Преборете настинките с този лесен трик

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Amigos de Pooh

Ежедневната доза витамин С и редовното миене на ръцете са добри методи за стимулиране на имунната система. Тези лесни и ефикасни начини за поддържане на здравето са важни, особено през сезона на настинките и грипа, когато се нуждаем от повече помощ, за да се борим със заразните заболявания.

Изследователи в Университета Карнеги Мелон в Питсбърг може би откриха най-лесния и достъпен начин за подсилване на имунната система – прегръдката! Добрата, старомодна прегръдка с приятел или любим прави чудеса. Тя доказано противодейства на стреса, което ни прави по-уязвими на разболяване.

Ако това не е блага новина за Новата година, то такава изобщо не съществува…

Прегръдки за имунитет

Изследването, публикувано в списанието Psychological Science, е основано върху идеята, че прегръдката предоставя социална подкрепа, затвърждава взаимоотношенията и намалява стреса. Изследователите анализират отговорите във въпросник на 404 възрастни, помолени да оценят схващанията си за социалната подкрепа. Участниците също така вземат участие в 14 последователни вечерни анкети по телефона, за да обсъждат своите конфликти с другите и прегръдките, които са получили през деня.

След това, участниците били излагани на вирусна настинка и държани под карантина като изследователите изследвали симптомите им на болестта.

Заключенията са доста невероятни. Участниците, които били отбелязали, че имат по-силна социална подкрепа по време на конфликт и че получават прегръдки, било по-малко вероятно да развият настинка. При онези участници, които наистина хванали настинка, но въпреки това имали силна социална подкрепа и получавали прегръдки, симптомите на настинка били далеч по-малко сериозни, отколкото при онези, които не получавали нито подкрепа нито прегръдки.

Заключенията подсилват идеята, че конфликтите и стресът могат да разрушат здравето ни, докато социалната подкрепа е много полезна, предпазвайки ни от психологическата вреда от стрес, като депресия и тревожност.

Изследователите също така отбелязват, че целуването не предоставя същите здравословни ползи като прегръщането. Прегръщането на някого на когото вярвате създава усещане за сигурност и следователно снижава стреса.

Намалявайте стреса за по-добро здраве

Всеки има стрес в живота си. Дали той се дължи на плащането на сметки, спазването на крайни срокове или свършването на ежедневните задачи, стресът винаги съществува. Как се справяме със стреса може да има огромно въздействие върху здравето ни.

Американската психологическа асоциация (APA) съобщава, че стресът засяга мускулно-скелетната ни система като причинява напрежение в мускулите, което ни прави по-податливи на травми. Той също така може да засегне и респираторната и сърдечносъдовата системи като ни затрудни да дишаме и повиши кръвното ни налягане. Други системи, които понасят ударите на стреса са женската и мъжка репродуктивна система, както и нервната и храносмилателната системи.

След като стресът е фактор в толкова много аспекти, предприемането на стъпки за снижаването му може да подобри живота ни. Ако прегръдките помагат, защо не?

Клиниката Мейо обяснява, че когато усещаме силна социална подкрепа, това създава чувство за принадлежност, самоуважение и сигурност – все фактори, които снижават стреса. Ако социалната ви подкрепа ви причинява тревожност, конфликт и може би води до нездравословно поведение, това може да направи обратното и да доведе до повече заболявания след време.

Споделяйте любовта със семейството и приятелите си

Наред с обичайните ви здравословни навици за поддържане на имунната ви система тип-топ, добавянето на положителна социална подкрепа и на прегръдки е много важно. Вие не само ще живеете по-щастливо, но и по-дълго също така, а кой се отказва от тези изключителни моменти с любимите си хора за много години напред?

Предай нататък! Помнете да се отблагодарявате на хората, които ви подкрепят; така всеки печели що се отнася до това човек да се чувства добре емоционално и физически. Сигурна съм, че и те ще искат допълнителната екстра от подсилване на имунитета, осигурена от прегръдка.

Ваш в добро здраве,

Виктор Марконе, МД

Източник:

Health eTalk, Fight off this common illness with this simple trick

Снимка: kajoli776.blogspot.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *