните причини за това са:

 • Рафинираните храни, продавани в хранителните магазини са бедни на   жизненоважни хранителни вещества…
 •  Рафинираните храни  са наситени със захар…
 •  Рафинираните храни са пълни с химикали…
 •  Рафинираните храни съдържат прекомерно количество оцветители; и…
 •  Рафинираните храни бъкат от консерванти…

…и освен това, това не е всичко.

Добавете вредното влияние на кофеина, замърсяването на околната среда, конвенционалните терапии, и стресът, който повечето от нас изживяваме ежедневно… и вече имате рецепта за източването на енергията.

Е, аз пък ще ви кажа, че има нов начин да си набавите допълнителна енергия. Всъщност, това е съвременен начин да се чувствате по-енергични – без нервността причинявана от кофеина. Но за това ще говорим малко по-късно.

Разбира се, зареждането на организма с допълнителна енергия е само една от ползите за здравето на B12. Но вие трябва да се…

Уверите, че вашият витамин B12 е направен от каквото трябва…

Иначе може да си губите времето. Как в възможно ли?

Ами, казано направо… не всички видове B12 (кобаламини) са еднакви.

Има три основни кобаламина, използвани в хранителните добавки с витамин B12…

 • Хидроксикобаламин
 • Цианокобаламин
 • Метилкобаламин

Макар че цианокобаламин B12 вероятно е най-популярната форма на B12 в хранителните добавки, аз не смятам, че той е най-ефикасната. Отличието отива при метилкобаламин (метил B12).

Метил B12 е правилният ви избор на кобаламин, защото…

 • Изследванията показват, че тялото по-добре използва и задържа метил B12.
  • Метил B12 е активната форма на витамин B12 и фактите сочат, че той има някои приложения, които липсват при другите форми на витамин B12.
  • Що се отнася до другите форми на B12, тялото трябва да ги преобразува в коензимна форма, за да са полезни. Това не се отнася за метил B12… той вече естествено се съдържа в тялото в активната коензимна форма.

Кои са важните ползи, които този витамин ви предоставя?

Като начало, витамин B12 помага на фолиевата киселина да регулира формирането на червени кръвни клетки и помага на тялото да усвоява желязо.

Освен това, той е необходим и за правилното храносмилане, усвояване на храната, метаболизма на въглехидратите и мазнините. Той помага в поддържането на нервната ви система здрава като помага на нервите в тялото да функционират и да общуват помежду си по оптимален начин.

Но това не е всичко… далече не е всичко!

B12 също така помага за формирането на клетките и за клетъчното дълголетие. Освен това, той подсилва репродуктивното здраве на жените и спомага за нормалния растеж и развитие на клетките като поддържа мастните обвивки. Тези мастни обвивки играят жизнено важна роля, защото покриват и предпазват окончанията на нервите.

Освен това, този микроелемент-двигател е много важен за кръвообръщението и за производството на хормоните – плюс че спомага за стимулирането на имунитета. А, да, нека не забравяме че…

Витамин B12 осигурява здравословно настроение и чувство за физическо и умствено здраве. И също така – той чудесно подсилва паметта, бистротата и концентрацията на ума.

Освен използването на B12 за повишаване на енергията, кога е разумно да взимате този витамин от най-голяма важност като хранителна добавка? Има няколко основателни причини за пиенето на витамин B12.

И първата причина да го взимате е ако сте любител на въглехидрати или пълен вегетарианец.

Ако избягвате месото, вие вероятно се нуждаете от вземането на B12

Вегетарианците имат повишена нужда от витамин B12

Много хора избягват червените меса поради множество причини. Ако сте един от тях, вие сте силно застрашен от развиването на недостиг на витамин B12.  Защо? Защото растенията на практика не съдържат витамин B12. А оралните форми на B12 в почти всички хранителни добавки са практически безполезни, защото малко от него се усвоява в кръвта.

Вегетарианците трябва да взимат този особено важен микроелемент, за да си осигуряват нужното количество от него, защото той се съдържа почти само в месото на животните. И малкото растителни храни, които са източници на B12 са всъщност аналози на B12 – не формата, която предоставя всички необходими ви ползи.

Казано просто, аналогът е субстанция, която блокира приема на истинския B12. И резултатът е, че нуждата на тялото ви от витамина всъщност се повишава.

Освен това, нуждата на тялото от това хранително вещество може да се повиши и ако взимате лекарството Metformin© (лекарство за контролиране на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2). Metformin може да попречи на метаболизма на калция, което от своя страна да намали усвояването на B12, защото това усвояване се нуждае от калций.

Изследванията показват, че 10% до 30% от пациентите, вземащи Metformin показват занижено усвояване на витамин B12. Ето защо е важно да говорите с лекаря си и да обсъдите най-добрия начин за поддържане на нивата на B12 когато взимате това лекарство.

А ако все повече се затруднявате да се наспивате през нощта, ето…

Какво се опитват може би да ви кажат затрудненията ви със съня!

Ако имате затруднения със съня, аз ви препоръчвам да взимате витамин B12 през деня. Убеден съм, че той може да помогне. Ето защо.

Витамин B12 играе жизнено важна роля в производството на мелатонин. Наричат мелатонина хормона на съня, тъй като именно той е отговорен за осигуряването на добрия ви сън.

С остаряването става все по-трудно да се наспивате добре, защото тялото ви губи способността си да произвежда този хормон. Именно затова е добра идея да взимате B12, което ще ви помогне да спите като бебе всяка нощ.

Освен това, липсата на необходимото количество B12 може да има и други тревожни последствия.

Имате ли вие или ваш близък което и да било от следните оплаквания?

Не много хора го знаят, но ако вие или член на семейството ви изпитва:

 • Умора и усещане на слабост…
 • Снижена функция на нервната система…
 • Влошено здраве на очите…
 • Загуба на апетит и неволно отслабване…
 • Запек или газове…
 • Умерена форма на промяна на настроенията…
 • Влошена памет…
 • Склонност към нервност…
 • Нарушено равновесие…
 • Влошено здраве на черния дроб или сърцето…
 • Преждевременно посребряване на косата…
 • Храносмилателни проблеми…

вие може би се нуждаете от хранителна добавка с витамин B12, дори и да ядете богати на B12 храни. Странното е, че това не е печатна грешка.

Можете да ядете много месо, пилешко, агнешки черен дроб, мая, миди, яйца, херинга, скумрия, бъбреци, мляко, млечни продукти или морска храна – и въпреки това да имате ниски нива на B12. Как е възможно?

Възможно е защото тялото ви не е способно да го абсорбира от стомаха. B12 се нуждае от един протеин, за да бъде усвоен. Този протеин се нарича вътрешен фактор. И тъй като именно лигавицата на стомаха прави вътрешен фактор, хората с нарушено здраве на хранопровода често се налага да взимат хранителни добавки с витамин B12.

Също така, повечето хора над 50-годишна възраст имат намалена способност за усвояване на B12. Оттук и нуждата от хранителна добавка

Ето ИСТИНАТА за B12 в повечето мултивитамини:

Всичко се свежда до следното…

Повечето от тях съдържат 100-200 микрограма B12. Ако изпиете 500 микрограма B12, ще усвоите около 1.8 микрограма. Повтарям, само 1.8 от всичките 500 микрограма. Това представлява усвояване на само една трета от един процент! Но това е само половината от историята.

Покойният Виктор Хърбърт, известен изследовател на B12, казваше, че много от мултивитамините на пазара днес съдържат опасни аналози на B12.

С други думи, аналозите се създават когато кристален B12 взаимодейства с други хранителни вещества в мултивитамините като витамин С, желязо и мед – повишавайки нуждата на тялото от B12. Компанията, продаваща мултивитамина казва ли ви тази особено важна информация? Вероятно не!

Безболезнена хранителна добавка

Аз препоръчвам витамин B12 под формата не на хапчета, таблетки, капсули, желирани таблетки или течен. Нито пък скъпоструващите и болезнени инжекции.

Невероятното е, но става дума за B12 на спрей. Но пръскане под езика позволява пълното и бързо усвояване от организма на витамина.

д-р Меркола

Източник: Mercola.com, You could sleep better at night by taking vitamin B12 during the day

Снимка: vitaminb-12.com

Прочетете още за витамин В12: В витамини могат да ви спасят слуха

Загубата на слуха и влошаването на умствената дейност

Фолиевата киселина и В12 стопяват симптомите на шизофренията

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *